Slovenija
29911 ogledov

V Sloveniji prijavljena smrt po cepljenju

Cepljenje proti covid-19 Epa
Prejeli prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do zdaj prejeli eno prijavo neželenega učinka po cepljenju proti covidu-19 ter eno prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše. NIJZ je popoldne o tem obvestil ministrstvo za zdravje, ki bo sklicalo komisijo za cepljenje, da primer podrobno prouči, so sporočili.

O ugotovitvah bo ministrstvo za zdravje obvestilo pristojne institucije in javnost, so dodali. Po poročanju TV Slovenija je umrla ena oskrbovanka enega od domov za starejše, ki je imela pridružene bolezni. Več informacij ni znanih. Prav tako ni znanih več podrobnosti o primeru prijave neželenega učinka po cepljenju. 

Da je ena oseba po cepljenju umrla, je nedavno zaokrožilo na družbenih omrežjih. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je dopoldne na novinarski konferenci dejala, da o tem nimajo informacij, ter pojasnila, da podatke o stranskih učinkih zbira NIJZ, pri čemer pa se "kakršen koli dogodek, ki je pridružen cepljenju, analizira in ugotavlja, ali je bil dejansko povezan s cepljenjem".

Prvi odmerki cepiva proti covid-19 proizvajalca Pfizer in BionTech so sicer v Slovenijo prispeli pred novim letom, porabljeni pa so bili predvsem v domovih za starejše (DSO) in za najbolj izpostavljeno zdravstveno osebje. Danes je prispelo še dodatnih 16 557 odmerkov cepiva. 

Kot je na Twitterju sporočil prvi epidemiolog Mario Fafangel, bo NIJZ tedensko objavljal število cepljenih posameznikov na tej spletni strani

Cepivo, ki bo prispelo prihodnji teden, bo namenjeno starejšim osebam v splošni populaciji. Interes oziroma zahteve za cepljenje v tej skupini prebivalcev zbirajo izbrani osebni zdravniki. Najprej bodo cepljeni stari nad 80 let, nato nad 70, sledili bodo starejši od 60 let in nato kronični bolniki, je pojasnila državna sekretarka Magajne.

V Sloveniji je do vključno 3. januarja po podatkih NIJZ umrlo več kot 2800 bolnikov s covidom-19. Največ umrlih je med starejšimi od 85 let. V starostni skupini od 35 do 44 let je bilo doslej 12 smrtnih žrtev, med mlajšimi od 35 let pa jih ni bilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • vzev 20:05 04.januar 2021.

    Saj je že vsakemu jasno, da razlog smrti vsekakor ne bo cepivo. Ker covidu takoj prepišejo smrt, tukaj bodo pa iskali vsako majhno razlago, da bodo lahko smrt pripisali kakšnemu drugemu razlogu. Če se bi isto trudili pri covidu, bi ...prikaži več imeli tudi precej manj smrti zaradi koronavirusa.

  • Avatar Leon
    Leon 19:34 04.januar 2021.

    Kakšne krivulje bodo risali na IJS glede smrti zaradi cepljenja ?