Šport
4195 ogledov

Tako je bilo v Komendi, na letalu, v Parizu...

slavje Komenda Tadej Pogačar
1/25
Anže Petkovšek
Uspeh slovenskega para se bo znal proslaviti.

V 20. etapi je Tadej Pogačar osvojil rumeno majico, Primož Roglič je bil skupno drugi. Slovenski par je zaznamoval letošnjo dirko po Franciji, v domovini pa še drugič po Vuelti povzročil kolesarsko evforijo. Na oncu so se najbolj veselili v Komendi, kjer so se svojemu domačemu junaku poklonili tudi z obarvanim krožiščem. 

Komenda, Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Številni navijači so se v zadnjih dneh podali tudi v Pariz, kjer bo Pogi poleg rumene majice prejel tudi pikčasto za najboljšega hribolazca in belo za najboljšega v razvrstitvi mladih kolesarjev. Ob slovenski himni bo na zmagovalnem odru stal tudi Roglič. Že na letalu, ki je bilo na poti v francosko glavno mesto, je bilo veselo, posebnega aplavza sta bila deležna starša kolesarja iz Klanca pri Komendi, ki so ju na proslavo dogodka povabili pri Kolesarski zvezi Slovenije.

Do konca zadnje etape bo v Parizu skoraj 400 Slovencev, ki so v francosko prestolnico pripotovali dopoldne z dvema čarterskima letoma. Pred slabim letom je na podoben način v Pariz še zadnjič sicer odletela Adria Airways, ko je domov pripeljala srebrne odbojkarje. Zdaj so povezave precej slabše. 

Slovenski navijači (pa tudi nekateri tuji) so največji uspeh v zgodovini slovenskega kolesarstva znali proslaviti tudi na ulicah metropole, a tudi v domovini:

Danes pa se jim je v francoski prestolnici pridružilo še večje število navijačev, ki so se pridružili organizaciji turističnih agencij Kompas in Palma za ogled slavnostnega prihoda karavane v Pariz. Tako je bilo v zgodnjih popoldanskih ulicah na Elizejskih poljanah, po katerih se bodo tekmovalci zapeljali v zaključku etape, opaziti več deset navijačev, oblečenih v slovenske barve in opremljene s slovenskimi zastavami.

slavje Komenda Tadej Pogačar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Nekateri so se namestili v lokale ob aveniji, drugi so se sprehajali po mestu. Ni manjkalo navijaških vzklikov, vključno s pregovornim "Kdor ne skače, ni Slovenc" in drugimi napevi. Medtem so organizatorji pripravljali še zadnje podrobnosti na trasi med Slavolokom zmage in ciljno arena, na trasi pa so potekale prve ekshibicijske vožnje kolesarjev.

Med slovenskimi navijači je na slavni aveniji bila tudi Manca iz Ljubljane, ki se je za prihod v Pariz odločila v soboto dopoldne. Strastna ljubiteljica kolesarstva, ki je tudi sama v preteklosti trenirala ta šport, je prišla proslaviti uspehe Pogačarja in Rogliča, ki so po njenem dvignili kolesarstvo kot šport v Sloveniji. "Ponosna sem na vse uspehe in tudi na dejstvo, da vse več Slovencev podpira ta šport. Odkar sta onadva vse to dvignila, je nastal res velik premik, saj je jasno, da nas šport povezuje," je dejala.

Med navijači v slovenski opravi je bil tudi Dejan iz Ljubljane, ki je doma od samega začetka napeto spremljal razvoj dogodkov na Touru. "Ker malo težko je bilo gledati na koncu, ko je postalo napeto. Ampak sicer je lepo. Lepo je spremljati, še toliko bolj lepo pa je biti tu za konec. Morda nas je malo presenetil končni razplet, ampak tako je v redu," je povedal.

slavje Komenda Tadej Pogačar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Za Jurija iz Komende, soseda od Pogačarjevih, je končni vrstni red manj presenetljiv. "Prišel sem podpirati vse Slovence, je pa Tadej tisti prvi razlog, zaradi katerega sem prišel v Pariz. Ravno tako sem bil lani ob koncu Vuelte v Madridu, tako bo to očitno zdaj postala stalnica," je povedal.

Med tistimi, ki bodo danes v Parizu proslavili slovenske uspehe na najprestižnejši dirki na svetu, bosta tudi predsednik države Borut Pahor in zunanji minister Anže Logar. Predsednikov urad je dvojno slovensko zmago na dirki opisal za zgodovinski uspeh Slovenije. V čast Pogačarju in Rogliču je Pahor na predsedniški palači že včeraj izobesil rumeno zastavo.

Tako pa se je odvijala sama etapa:

Komentarjev 2
  • Avatar Dolliolla
    Dolliolla 00:26 21.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu >>> www.Sextis.fun

  • repix95807 23:22 20.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

Sorodne novice