Slovenija
27796 ogledov

Ministrstvo slabše obveščeno kot proticepilci

Cepljenje proti covid-19 Epa
Voda na mlin proticepilcem: Katastrofalno slabo informiranje javnosti in kroženje podatkov med institucijami v najbolj ključnih trenutkih pred začetkom splošnega cepljenja. Ministrstvo šest dni po smrti, ki bi lahko bila povezana s cepljenjem, o tem ni vedelo nič.

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Zaenkrat nimamo informacije, da bi bil zabeležen kakršen koli učinek, ki bi bil pridružen cepljenju," je včeraj, 4. 1. 2021, razlagala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, izzvana z novinarskim vprašanjem, ali lahko potrdi smrt osebe, ki je nastopila po cepljenju proti covid-19. Informacija o tem je že nekaj časa krožila po družbenih omrežjih, predvsem med tistimi, ki cepljenju nasprotujejo. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ministrstvo popoldne vendarle obvestil o dogodku, smrti osebe, ki je sovpadala s cepljenjem. Ali je informacija do ministrstva prispela zaradi dopoldne zastavljenega novinarskega vprašanja, lahko ugibamo, je pa po naših informacijah oseba po cepljenju umrla že 29. 12., torej pred šestimi dnevi.

Škandalozno za trenutek, ko bi se morale informacije izmenjevati kar se da hitro in ko bi bilo treba glede stranskih učinkov cepljenja transparentno obveščati javnost, ki je, kot zelo dobro vemo, glede cepljenja precej razdeljena.

Škandalozno, ker je ministrstvo za zdravje obveščeno slabše kot proticepilci, ki so informacijo o smrti po cepljenju seveda pograbili in razširili. Ministrstvo, ki ga po odstopu ministra Tomaža Gantarja, vodi predsednik vlade Janez Janša, je tudi včeraj zamudilo priložnost, da bi se s pravimi informacijami borilo proti dezinformacijam.

Državna sekretarka popoldne ni stopila pred kamere, na ta ključni trenutek so z ministrstva sporočili le, da bo primer preučila posebna strokovna skupina za cepljenje. Veter na mlin nasprotnikov cepljenja se je le še okrepil. 

Vlogo ministrstva glede pojasnjevanja povezanosti smrti s cepljenjem sta v osrednji informativni oddaji na TV Slovenija opravila Roman Jerala s Kemijskega inštituta in Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo. Kot je povedal Jerala, je med kliničnim preizkušanjem cepiva Pfeizer in BioNTech, s katerim trenutno poteka cepljenje pri nas, umrlo več oseb, a pozor, več jih je umrlo v placebo skupini, torej skupini, ki cepiva sploh ni prejela, pač pa so jim, najverjetneje vbrizgali fiziološko raztopino.
Ljudje seveda umirajo. Ne nujno zaradi cepljenja.

Cepljenje proti covid-19 Slovenija Znana prva strokovna ocena glede smrti po cepljenju

Ne ministrstvo ne NIJZ tudi včeraj nista posredovala podatka, da je po cepljenju umrla 90 let stara oseba s pridruženimi boleznimi. Ta pomembni podatek smo novinarji izbrskali sami. 

Prihodnji teden se začenja cepljenje v splošni populaciji, najprej med starostniki in starejšimi osebami. Medtem ko mnogi cepivo stežka pričakujejo, so nezanemarljiva sporočila tistih starejših, ki se ne želijo cepiti. Še večje število je nasprotnikov cepljenja med mlajšimi generacijami.

Po tem, ko so v Sloveniji več mesecev zaprte šole, zaprte gospodarske dejavnosti in zaprti ljudje, ki ne smejo iz regij in ne smejo zvečer zapuščati doma, število okužb pa nikakor ne pade, cepivo proti covid-19 prihaja kot rešitelj, kot luč na koncu predora. Omogočilo naj bi, da se spomladi vrnemo vsaj v delno normalno življenje. A le, če se bo cepilo vsaj 60 odstotkov ljudi, se bo virus, kot razlaga stroka, nehal širiti med populacijo. Vsaj 60 odstotkov!

Ob odsotnosti vsakršne strategije cepljenja, obveščanja z zgibankami, nagovori, pozivi k cepljenju in še huje, ob odsotnosti sposobnosti transparentnih informacij, kaj šele kriznega komuniciranja, vas vlada, ministrstvo in NIJZ sprašujem, kako vam bo to uspelo?

Komentarjev 59
  • Jason_Slater 15:49 23.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Beverly_Floyd 14:10 22.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop d0 interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Wendi_Perez 15:08 11.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in d0stop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦