Gut-Behramijeva spregovorila: "Povem vam, zakaj sem to naredila"

Foto: Epa
Foto: Epa
Ena najboljših alpskih smučark na svetu je pošteno začinila zaključek sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju.
Oglej si celoten članek

Finalni veleslalom sezone v Lenzerheideju je zaznamoval protestni odstop švicarske smučarske zvezdnice Lare Gut-Behrami.

Nepravično Protest zvezdnice, namerno odstopila po treh vraticah

Devetindvajsetletnica je svojo vožnjo prekinila že po treh vratih, ne da bi pred tem zgrešila vrata, utrpela poškodbo ali se srečala s tehnično okvaro.

S protestnim dejanjem naj bi izrazila nezadovoljstvo nad odločitvami Mednarodne smučarske zveze (Fis), ki so v veliki meri krojile razplet letošnje sezone.

Gut-Behramijeva je imela pred finalnimi tekmami sezone realne možnosti za osvojitev velikega kristalnega globusa. Za dosego tega cilja bi morala v Lenzerheideju nadoknaditi 96 točk zaostanka za kasnejšo zmagovalko Slovakinjo Petro Vlhovo.

Švicarka je računala na obe tekmi v hitrih disciplinah, kjer dosega boljše rezultate, a ji je načrte prekrižalo vreme. Po odpovedi smuka in superveleslaloma je Vlhovi za potrditev skupne zmage zadoščala že uvrstitev med najboljših 15 na slalomu, kar ji je na koncu tudi uspelo (6. mesto).

Pred sklepnim dejanjem sezone so bile tako znane tudi vse dobitnice malih globusov, tako da so se smučarke na nedeljskem veleslalomu udarile zgolj za prestiž.

Po stopničkah Hrovat: Vem, da sem sposobna več

Foto: Epa Gut-Behramijeva je še pred sobotno slalomsko tekmo opozorila na neskladje med številom tekem v hitrih oziroma tehničnih disciplinah. Dejstvo je namreč, da imajo v boju za veliki kristalni globus prednost tehnične smučarke.

"Tu ne gre za spopad med slalomistkami in specialistkami za hitre disicipline, a vse se potegujemo za veliki globus, zato bi morala imeti vsaka disciplina enako število tekem. Ne vem, zakaj je na sporedu devet slalomov in samo šest superveleslalomov. O tem se bo treba pogovoriti," je opozorila najboljša superveleslalomistka pretekle sezone. 

Osmoljenka Jezna Švicarka obračunala s Fis: "To ni pošteno!"

Dva dni kasneje je pomisleke podprla s protestnim odstopom, čeprav je kasneje v pogovoru za Blick trdila, da je vožnjo prekinila zaradi utrujenosti. "Ob koncu sezone se vedno težje vse poklopi. Že celo jutro sem se borila sama s seboj. Vseeno sem želela poskusiti. Upala sem, da mi bo adrenalin pomagal, a sem že pri drugih vratih ugotovila, da to ne bo varen spust. Pomembneje je, da sezono zaključim zdrava. Enkrat sem se že tako počutila, a sem vseeno poskusila in takrat strgala križno vez. Raje odstopim po treh vratih, kot da tvegam in se poškodujem pri sedmih," je zatrdila Gut-Behramijeva.

"Za mano je izjemna sezona. Upala sem, da bom imela dovolj moči za zadnji dve vožnji, a nisem želela smučati na meji in tvegati padca. Mislim, da je to povsem razumljivo," je dodala. "Spet smučam na tako visokem nivoju kot nekoč. Vedno sem upala, da mi bo to uspelo. Dve zlati medalji in mali globus v superveleslalomu. To takoj podpišem. Aprila se nameravam vrniti na sneg. V tem trenutku je težko razmišljati vnaprej. Vzela si bom dva tedna premora, nato pa se želim vrniti. Odvisno bo tudi od mojega fizičnega počutja," je o nadaljevanju kariere še povedala 29-letnica.

Foto: Epa

Finale sezone Na vidiku nova drama po vzoru Lindsey Vonn?

 

Marca bomo na Žurnalu24.si v sklopu projekta »Mesec za ženske« posebno pozornost namenili ženskam, njihovi vlogi v družbi, spregovorile bodo ženske pomembne za našo družbo in okolje, ženske športnice, delavke, mamice, gospodinje, sestre, pijateljice ... razpisali se bomo tudi o številnih nasvetih prav za nežnejši spol.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 22:10 22. Marec 2021.

    Gut Rahmetlija...Fuuuuj!!! Fuuuuuj!!!!😂😂😂

  • 22:00 22. Marec 2021.

    Ima baba že preveč na računu, da ga tko serje.FJUK

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.