Šport
2576 ogledov

"Tako, kot je letos zmagal Tour, ga ne bo nikoli več"

Tadej Pogačar Profimedia
Prvi Pogačarjev trener, Miha Koncilija, je uspeh 21-letnika označil za neverjetnega.

Nekdanji kolesar, zdaj pa trener in selektor mladih kolesarjev, Miha Koncilija je v športu od otroštva. V kolesarskem društvu Rog je zadolžen za iskanje mladih talentov, po njegovi zaslugi pa se je v kolesarstvu znašel tudi Tadej Pogačar, ki se bo lahko od danes uradno pohvalil z nazivom zmagovalec Toura.

"Izjemno, neverjetno. Tega, kar se je zgodilo v soboto, ni pričakoval nihče. Nihče si ni predstavljal, da lahko proti Primožu Rogliču nadoknadi minuto in mu nato vzame še dodatno minuto," je v pogovoru za STA dejal kolesarski delavec o svojem nekdanjem varovancu.

Sami občutki so bili vseeno mešani kot pri večini slovenskih športnih navdušencev. "Kljub temu, da je moj varovanec in da ga od majhnega dobro poznam, smo videli, kako hudo je bilo Primožu. Celotna ekipa je tri tedne garala za njegov uspeh, vse je bilo pod kontrolo, potem pa en malo slabši dan in pride do tega. Težko je. Seveda smo navdušeni in veseli, kaj bomo drugega. Ampak vseeno je vse skupaj malce sladko-kislo," je priznal prvi Pogačarjev trener.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Ves čas tudi on ni verjel, da bo 21-letnik lahko prišel do preobrata. Sploh po zadnjih dneh v sredo in četrtek in po odzivih iz vseh taborov, kot pravi. A svojega varovanca pozna kot nepopustljivega borca.

"Tadej, sem prepričan, je do zadnjega verjel v to. V ekipi so vse pripravili in naredili za to, ko so šli nekajkrat pogledat to progo za kronometer. Ni se predal. Ni šel branit drugega mesta, ampak je vseeno napadel rumeno majico. Na koncu mu je uspelo," je dodal Koncilija.

tadej pogačar Pika na i Šport Pogačar ima še en razlog za veselje

"Vedno vse naredi tako, kot je treba"

Tako pa je značajsko označil 21-letnika, ki bo danes na Elizejskih poljanah v Parizu poziral kot zmagovalec Toura. "Ta njegova sproščenost, igrivost in uživanje v kolesarstvu. To se mi zdi, da je najbolj pomembno, saj moramo vedeti, da je ta šport zelo težek. Če se vsak dan znova veseliš, ko greš na trening, si napravil že polovico dela."

"Potem pa prišteješ še izjemen talent, ki ga kaže, predanost treningom, nobenega popuščanja, vedno vse naredi tako, kot je treba. Potem lahko pride do česa takšnega," delovno etiko 21-letnika hvali Koncilija.

In kje so meje, če že pri 21 letih in 364 dneh osvojiš največjo dirko v kolesarstvu? "Dejstvo je, da tako, kot je letos zmagal Tour, ga ne bo nikoli več. Ne lahko v smislu, da se ni trudil, seveda se je, na polno. Ampak na račun taktike, kako se je vse razvilo. Jumbo-Visma je ves čas nadzorovala dirko, Primož je bil suveren. Tadej je bil z njimi, je napadal, seveda, in delal Tour zanimiv."

"Kaj bo naprej? Vsak dan, vsakič znova si bo zastavil nove cilje. Vemo, kaj je Tour. Ko ga enkrat dobiš, želiš to ponoviti. To bi bilo res nekaj izjemnega. Pred tako mladim fantom, kot je Tadej, je še zelo lepa prihodnost," je dejal nekdanji kolesar.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"Nekako se ti mora tudi vse poklopiti"

Nikakor ni presenečen, da je uspeh mladega kolesarja s Klanca pri Komendi tako odmeval. "To je Tour. Vemo, kako je šel lani na beg na Vuelti in se boril vse do tretjega mesta. Toda to je Tour. Vemo, da ni popuščanja, pridejo vedno le najboljši. Nekako se ti mora tudi vse poklopiti. Da tri tedne napadaš in nimaš težav, no, saj je naletel na tisto sedmo etapo, predrte zračnice in veter, ampak na koncu moraš biti na pravem mestu," je pristavil Koncilija.

Razgovoril se je tudi o Pogačarjevi generaciji kolesarjev, ki mu je pomagala pri izoblikovanju načina dirkanja in razmišljanja. "Ta njegova generacija, letnik 98, je bila zelo močna. Žiga Jerman, Žiga Horvat, Jaka Primožič in Nik Čemažar, ki je leto mlajši. To je bila borba, ni bilo taktiziranja, na tekmah so skakali eden drugemu. Tadej, ki je bil morda fizično malce šibkejši od ostalih, je moral bolj gristi, da je bil zraven."

"Ves čas ima v sebi to borbenost in to prenaša naprej. On napada, poskuša in zdaj to kaže na globalni ravni. To pomeni, da so se najboljši športniki, tudi nekolesarji, odzvali na ta rezultat. Nenazadnje mu je čestital tudi Marc Marquez in mu napisal, 'Čestitke, Tamau Pogi' in tudi igralci iz lige NBA, ki to spremljajo, ter drugi," je zaključil Koncilija.

Naval čustev Šport Pogačarjevo moštvo v deliriju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice