Šport
112582 ogledov

Nekdanja rumena majica o zmagi Pogačarja: "Na bruhanje mi gre"

tadej pogačar Epa
"Dirke po Franciji ne gledam več, ker se mi gabi," je zapisal nekdanji nosilec rumene majice na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu.

Nekdanji francoski kolesar Stephane Heulot, ki je leta 1996 nekaj časa vodil v skupni razvrstitvi Toura, je v kolumni za Ouest-france.fr ostro kritiziral direktorja moštva UAE Emirates Maura Gianettija ter novopečenemu zmagovalcu dirke Tadeju Pogačarju posredno očital uporabo prepovedanih poživil. 

Tour de France Tadej Pogačar Kanibal in mojster Šport Tudi največji vseh časov zajokal ob Pogačarjevem podvigu

V odmevnem zapisu je Heulot poudaril, da dirke po Franciji ne spremlja več, ker se mu gabi, ob podelitvi nagrad najboljšim kolesarjem letošnje 107. izvedbe tekmovanja pa mu je šlo na bruhanje.

Stephane Heulot | Avtor: Ouest-france.fr Ouest-france.fr
"Dirke nisem gledal od nedeljske etape s ciljem na Grand Colombier (zmaga Tadeja Pogačarja, op. a.)," je zapisal upokojeni francoski kolesar. "Preprosto ne morem več. Nekatere stvari so popolnoma očitne. Težko razumem, kako se lahko 75-kilogramski tekmovalec vzpenja s takšno vratolomno hitrostjo in to vzdržuje. Videli smo nemogoče stvari. Mislim, da je šlo vse skupaj še korak dlje. Morda nismo priča samo kemičnemu, ampak tudi mehanskemu dopingu," je dodal Heulot.

Negativni vzorci nenehnih dopinških testiranj, še poudarja Francoz, niso nobeno dokazilo. "Vedno poudarjam, da Armstrong, Valverde, Basso in številni drugi med dirko nikoli niso bili pozitivni, toda... Jaz poslušam, gledam in dojemam."

Zaveda se, da ne more obtoževati vsepovprek, vendar je prepričan, da je doping prisoten. "Ne morem kar tako kazati s prstom, vendar to ne pomeni, da se to ne dogaja."

Spregovoril je tudi o nekdanjemu moštvenemu kolegu Mauru Gianettiju, danes direktorju Pogačarjeve UEA Team Emirates, nekdanjemu menedžerju moštva Saunier Duval, katerega je leta 2008 pretresla dopinška afera z Riccardom Riccòm v glavni vlogi.

primož roglič Oster napad Šport Legenda vtrla sol na rano: "Povem vam, kdo je kriv za Rogličev poraz"

"Pri Mauriu Gianettiju je doping tako globoko zakoreninjen, da si kolesarstva brez njega ne zna predstavljati," je zapisal in dodal: "Obžalujem, da so takšni ljudje še vedno prisotni v kolesarstvu. To je nezaslišano. Nikoli ne bomo spremenili sistema, če ne zamenjamo ljudi. To je približno tako, kot če bi Al Capone postal pravosodni minister. Kako bomo dosegli spremembe, če je 80-odstotkov osebja Jumbo-Visme nekdanjih članov Rabobanka iz časov Michaela Rasmussena? Tako ne gre. Na srečo se je zamenjalo kar nekaj ljudi, a goljufi so še vedno med nami. In tega ne smemo pozabiti," je sklenil Heulot.

Tadej Pogačar Komentar Šport Pogačar je imel vso pravico napasti, kot Tepeš pred leti
Komentarjev 10
  • Avatar olor
    olor 10:38 22.september 2020.

    Iz srca privoščim našim. Ampak res me skrbi, da jima nebi nekoč nekaj nedovoljenega očitali.

  • munja 08:45 22.september 2020.

    Zdaj bomo priča vseh sort obtoževanj in podtikanj. Naj svoje domneve podkrepijo z dokazi, ne pa govorit nekaj na pamet, da bomo vedeli, kaj je res in kaj ne.

  • Avatar Anniskossa
    Anniskossa 00:36 22.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun