Pogačarjev trener brutalno udaril po Tadejevih glavnih rivalih: "Nič od nič!"

Foto: Epa
Foto: Epa
Tadejev trener in zdravnik je besen na vse dvomljivce, razlog za Pogačarjevo dominantnost je našel v slabih nasprotnikih.
Oglej si celoten članek

V zadnji dneh so bile glavna tema športnega sveta neverjetne predstave mladega Slovenca Tadeja Pogačarja na Dirki po Franciji, kjer suvereno (v primeru, da ne bo kakšnih padcev in podobnih incidentov) koraka k drugi zaporedni zmagi na dirki vseh dirk.

Pogačar ima pred dvema odločilnima gorskima etapama že 5 minut in 18 sekund prednosti pred Rigobertom Uranom, medtem ko morda celo glavni konkurent Jonas Vingegaard na tretjem mestu zaostaja že za 5 minut in 32 sekund.

Glede na preteklost tega športa pa so predstave mladega Slovenca takoj dvignile nekaj obrvi in vse pogostejša so vprašanja o čistosti Pogačarjevih rezultatov. Tadej se tako mora zagovarjati praktično na vsaki tiskovni konferenci, socialna omrežja pa so zasuli komentarji dvomljivcev, ki verjamejo, da so Pogačarjeve predstave predobre, da bi bile resnične.

Foto: Epa Tadej Pogačar TdF

Prav podobni komentarji pa so razjezili enega izmed trenerjev in zdravnikov ekipe UAE Team Emirates Iniga San Millana, ki med drugim opravlja tudi vlogo Pogačarjevega osebnega trenerja. San Millan namreč trdi, da Pogačar ne vozi bolje kot včasih, temveč da so njegovi tekmeci letos dosti slabši.

"Jezi me, ko ljudje mislijo, da Tadej nastopa na nekem neverjetnem nivoju, ko pa se sploh še ni približal številkam iz lanskega leta," je San Millan pojasnil v dolgem pogovoru za Velo News"Ni še dosegel teh številk, ker ga nihče še ni preizkusil. Zato je počasnejši kot lani. Resnica je, da drugi niso pokazali ničesar. Nič od nič. Sploh ne morejo napasti. Znotraj ene minute imate šest, sedem kolesarjev, ki pa se sploh ne morejo medsebojno napasti. To je zelo čudno."

Po 16. etapi Pogačar začuden nad potezami Jumbo-Visme: "Ni mi jasno, zakaj ..."

Richard Carapaz je sicer nekajkrat poizkusil z napadi, a ni bil niti približno kos Pogačarju, edini, ki mu je uspel narediti nekaj škode, je bil le Danec Jonas Vingegaard, ki je uspel narediti razliko na vzponu na Mont Ventoux, a so ga konkurenti nato dohiteli na vzponu.

"Moje skromno mnenje je, da je bila hitrost na etapnih dirkah letos višja kot prvi teden na Dirki po Franciji. Prvi teden Toura je bil eden najpočasnejših tednov v letošnji sezoni. In vseeno so ljudje skoraj mrtvi. Mnogi so naredili veliko napak pri svojih višinskih pripravah pred Tourom. Kot sta Ineos in Jumbo (Visma) to storila že lani. Vsaj zdi se mi, da mora biti tako. Pri Ineosu so očitno zamočili lani in prav tako so zamočili letos. In Jumbotu se ni izšlo lani in tudi letos se jim ne bo," je konkurente okrcal Dr. San Millan, profesor na medicinski šoli Univerze v Coloradu, ki se je specializiral v raziskave raka, diabetesa in kardiometaboličnih bolezni.

Foto: UAE Team Emirates Inigo San Millan

V kolesarstvu deluje že mnogo let, najprej pri ekipah ONCE, Saunier-Duval in Astana, a kljub temni preteklosti teh ekip, se San Millan smatra za enega izmed najlepših primerov boja za čistost kolesarstva.

Pred prihodom k UAE Team Emirates je deloval pri Garminu, kjer je skrbel predvsem za Dana Martina, nato se je za nekaj let umaknil ter se posvetil raziskavam in predavanjem, preden se je pred začetkom leta 2019 enak čas kot Pogačar pridružil svoji novi ekipi.

San Millan, ki vse od takrat dela s Pogačarjem, tako vztraja, da je njegov kolesar tako dominanten zaradi talenta in treninga, ne pa česa sumljivega. Prav tako pa mu je letos bilo delo kar precej olajšano: "Na žalost je Primož Roglič doživel tisto hudo nesrečo. Res je bilo škoda, saj smo pričakovali, da bo na Tadejevem nivoju. Toda preostali kolesarji so le senca tega, kar so bili tekom sezone."

Zato je najboljši Ekipni zdravnik: "Bil je tako pripravljen, da smo mu prepovedali na kolo!"

"Imam Tadejev podatke in ponavljam, ne dosega številk iz lanskega leta, ker ga niso niti enkrat preizkusili. Ko nisi pod pritiskom in si glede na ostale privoziš minute prednosti, ne boš šel do konca in vozil na robu. Do konca greš le, ko te kdo preizkusi in takrat ustvariš najboljše številke."

"Imam podatke drugih kolesarjev. Ko je Tadej napadel na Col de Colombiere, so bili v skupini za njim Carapaz, Vingegaard, Enric Mas, Uran in naš Davide Formolo. Tako da sem lahko gledal Formolove številke in videl, kako hitri so. Bili so resnično počasni. Formolo se je vozil z njimi, kljub temu da je imel že tri, štiri dni težave s prebavo."

"In tako lahko vidim njihove številke. Formolo je dosegal 5,79 watov na kilogram, kar je zelo malo. Ni čudno, da jim je Tadej odvzel dve minuti. S 5,8 wati na kilogram ne boste prišli nikamor. Vsi ti preostali kolesarji so po navadi hitrejši. Dosti hitrejši. Tu pa ne morejo preseči 6 watov na kilogram. To jim na drugih dirkah brez težav uspeva. Na preostalih tedenskih dirkah dosegajo 6,2, 6,3, 6,4, celo 6,5 watov na kilogram. Na Touru pa ne morejo doseči 6 watov na kilogram."

Foto: Profimedia Tadej Pogačar

"Etapa s ciljem v Tignesu je sploh bila smešna. Tadej je napadel pod svojo mejo, v zadnjem kilometru in pol pa je drastično upočasnil, saj si je mislil 'Kaj za vraga se tu dogaja? Saj mi ne morejo slediti.'. Ni nič posebnega, ker noben ne pritiska nanj. Ne dosega lanskih številk. Ostali so le blede sence svojih najboljših predstav."

San Millan je nato priznal, da je možno, da so na zelo slabe rezultate konkurentov vplivale tudi slabe vremenske razmere: "To je zagotovo možno. Vsi vemo, da ima Tadej rad slabo vreme in da vedno odlično nastopa v takem. Medtem ko nekateri izgubijo veliko moči. Zagotovo. Toda ne verjamem, da bi to bilo ključno, zagotovo pa je tudi pripomoglo. Toda vseeno verjamem, da gre preprosto za slabšo formo mnogih kolesarjev. To smo videli že na kronometru, ko nam ni bilo jasno, kaj se dogaja. Tadej je dobro nastopil, toda preprosto pometel je z vsemi. Že takrat smo pomislili, da je tu nekaj narobe. In to se je potrdilo v naslednjih dneh."

"Ne vem, če mu..." Danec se glede Pogačarjevih šibkosti obrnil na Rogliča, Tadej jima odgovarja

"Na žalost zaradi tega deluje, kot da je Tadej z drugega planeta. Toda če bi ti kolesarji tako vozili že na prejšnjih etapnih dirkah, bi jim že tam vzel dve, tri ali štiri minute na klancih. Vsem. Toda to je Tour in Tadej s takšnimi nastopi izgleda, kot da je iz drugega planeta, saj smo vsi pričakovali, da bodo vsi ti fantje na vrhuncu moči. A so vsi dosti slabši kot na prejšnjih dirkah. Dosti slabši!"

Seveda Tour de France velja za vrhunec sezone in vsak kolesar si ravno takrat želi biti v najboljši možni formi. Kaj je torej razlog za tako slabe predstave, če ne moremo kriviti zgolj vremenskih razmer?

Foto: Epa Tadej Pogačar

"Nimam pojma. Osredotočam se zgolj na to, kar počnemo sami. Toda očitno mi je, da je nekaj narobe. To se je ekipam dogajalo že lani in se še bolj izrazito dogaja letos. Ne vem, zakaj. Morda so prezgodaj v sezoni dosegli vrhunec in se niso uspeli spočiti in primerno pripraviti, morda je bilo kaj narobe z višinskimi pripravami. Morda s prehrano. Ne vem, če so ekipe primerno opravile z vsem tem. Tega ne vem, toda lahko rečem, da so zamočili že lani in zamočili so letos. Mi medtem nismo počeli ničesar posebnega. Naredili smo zgolj to, kar je bilo treba. In zato vidite, da je Tadej na istem nivoju kot celo sezono."

Za konec se je San Millan znova dotaknil obtožb o uporabi dopinga:"Na žalost so za našim športom temačni časi. Je zelo škoda, saj so te nove generacije zelo zmedene. Ne razumejo, zakaj jih ljudje sprašujejo o teh stvareh. Mnogi takrat še niso bili rojeni, ali pa so imeli manj kot pet let. Zdaj vlada proti-doping okolje in fantje so zmedeni. Ne vedo, zakaj se morajo zagovarjati, če pa niso storili ničesar narobe. Preprosto ne razumejo. Mi smo starejši in vemo, kaj se je dogajalo v kolesarstvu, toda ti mladci nimajo pojma, Resnično sprašujejo 'Kaj za vraga sem storil narobe?'. Nič jim več ni jasno."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:45 14. Julij 2021.

    Žal mi je, a ponovil bom še enkrat, Rogličeva ekipa ne obvladuje svojega posla, Roglič je dober kljub njim in …

  • 10:16 14. Julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.