Šampion se je zlomil: ena najbolj srce parajočih scen Toura

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Odlični nemški kolesar se je zlomil, potem ko je na odločilni etapi izgubil pikčasto majico za najboljšega hribolazca dirke.
Oglej si celoten članek

18. etapa letošnje Dirke po Franciji je uničila sanje marsikaterega kolesarja. Tu sta bila Thibaut Pinot in Daniel Martinez, ki sta še po polovici vzpona na Hautacam upala na etapno zmago, medtem ko je na vzponu na ta sloviti klanec vse možnosti za skupno zmago izgubil tudi naš Tadej Pogačar.

A omenjeni trije so vse skupaj še dobro sprejeli, medtem ko je kraljevska etapa letošnjih Pirenejev povsem zlomila odličnega nemškega kolesarja ekipe Cofidis Simona Geschkeja, ki se je v ciljnem prostoru v solzah moral posloviti od pikčaste majice najboljšega hribolazca, za katero je tako garal na letošnjem Touru.

Na zadnji "gorski dan"  (v naslednjih treh dneh so bile na voljo le še tri točke na gorskih ciljih) je namreč etapo dobil Jonas Vingegaard, s tem pa je tudi prvi prečkal legendarni vzpona Hautacam ter pobral dovolj točk, da je slekel borbenega Nemca in si privozil prednost, katere Geschke, ki se je vpisal v zgodovino kot Nemec z največ preživetimi dnevi v pikčasti majici (9), v zadnjih treh dneh ni mogel nadoknaditi.

Geschke se je sicer trudil na vse možne načine, da bi se v ravninskih začetnih 58 kilometrih odločilne etape prebil v beg, večkrat je napadel, a je na koncu zamudil odločilni trenutek. Njegova ekipa Cofidis se je nato mučila in izgubljala kolesarja za kolesarjem v norem lovu, da bi ujeli ubežnike in Geschkeju omogočili nov poizkus. To jim je na koncu sicer uspelo, a je Nemec še v drugo zamudil odločilni trenutek in tako ostal brez možnosti, da bi pobral kaj točk na Aubisquu, Spandellesu ali Hautacamu.

"Začetek etape je bil zelo stresen. Porabil sem ogromno energije, ko sem se poizkušal pridružiti pravemu pobegu. Ni mi uspelo in ekipa je opravila neverjetno delo, da smo do Aubisqua ujeli ubežnike, a mi znova ni uspelo," je bil po etapi v solzah razočaran odlični Nemec, ki se sicer v svoji karieri lahko pohvali že z eno prestižno etapno zmago na Dirki po Franciji, ko je leta 2015 dobil eno najtežjih gorskih etap takratnega Toura.

"Vedel sem, da si moram zagotoviti točke na Aubisquu. Ko mi ni uspelo, sem vedel, da bo nemogoče zadržati majico. Sem drugi v razvrstitvi za hribolazce in tudi to ni slabo. Pikčasta majica je rezervirana za najboljšega hribolazca na Dirki po Franciji in vem, da je trenutno na ramenih tistega, ki si jo najbolj zasluži," je po etapi športno priznal Geschke, medtem ko so posnetki čustveno povsem zlomljenega Nemca že zakrožili po spletu ter svetu prikazali enega najbolj srce parajočih športnih trenutkov zadnjega časa.

Blizu pikčaste majice je bil nekaj časa celo Giulio Ciccone, ki se je uspel prebiti v beg ter pobrati točke na Aubisquu, s čimer se je Geschkeju približal na vsega tri točke zaostanka. Toda silovit obračun med Vingegaardom in Pogačarjem na Spandellesu in Hautacamu je poskrbel, da je Danec pobral dovolj točk, da je na koncu z osmimi točkami prednosti prevzel tudi pikčasto majico.

"Koliko truda smo morali vložiti, je bilo tisti dan usodno, toda dali smo vse od sebe. Vedeli smo, da brez osvojenih točk na Aubisquu tvegamo izgubo dresa. Toda glede na težavnost konkurence in glede na to, da je pikčasta majica na koncu romala k Vingegaardu, ničesar ne obžalujemo. Še vedno je spoštovanja vredno končati na drugem mestu v točkovanju za pikčasto majico, le za nosilcem rumene majice," pa je letošnji poraz v boju za najboljšega hribolazca pokomentiral športni direktor Cofidisa Bingen Fernández.

 

Prelomni trenutek Pogačar razkril svojo usodno napako, zaradi katere je izgubil Tour

Neprijetne scene Vingegaard se brani, van Aert pobesnel: "To je us**no!"

Tihotapljenje drog Šok! Suspendiran eden največjih kolesarskih zvezdnikov

Na robu katastrofe Poglejte si, kako so centimetri ločili Tadeja od nove skupne zmage na Touru

Kako nešportno Sramotna poteza Jumbo-Visme, nad katero se zgraža ves športni svet

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.