Šport > Zimski športi
23481 ogledov

Na vidiku nova drama po vzoru Lindsey Vonn?

riesch maze vonn Epa Z leve proti desni: Lindsey Vonn, Maria Höfl-Riesch in Tina Maze.
Vreme na prizorišču finalnih tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju lahko kaj hitro postane odločilni dejavnik v boju za prestižne nagrade.

Neugodne vremenske razmere v Lenzerheideju, kjer poteka finale sezone alpskega smučanja, so organizatorjem onemogočile izvedbo obeh smukaških tekem. Ker se finalnih tekem po pravilih Mednarodne smučarske zveze (Fis) ne more nadomeščati, smo s tem dobili tudi dobitnika malih kristalnih globusov v kraljevski disciplini.

Naziv najboljšega smukača sezone je pripadel Švicarju Beatu Feuzu, ki bi moral v Lenzerheideju braniti 68 točk prednosti pred Avstrijcem Matthiasom Mayerjem. Odpoved je šla na roko tudi Italijanki Sofii Goggia, ki je zaradi hude poškodbe kolena sezono sklenila konec januarja. Teoretične možnosti za osvojitev malega globusa sta sicer imeli Švicarki Corinne Sutter in Lara Gut-Behrami.

gut-behrami Zaplet Šport Vlhova na pragu velikega globusa

Z odpovedjo tekme je največ izgubila prav Gut-Behramijeva, ki je upala, da se bo z dobro smukaško uvrstitvijo v skupni razvrstitvi približala vodilni Petri Vlhovi. Ker ima Vlhova v skupnem seštevku 96 točk naskoka, v Lenzerheideju pa sta predvideni še dve tekmi v tehničnih disciplinah, ima Gut-Behramijeva samo še teoretične možnosti za končni uspeh.

 | Avtor: Epa Epa
Nepredvidljivo spomladansko vreme v Lenzerheideju je v preteklosti že večkrat krojilo razplet sezone svetovnega pokala. Najodmevnejši je še vedno primer iz leta 2011, ko je Nemka Maria Höfl-Riesch s pomočjo vremena ugnala takrat trikratno branilko naslova Lindsey Vonn.

Američanka je imela po smukaški tekmi 27 točk naskoka, nato pa je megla preprečila izvedbo superveleslaloma in veleslaloma. O zmagovalki skupnega seštevka je tako odločal slalom, ki ga je dobila Tina Maze. Höfl-Rieschova je bila četrta (50 točk), Vonnova pa 13. (20 točk), kar je Nemki prineslo veliki kristalni globus.

V ameriškem taboru so bili nad odločitvijo tekmovalne žirije ogorčeni. Tudi zato, ker so organizatorji pod streho spravili slalom, kjer je bila dobitnica malega globusa že določena, in ne veleslaloma, kjer je bil boj še odprt. Ob tem ne gre zanemariti, da je Vonnova na veleslalomu kotirala višje od Nemke.

"Želela sem si samo priložnosti, ne glede na to, ali bi zmagala ali izgubila," razočaranja ni skrivala Vonnova. "Odpoved tekem ne škodi samo meni, ampak tudi navijačem in alpskemu smučanju nasploh," je dodala.

"Sporočilo Lindsey Vonn: kujanje ni kul," se je na njene pritožbe takrat odzval novinar AP-ja John Leicester, v nadaljevanju zapisa pa je zvezdnico podučil, da bi morala poraze sprejemati tako ponižno kot zmage.

O razpadu prijateljstva med obema smučarkama so se takrat razpisali tudi nemški mediji. "Lindsey Vonn: slaba prijateljica, slaba lažnivka," so zapisali pri Stuttgarter Zeitungu. 

Glede na uvodne težave organizatorjev se nam v Lenzerheideju očitno tudi letos obeta prava drama.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:06 17.marec 2021.

    kaj pa športniku preostane drugega, kot da tudi odpoved tekmovanja prenese športno.

Sorodne novice