Inter med elitnimi "trojčki"

Foto: Žurnal24 Xavi Hernandez Lionel Messi Andres Iniesta Carles Puyol Josep Guardiola Tito Vil Foto: Žurnal24 Charlie Gallagher Jim Craig Billy McNeill Tommy Gemmell John Clark John Fallon W Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Inter se je po zmagoslavju v Ligi prvakov pridružil izbranim nogometnim kolektivom. Vse tri naslove osvajajo le največji ...
Oglej si celoten članek

Obe ekipi, tako Inter kot Bayern München, sta pred finalom Lige prvakov pokorili domačo nogometno sceno in osvojili tako pokalno kot ligaško tekmovanje. Inter je napravil zadnji korak in se v zgodovino zapisal z nesmrtnim "trojčkom". Kdo mu dela družbo?

1. Celtic (1967)
Ne le "trojček", celo "četvorček" je uspel zlati generaciji Celtica v letu 1967, ko so poleg evropskega naslova slavili še v škotskem prvenstvu, škotskem pokalu in ligaškem pokalu. Pod vodstvom mitskega trenerja Jocka Steina so zeleno-beli slavili s popolnoma domačo zasedbo, sestavljeno le iz igralcev, ki so bili največ 30 milj oddaljeni od Glasgowa! Sanjsko sezono je Celtic zaključil z zmago v Lizboni, ko je padel milanski Inter. Tudi oče "catenaccia" Helenio Herrera, s katerim so Nerazzurri slavili v letih 1964 in 1965, je bil na koncu nemočen proti škotskemu stroju. Celtic se je vrnil po zaostanku z 0:1 in slavil z goli Tommyja Gemmella in Stevieja Chalmersa.

Foto: Žurnal24 Charlie Gallagher Jim Craig Billy McNeill Tommy Gemmell John Clark John Fallon W

2. Ajax (1972)
Po tem, ko jim je Feyenoord z ligaškim naslovom leto prej preprečil "trojčka", je amsterdamski Ajax tudi brez "očeta" Rinusa Michelsa, ki je zapustil klub, nadaljeval z dih jemajočimi predstavami. Nedotakljivi Johan Cruyff je bil seveda nesporni vodja in Ajax je zabil kar 104 gole v 34 ligaških tekmah ter izgubil vsega eno tekmo. V finalu pokala je s 3:2 padel Den Haag in vse je bilo pripravljeno na majsko srečanje z Interjem v evropskem finalu. Na stadionu večnih rivalov Feyenoorda, De Kuipu, je Cruyff v svojem slogu dvakrat zabil kljub obrambnim naporom Italijanov.

3. PSV Eindhoven (1988)
Relativno povprečna nogometna kariera ni ustavila moža po imenu Guus Hiddink, ki je preživljal neverjetno uspešno krstno sezono na klopi PSV Eindhovna. Kljub odhodu Ruuda Gullita k AC Milanu pred začetkom sezone je z igralci kot so Ronald Koeman, Soren Lerby in Eric Gerets najprej pokoril Nizozemsko, tudi takrat nedotakljivi Ajax, zadnji korak pa jih je čakal na Stuttgartovem Neckarstadionu. PSV se je tako kot v tekmah prej srečno prebijal skozi minute in zdržal nalete Benfice, odločale pa so enajstmetrovke. Vratar Hans van Breukelen je postal veliki junak, ko je ubranil strel Antonia Velosa in PSV postal med legende. Isti igralec se je nekaj tednov kasneje veselil evropskega naslova z Nizozemsko ...

Foto: Žurnal24

4. Manchester United (1999)
Ena najbolj infarktnih tekem v zgodovini nogometa, finale Lige prvakov med Bayernom Münchnom in Manchestrom Unitedom, je tudi večno pragmatičlnega trenerja Uniteda Sira Alexa Fergusona primorala k naslednjim besedam: "Football, eh? Bloody hell!" ("Nogomet, kaj? Prekleto!") Mitski stavek je na najboljši možni način povzel izjemno sezono,  v kateri so angleški naslov z zmago nad Tottenhamom iztrgali iz rok Arsenala, topničarje pa izločili iz polfinala pokala FA, ki so ga kasneje osvojili proti Newcastlu. Barcelonsko finale LP se je končalo na že znani način - brez Paula Scholesa in kapetana Royja Keanea je bil United večino tekme v podrejenem položaju, zaostajal pa je po zadetku Maria Baslerja. Bavarci so bili na koncu kaznovani za zgrešene priložnosti v sodnikovem podaljšku, kjer je najprej izenačil Teddy Sheringham, srca Nemcev pa je zlomil Ole-Gunnar Solskjaer s praktično zadnjim strelom na tekmi.

5. FC Barcelona (2009)
"Privežite se, gotovo se bomo zabavali," je pred začetkom sezone 2008/09 preroško napovedal mlečnozobi trener Barcelone Josep Guardiola. Neverjetno nogometno leto za katalonskega giganta je imelo toliko vrhuncev, da je težko izbrati le enega - dve zmagi nad večnimi rivali Realom Madridom, med njimi tudi ponižujočih 2:6 sredi Madrida, pokalni naslov z visoko zmago nad Bilbaom ... Kljub navdušujočim igram je Barcelona trepetala za uvrstitev v finale, ki ji ga je v neverjetni končnici z edinim strelom v okvir vrat proti Chelseaju prinesel Andrés Iniesta. V rimskem finalu so Katalonci brez nekaj igralcev prve postave povsem zasenčili Manchester United in veličastno zaključili veliko sezono. "Trojček" je še pred novim letom postal "šestorček" z osvojenim evropskim superpokalom, španskim superpokalom in svetovnim klubskim prvenstvom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.