Znana prva strokovna ocena glede smrti po cepljenju

Foto: Epa
Foto: Epa
Kacin: "Prišlo je do ponovitve incidenta."
Oglej si celoten članek

Po tem, ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) včeraj sporočil, da so prejeli prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem proti covid-19 v enem od domov za starejše, je vladni govorec Jelko Kacin danes sporočil, da po prvi strokovni oceni smrt ni povezana s cepljenjem. "Takoj je bila izdana prva ocena strokovnjakov, da dogodka nista povezana, do predčasnega izteka življenja ni prišlo zaradi cepljenja pač pa je šlo za ponovljen srčni infarkt," razlaga Kacin.

Samo en primer smrti po cepljenju

Oseba, ki je umrla v domu za starejše po cepljenju s cepivom proizvajalca Pfizer in BioNTech, naj bi bila starejša od 90 let. "Imamo samo en primer, ta en primer govori o starejši, zelo stari osebi iz enega od domov, vsak oskrbovanec se sam odloči ali se bo cepil ali se ne bo, tudi ta oseba je bila cepljena, potem je prišlo do ponovitve incidenta, ki ga je oseba že imela, ponovljen infarkt in življenje se je izteklo," razlaga Kacin. 

Proticepilci obveščeni prej kot ministrstvo

Ministrstvo za zdravje je po naših podatkih informacijo o smrti, ki sočasno sovpada s cepljenjem, prejelo šest dni po dogodku, medtem, ko so o smrti že poročali nasprotniki cepljenja. Ministrstvo za zdravje je tako o dogodkih, povezanih s cepljenjem, obveščeno slabše kot proticepilci. 

O smrti tudi strokovna skupina

Primer bo obravnavala strokovna skupina za cepljenje. "Po ustaljeni proceduri je prišlo do oblikovanja komisije, ki mora biti iz neodvisnih strokovnjakov, nikakor ne iz hiše, kjer je nastopila smrt," je povedal Kacin. Kdaj se bo strokovna skupina sestala, ni znano, javnost pa bo o "končni validaciji" obvestilo ministrstvo za zdravje.

*Fotografija je simbolna

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 08:45 6. Januar 2021.

    Strokovna komisija pod vodstvom ministra za zdravje dr. Janeza Janše je potrdila .....

  • 07:25 6. Januar 2021.

    https://www.facebook.com/nxever/posts/3808887449122662

  • 20:39 5. Januar 2021.

    Strokovna?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.