Šport
9609 ogledov

Ekipni zdravnik: "Bil je tako pripravljen, da smo mu prepovedali na kolo!"

Tadej Pogačar Profimedia
22-letni Slovenec je dobil Dirko po Franciji z neverjetnim gorskim kronometrom, katerega je odvozil celo brez merilca moči ter GPS-a. Vozil je zgolj po občutku.

Ekipni zdravnik moštva UAE Team Emirates je po zgodovinski vožnji, s katero si je privozil zmago na Dirki po Franciji, razkril, kako neverjeten je Tadej Pogačar v primerjavi z ostalimi elitnimi kolesarji.

"Spoznal sem ga konec leta 2018, ko sva se oba na novo pridružila ekipi za sezono 2019," je v pogovoru za angleški Eurosport spregovoril glavni ekipni zdravnik Íñigo San Millán.

Inigo San Millan | Avtor: UAE Team Emirates UAE Team Emirates

"Takoj sem spoznal, za koga gre. Gre za točno takšno osebo, kot jo vidite po televiziji - dečka z impresivnimi fizičnimi parametri, katerim doda izjemno mentalno kvaliteto, s katero spominja na Miguela Induráina. Na TV sliki ste lahko pred začetkom kronometra opazili, kako sproščen je bil. Nikoli ne izgubi te svoje mirnosti."

PrimožRoglič O Primožu in Tadeju Šport Wiggins: "Se je ekipa sploh še želela pogovarjati z njim? Sesti za isto mizo?"

Po besedah San Millána naj bi bil Pogačar po svoji zgradbi - kako njegovo telo koristi karbohidrate, maščobo in proteine ter njihovo povezavo z utrujenostjo ter regeneracijo - na povsem nekem drugem nivoju v primerjavu z ostalimi elitnimi kolesarji.

Obenem pa ima neverjetno mentalno moč, katera je najlepše prišla do izraza, ko je zdržal ves pritisk ter s svojo zadnjo priložnostjo nadoknadil slabo minuto zaostanka, ki jo je imel za vodilnim Primožem Rogličem.

S to zgodovinsko 36 kilometrov dolgo etapo, ki se je zaključila z legendarnim vzponom na La Planche Des Belles Filles, je takrat še ne 22-letni Slovenec opravil celo brez merilca moči in GPS naprave, temveč se je zanašal zgolj na svoj občutek.

Tadej Pogačar in Primož Roglič Čestitke dežujejo Šport NBA zvezdnik navdušen: "Zaradi vaju uživamo v Touru!"

San Millán je še razkril, da je vsem v ekipi postalo jasno, česa je Pogačar v resnici sposoben, že po lanski izjemni Vuelti, kjer jih je dokončno prepričal s stopničkami na svojem prvem nastopu na tritedenski dirki.

Po besedah ekipnega zdravnika naj bi tekom Dirke po Španiji Pogačarja od zmage delilo še nekje 20 watov, katere pa so upali, da bodo pridobili tekom priprav na Dirko po Franciji, saj je imel Pogačar še izjemen prostor za napredek, saj lani pred dirko sploh ni opravil višinskih priprav.

Toda v svojih letošnjih pripravah je Pogačar skorajda pretiraval. Najmlajši zmagovalec Toura po letu 1904 je bil spomladi celo prisiljen preživeti en teden brez kolesa, saj je bil že tako dobro pripravljen, da so se v ekipi zbali, da bo prezgodaj dosegel vrhunec forme. Meritve, koliko watov doseže na kilogram, so namreč pokazale, da dosega rezultate, ki so si jih želeli šele za največje dirke.

"Maja je že bil tako pripravljen. Podatki o watih na kilogram tekom vzponov so bili podobni tistim, ki smo si jih želeli, da bi jih dosegel na Touru. Moral sem mu celo prepovedati za en teden uporabljati kolo."

Primož Roglič in Tadej Pogačar UCI lestvica Šport Neverjetno, kam je skočila Slovenija na mednarodni kolesarski lestvici! Tour de France Tadej Pogačar Denarne nagrade Šport Takšno vsoto si je privozil Pogačar tadej pogačar "To so le sanje" Šport Tako je Pogačar o Touru razmišljal pred dvema letoma
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice