Šport > Košarka
55425 ogledov

Ne boste verjeli, kdo je bil na tekmi: "Luki bi rekel le ..."

košarka ep 2022 SLO-LIT
1/15
Saša Despot
Zmago Slovenije nad Litvo (92:85) je spremljala tudi delegacija iz Dallasa.

Za Slovenijo se Eurobasket ni začel po pričakovanjih, saj je naša reprezentanca na parket dvorane Lanxess prišla z dvajsetminutno zamudo. Organizator prvenstva ji namreč dve uri pred začetkom tekme ni priskrbel avtobusa za prevoz do dvorane, tako da je celotna reprezentanca na prizorišče prišla s taksiji.

slovenski navijači Fotogalerija Šport Slovenci v Kölnu s posebnim mestom za pripravo na tekme

Toda to Slovenije ni zmotilo, saj je že v startu pokazala, da je bil spodrsljaj iz Münchna pred štirimi dnevi zgolj slab večer. Luka Dončić je pred širokim avditorijem, med katerim so bili tudi njegovi šefi iz Dallasa, lastnik kluba Mark Cuban, trener Jason Kidd, športni direktor Nico Harrison ter svetovalec Michael Finley, ekipo vodil kot v najboljših časih.

Kljub 24 točkam (met iz igre: 11:17) in osmim skokom Mika Tobeya je bil po mnenju Fibe igralec tekme ravno Luka, ki je tekmo zaključil s 14 točkami (met iz igre: 4:14, trojke 1:8), 10 podajami in 6 skoki, predvsem pa je poveljeval zelo dobremu slovenskemu napadu, ki je eni najboljših evropskih reprezentanc nasul kar 92 točk. Cuban, Kidd, Harrison in Finley so bili lahko nad njegovo predstavo navdušeni.

Glavni trener Dallasa je ob polčasu celo stopil pred kamere slovenske televizije. "Obe ekipi sta igrali odlično, obema je uspelo kar nekaj neverjetnih metov, Luka igra odlično. Vesel sem, da sem tukej. To ja zame prvo evropsko prvenstvo. Vesel sem, da sem lahko tu," je za ekipo POP TV-ja izjavil Kidd.

Lukov trener je še razkril, da delegacija Dallasa ni prišla na prvenstvo zgolj zaradi Luke, temveč je tukaj tudi zaradi slovesnosti nemške reprezentance, ki bo upokojila številko legende Dallasa in Kiddovega velikega prijatelja, Dirka Nowitzkega.

košarka ep 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dallas je sicer ena izmed redkih ekip, katere ne moti, da njeni igralci nastopajo za reprezentanco in tvegajo poškodbe. "Obožujem to, da Luka nastopa za Slovenijo. Tudi sam sem igral za svojo reprezentanco, za ekipo ZDA. Ne zgolj v primeru Luke, temveč v primeru vseh reprezentantov, gre za posebno čast. Poleg tega lovi zlato medaljo, hoče osvojiti evropsko prvenstvo in ga polnoma podpiram pri tem. Upam, da mu bo uspelo."

Za konec pa se je Kidd dotaknil še tega, kaj bi sam sporočil ob polčasu našim igralcem, če bi sedel na klopi naše reprezentance. "Rekel bi jim, da ne smemo izgubljati žog, ne smemo jim dovoliti priti na črto prostih metov ter predvsem... Luka naj bo Luka! Počni to, kar ti gre najbolje od rok! To je način za zmago," je zaključil trener, ki je v minuli sezoni Dallas popeljal vse do konferenčnega finala.

košarka ep 2022 SLO-LIT Eurobasket Šport Slovenija z odlično končnico do zmage nad žilavim nasprotnikom

Zmago Slovenije nad Litvo si je sicer ogledal tudi glavni trener Orlando Magic Jamahl Mosley, ki je dolga leta opravljal vlogo pomočnika pri Dallas Mavericks. Z Dončićem sta spletla izjemno prijateljstvo, kar je potrdil tudi njun čustven pozdrav po koncu tekme. Mosley bo sicer na tem prvenstvu spremljal predvsem Nemčijo, saj zanjo igra njegov varovanec Franz Wagner, prav tako pa bo prisoten ob upokojitvi dresa Nowitzkega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice