Šport > Zimski športi
14311 ogledov

Jezna Švicarka obračunala s Fis: "To ni pošteno!"

lara gut-behrami Epa
Švicarska alpska smučarka po odpovedih obeh tekem v hitrih disciplinah v Lenzerheideju nima več realnih možnosti za osvojitev velikega kristalnega globusa.

Švicarka Lara Gut-Behrami je v na prizorišče finala sezone pripotovala s 96 točkami zaostanka za vodilno Slovakinjo Petro Vlhovo, a ji je vreme preprečilo enakovreden boj za veliki kristalni globus.

Vlhova po odpovedi obeh tekem v hitrih disciplinah za potrditev skupne zmage, prve v karieri, na preostalih dveh tekmah (veleslalom, slalom) potrebuje samo eno uvrstitev med najboljših 15. 

Lenzerheide vreme Alpsko smučanje Šport Še drugi dan brez tekem, podeljena globusa

Gut-Behramijeva, ki v slalomu ne bo nastopila, bi za preobrat potrebovala zmago na veleslalomu, ob tem pa bi morala računati na dvojni odstop Vlhove, kar je malo verjetno.

Švicarka je sicer z odpovedjo današnjega superveleslaloma uradno prejela mali globus za zmago v seštevku druge najhitrejše discipline.

 | Avtor: Epa Epa

"Vedno je škoda, če se ne moreš boriti, a odločitev je bila predvidljiva. Varnost je na prvem mestu," je po odpovedi sredinega smuka dejala Švicarka, a v isti sapi opozorila na razkorak med številom tekem v tehničnih (17) in hitrih disciplinah (13).

 | Avtor: Epa Epa
"Tu ne gre za spopad med slalomistkami in specialistkami za hitre disicipline, a vse se potegujemo za veliki globus, zato bi morala imeti vsaka disciplina enako število tekem. Ne vem, zakaj je na sporedu devet slalomov in samo šest superveleslalomov. O tem se bo treba pogovoriti. Enako bi menila, če bi bilo sedem slalomov in 11 smukov. To ni pošteno," meni Švicarka, ki odločitvi organizatorjev ni nasprotovala: "Tekmo je bilo nemogoče izpeljati, bilo je preveč snega. Nesmiselno bi bilo tvegati za vsako ceno. Že tako imamo dovolj poškodb."

Poudarila je, da so bili pomisleki športnikov v preteklosti preslišani. "Kadarkoli komentiramo koledar, nam odvrnejo, da ne razumemo vseh okoliščin, ki jih je treba vzeti v obzir. Toda če je v sezoni predvidenih več slalomov, potem je edino logično, da bomo imeli več slalomskih tekem. Poleg tega vsi dobro vemo, da so tekme v hitrih disciplinah bolj odvisne od vremena. V karieri ne pomnim odpovedi slaloma. V Lenzerheideju imamo prost dan (19. marec, op. a.), ki bi ga lahko izkoristili namesto ekipne tekme. O tem se bo treba pogovoriti s Fis," je dejala 29-letnica, ki pravi, da zmage v skupnem seštevku ni pričakovala, zato ji razplet sezone ne bo kratil spanca.

Odpoved tekem v hitrih disciplinah tako že sproža podobne polemike kot leta 2011, ko je vreme krojilo spopad med Lindsey Vonn in Mario Höfl-Riesch

riesch maze vonn Finale sezone Šport Na vidiku nova drama po vzoru Lindsey Vonn?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.