Sekulić: "Vemo, da je Luka v napadu sposoben marsičesa, toda ..."

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Košarkarji Slovenije so v 1. krogu evropskega prvenstva v Kölnu (skupina B) premagali Litvo z 92:85 (27:27, 51:48, 69:67).
Oglej si celoten članek

Košarkarji Slovenije so dobili uvodno tekmo evropskega prvenstva. V Kölnu so bili boljši od Litve z 92:85. Slovenija je sicer že v startu pokazala, da je bil spodrsljaj iz Münchna pred štirimi dnevi zgolj slab večer in da ne bo predala svoje krone brez boja.

"Lahko rečem, da smo dosegli dvojno zmago. Prvo, ker so igralci po razočaranju v nedeljo proti Nemčiji pokazali pravi obraz, drugo pa, ker smo v trdi tekmi premagali ekipo Litve, ki po mojem mnenju še vedno sodi med glavne favorite za najvišja mesta. Kako so se fantje odzvali na poraz v Münchnu, je zavidanja vredno. Navdušen sem nad njihovo predstavo in nad tem, kako so odigrali končnico. Imeli smo načrt in izpolnili so ga do črke natančno. Vemo, da je Luka Dončić sposoben marsičesa v napadu, toda danes je pokazal svojo veličino tudi v obrambi. Po dnevu premora nas čaka tekma z Madžarsko, ki jo moramo spoštovati in biti pozorni," je svoje fante pohvalil selektor Aleksander Sekulić.

Foto: Saša Despot košarka ep 2022 SLO-LIT

V prvih petih minutah je Slovenija zadela pet trojk in povedla s 17:11. Vsi igralci so bili zbrani v obrambi in napadu, niso podlegli niti sodniškemu kriteriju, ki je dovoljeval grobo, agresivno igro, tako da so bili večino prvega polčasa v vodstvu. Najvišjega so dosegli v 17. minuti pri 41:34.

Oba tabora sta že pred tekmo napovedala boj za vsako žogo in centimeter na igrišču, drugi polčas je to le potrdil. Zmagovalca so odločile malenkosti, Slovenija pa je v zadnji četrtini pokazala, da je prava ekipa z izjemnim vodjo. Četudi je v 34. minuti zaostajala s 73:78, je v odločilnih minutah odigrala zbrano in prepričljivo. Rezultat je obrnila z delnim izidom 13:3 (86:81), zmagovalec pa je bil več ali manj znan slabi dve minuti pred koncem, ko je zvezdnik Litve Domantas Sabonis naredil nešportno napako nad Luko Dončićem, ki je ponujeno pretvoril v neulovljivo prednost.

Foto: Saša Despot košarka ep 2022 SLO-LIT

"Vedeli smo, da bo tekma težka in fizična. Litva je močna predvsem pod obročema in temu smo prilagodili taktiko. Največ zaslug za današnjo zmago imajo Mike Tobey, Edo Murić, Vlatko Čančar in Žiga Dimec, ki so se odlično borili z visokimi litovskimi košarkarji. Pokazali smo veliko hrabrosti, predvsem pa pravi karakter, ki ga v Münchnu nismo imeli," je po tekmi ocenil legendarni slovenski kapetan Goran Dragić.

Mike Tobey je zbral 24 točk (met 11:17) in ujel osem odbitih žog, vseeno pa je bil tudi po mnenju Fibe igralec tekme Luka Dončić - 14 točk (met 4:14, trojke 1:8), 10 podaj, 6 skokov. Prav toliko točk kot Dončić je ob enem zgrešenem metu zbral Jaka Blažič, kapetansko pa je igral Goran Dragić, ki je v dobrih 23 minutah zbral 19 točk ob metu 3:4 za tri točke. Dvomesten je bil tudi Vlatko Čančar - 11 točk (met 4:5).

Foto: Saša Despot košarka ep 2022 SLO-LIT

"To je bila tekma za dušo in samozavest ter hkrati zelo dobra popotnica za nadaljevanje prvenstva. Medtem ko proti Nemčiji ni bilo jasno, kakšne so vloge v ekipi, smo imeli danes te natančno razdeljene. Smo že toliko izkušena reprezentanca, da znamo igrati take tekme. Zdaj nas čaka Madžarska. Tudi nanjo se moramo dobro pripraviti; fino bi bilo, če bi hitro prišli do otipljive prednosti, da bi lahko nato odpočili naše glavne igralce," pa je zaključil eden velikih junakov današnjega obračuna, Jaka Blažič.

Po zmagi "Rad bi se zahvalil tudi taksistom" Posebna delegacija Ne boste verjeli, kdo je bil na tekmi: "Luki bi rekel le ..." Eurobasket Slovenija z odlično končnico do zmage nad žilavim nasprotnikom Fotogalerija Slovenci v Kölnu s posebnim mestom za pripravo na tekme

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.