Šport > Košarka
6866 ogledov

Slaba Slovenija, zasluženo visoka zmaga Nemcev

Klemen Prepelič Profimedia
Slovenski košarkarji so gostovali v Nemčiji in presenetljivo visoko izgubili z 71:90. Z istim tekmecem se bodo pomerili tudi na EP, ki se začne že v četrtek.

Slovenska košarkarska reprezentanca je pred začetkom EuroBasketa, kjer bo branila zlato kolajno iz leta 2017, odigrala še dve tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Pred dvobojem v Münchnu sta bila vrhu skupine J Nemčija in Finska s šestimi zmagami in porazom, Slovenija je bila tretja z razmerjem 5-2 med zmagami in porazi.

Preostale tri reprezentance so že nekoliko zaostale: Izrael (3-4), Švedska in Estonija (2-5). Na SP vodijo prva tri mesta.

Uspeh na tokratnem dvoboju z Nemčijo bi bil še kako pomemben za Slovenijo, saj v nadaljevanju kvalifikacij ne bo mogla računati na košarkarje iz lige NBA - Luka Dončić, Goran Dragić in Vlatko Čančar bodo čez lužo namreč že začeli z novo sezono. Slovenija se bo sicer 10. novembra v gosteh pomerila  z Izraelom, 13. bo gostila Nemčijo, februarja naslednje leto pa bosta na sporedu še gostovanje v Estoniji (24.2.) in domači dvoboj z Izraelci (27.2.).

Tekma se je pričela ob precej nenavadni uri, košarkarji so na parket stopili že ob 15. uri. Tako kot na zadnjih tekmah Aleksander Sekulić v prvo peterko ni vključil kapetana Gorana Dragića. Slovenija je sicer povedla s trojko Dončića, po njegovem drugem uspešnem metu izza črte pa so gostje že povedli z 8:2.

Razlika je kasneje narastla že na osem točk, a se je Nemčija povsem vrnila v igro z meti za tri točke, po dveh zaporednih Andreasa Obsta so gostitelji povedli s 15:14. V zadnjih dveh minutah prve četrtine sta Slovenijo v vodstvo vrnila Mike Tobey in Dončić, ki je tudi postavil končni izid prvih deset minut. Bilo je 20:17, od dvajsetih točk jih je 11 za goste dosegel zvezdnik lige NBA.

Luka je sedel na klop, Slovenci pa so v uvodnih treh minutah in pol druge četrtine dosegli le dve točki. Domači so bili precej uspešnejši, po novi trojki Obsta pa so tudi povedli s 24:22. Sekulić je vzel minuto odmora.

Za izenačenje je poskrbel mladi Žiga Samar, ki je ukradel žogo, stekel v protinapad in s polaganjem dokončal akcijo. Slovenci so v teh trenutkih močno izgubljali skok. Zelo sumljivo osebno napako v napadu je dobil tudi Dončić, obrambni igralec se je namreč še premikal. Vse skupaj je Nemce tri minute pred polčasom pripeljalo na 33:24.

Po novi slovenski minuti odmora, kjer je Sekulić še posebej poudaril zapiranje in lovljenje žog pod svojim obročen, je Slovenija hitro dosegla štiri točke, po Dončićevih asistencah sta bila natančna Tobey in Klemen Prepelič.

Sledila je še dobra obrambna akcija Čančarja, ki je najprej priboril žogo pod svojim obročem, nato pa na drugi strani iz levega kota dosegel trojko za 31:33. To je bil tudi zadnji koš v prvem polčasu.

Nemci so v prvih dveh četrtinah zbrali 36 ulovljenih žog, od tega kar 16 v napadu, Slovenija je imela skupno 17 skokov, le enega pod košem nasprotnika.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenska igra v obrambi je bila še naprej slaba, po treh minutah tretje četrtine pa sje po košu NBA-jevca Franza Wagnerja domača reprezentanca vodila za 8 točk. Sekulić je moral poseči po posvetu na klopi, v igro pa je vrnil Gorana Dragića, ki v prvem polčasu iz šestih poizkusov iz igre ni uspel doseči koša.

Na polovici četrtine so Nemci že vodili z 48:36, nato pa je zaradi poškodbe gležnja igrišče zapustil še Dončić. Na srečo se je izkazalo, da ne gre za nič hujšega, po dveh minutah in pol se je vrnil, takrat je Slovenija zaostajala za 15 točk. Kljub njegovi trojki z velike razdalje, gostje nikakor niso uspeli priti bližje. Rezultat četrtine je s svojim prvim zadetim metom postavil Goran Dragić, na semaforju je bil izpisan rezultat 61:46.

Gogi je zadel prvi koš v zadnji četrtini, a kmalu dobil tudi tehnično napako. Sodniki pred tem niso dosodili osebne napake nad Dončićem, nato pa je v obrambni akciji Edo Murić prejel udarec na najbolj boleče mesto, delilci pravice pa so ob tem priznali koš domačinom.

Dončić je sedem minut pred koncem prodrl pod koš, zabil in ob tem iztržil še osebno napako. Dodatni prosti met je nato zgrešil, Slovenija je bila v tem elementu katastrofalna s 7/17. Nemčija je bila še vedno pri +13.

Nato se je razigral še Dennis Schröder, ki je tri minute pred koncem z dvema zaporednima trojkama poskrbel za dokončni potop Slovenije. Bilo je že 83:64. Konec je bilo še zadnjega upanja na vrnitev.

Končalo se je s porazom Slovenije z 71:90.

Nemci so skok dobili s 56:27, pri tem so 20 žog ulovili v napadu.

 

Kvalifikacije za SP, skupina J:

Nemčija : Slovenija   90:71 (17:20, 33:31, 61:46).
Schröder 17 (10 asistenc), Wagner 16, Obst 13, Voigtmann 11 (14 skokov); Dončić 23, Tobey 12, G. Dragić 9, Murić 7

Komentarjev 4
  • Ender3 20:53 28.avgust 2022.

    To ni slabo, to je katastrofalno. In slaba psihična priprava, polna euforije bo, povzročila medsebojno obtoževanje in demotivacijo.

  • Avatar luckyss
    luckyss 17:42 28.avgust 2022.

    Ta poraz je nekaj najboljšega kar se je pred začetkom prvenstva lahko zgodilo reprezentanci...So pač mladci, ki jim slava hitro stopi v glavo...Drugače pa mislim, da bomo spet v finalu s Srbi. Kako bo tam bomo pa še videli..

  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:52 28.avgust 2022.

    Ura resnice za vse, ki se jim zdi ubranitev naslova evropskih prvakov samoumevna in ne verjamejo, da za tak uspeh ni dovolj samo to, da si dober, ampak se ti mora za končni uspeh poklopiti cela vrsta dejavnikov.

Sorodne novice