Šport
83307 ogledov

Wiggins: "Se je ekipa sploh še želela pogovarjati z njim? Sesti za isto mizo?"

Primož Roglič in Tadej Pogačar Profimedia
Primož Roglič je na odločilni 20. etapi Dirke po Franciji izgubil rumeno majico, katero je na Elizejskih poljanah oblekel najmlajši zmagovalec po letu 1904, Tadej Pogačar. Legendarni kolesar ter zmagovalec Toura leta 2012, Bradley Wiggins, še kar ne more verjeti takšnemu razpletu.

Strokovni sodelavec Eurosporta ter nekdanji izjemni kolesar sir Bradley Wiggins ni mogel verjeti, da se je Primož Roglič spotaknil ob zadnji oviri na poti v Pariz. Eden najboljših kronometristov zadnjih let je namreč na zaključnem kronometru izgubil kar dve minuti proti rojaku Tadeju Pogačarju.

Roglič je sicer odpeljal soliden kronometer, ki ga je zaključil na 5. mestu, a nihče ni pričakoval, da bo kolesar iz Klanca pri Komendi uspel nadoknaditi 57 sekund zaostanka v skupnem seštevku, a se je na koncu zgodilo prav to.

"To je bila verjetno najslabša predstava Rogliča v njegovem življenju," je v oddaji The Breakaway (pobeg op. p.) Primožev nastop pokomentiral kolesar, ki je svoj čas ob Fabianu Cancellari veljal za najboljšega kronometrista na svetu.

PrimožRoglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ni bil niti blizu svojim zmožnostim. Ko pogledate, kaj je s konkurenco počel v zadnjih tednih, je bilo to še nekaj huje, kot zgolj slab dan. Resnično ne moremo ugotoviti, kaj se je zgodilo z njim."

Wiggins se je nato osredotočil na to, kako hud udarec je to moral biti za ekipo Jumbo-Visma, ki je do takrat šolsko nadzirala dirko: "Jumbo-Visma v treh tednih ni storila ene same napake."

"Tisti posnetek Toma Dumoulina in Wouta Van Aerta, kako v nejeveri stojita na vrhu vzpona, je nekaj posebnega. Zanima me, kakšno je bilo počutje ob večerji. Ali so se pogovarjali z Rogličem? Ali so želeli sesti z njim za mizo?"

Bradley Wiggins | Avtor: Eurosport Eurosport

"Toda takšen je šport. Na koncu ga je preprosto premagal boljši kolesar. Mislim, da ne bi mogel narediti česarkoli drugače. Kronometru se reče 'ura resnice', in tako se mu reče z razlogom. Pogačar je bil preprosto najboljši. Ne smemo pozabiti, da sta tudi Dumoulin in Van Aert vozila na polno v želji po etapni zmagi, a je tudi njiju premagal za minuto in 20 sekund."

"Bil pa je resnično občudovanja vreden nosilec rumene majice in njegova reakcija s Pogačarjem na samem koncu nam pove, kako velik športnik je."

 

"Začetek nečesa posebnega"

Wiggins pa kljub vsemu, kar je že doživel tekom bogate kariere, preprosto ni mogel skrivati navdušenja nad najmlajšim zmagovalcem Dirke po Franciji po 116 letih.

"Preprosto je eksplodiral v svetu kolesarstva. Mislim, da v zadnjih petnajstih letih še nismo videli takšne predstave s strani zmagovalca. Zmagal je samo po lastni zaslugi, brez skorajda kakršnekoli ekipe. Bilo je fenomenalno in zelo verjetno je to začetek nečesa posebnega, čemur bomo lahko priča v naslednjih 10 do 15 letih."

tadej pogačar | Avtor: Epa Epa

"Lani smo govorili o tem, kako bo Egan Bernal dominiral v naslednjih letih. Kaj to torej pomeni za Gerainta Thomasa? Kaj to pomeni za Chrisa Frooma? Ali lahko Froome zmaga še na kakšnem Touru? Pogačar je zdaj čisto spremenil kolesarstvo s svojo fenomenalno predstavo. Spremenila se je celotna dinamika športa."

"Pogačar je verjetno presenetil še samega sebe. To smo lahko videli na cilju, še sam ni mogel verjeti. Vsi smo bili zaprepadeni. Popolnoma je šokiral svet kolesarstva. Šlo je za eno tistih predstav, ki jo poizkušamo obesediti in jo definirati, a je zelo težko. Zelo se mučim, da bi se v katerem izmed športov spomnil kakšne takšne predstave, ki je tako šokirala, kot Pogačar."

Komentarjev 1
  • arthur 06:05 24.september 2020.

    Wigo je veliko ime v svetu kolesarjenja, samo povzeli so, kar je povedal. Ampak to ne spremeni dejstva, da je kreten. Ni vsak dober kolesar tudi poznavalec dogajanja.

Sorodne novice