Šport > Košarka
8910 ogledov

Slovenija slabo v tekmo, a nato precej boljša za pomembno zmago

košarka SLO-EST
1/19
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Celju gostila Estonijo in zmagala s 104:83. Najboljša posameznika Luka Dončić in Goran Dragić.

Slovenski košarkarji so po šestih pripravljalnih tekmah, ko so nanizali zmage proti Nizozemski, Črni gori, Turčiji, Ukrajini, Srbiji in Hrvaški, naposled odigrali tudi uradni dvoboj. Tekmec Slovenije v Celju je bila tokrat Estonija, ki se je v drugi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo prebila z razmerjem 2:4 v zmagah in porazih. Izbranci Aleksandra Sekulića so v ta del vstopili s štirimi zmagami in dvema porazoma.

Boljše izhodišče od Slovenije sta imeli Finska in Nemčija (5-1), slabšega pa Izrael (3-3) in poleg Estonije še Švedska (2-4). Finska je k svojemu izkupičku zdaj dodala še eno zmago, doma je z 79:73 premagala Izrael, Nemčija pa je bila v gosteh boljša od Švedske s 67:50. Na SP peljejo prva tri mesta iz skupine. 

Boljši začetek Estoncev, nato Slovenci stopili na plin

Dvoboj v Celju so boljše odprli gostje, Slovenci so v uvodnih minutah vodili le s 5:4 po trojki Alekseja Nikolića, nato je košarkarjem z Baltika uspel delni izid 8:0.

V igro je s klopi vstopil Goran Dragić, po štirih točka Luke Dončića in uspešnem metu za tri točke Vlatka Čančarja pa se je Slovenija po dobri polovici četrtine približala na dve točki zaostanka. Slednji je nato zadel še eno trojko, enako pa je storil tudi starejši od bratov Dragić. A zaradi slabše slovenske igre v obrambi je Estonija ostajala korak pred nasprotnikom. Pri izidu 18:23 je slovenska klop vzela minuto odmora.

košarka SLO-EST | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Posvet je zalegel. Najprej je bil Luka polovično uspešen pri prostih metih, nato je vknjižil blokado v obrambi, sledila pa je trojka Mika Tobeyja za točko zaostanka. Ko je Dončić tudi sam zadel izza črte in bil tri sekunde pred iztekom četrtine natančen še s črte prostih metov, se je na semaforju izpisal izid 27:23. Slovenci so dosegli zadnjih devet točk v četrtini.

Niz domačih se je nadaljeval tudi na začetku drugih 10 minut. Klemen Prepelič je zbral dve asistenci, koša pa sta dosegla Zoran Dragić in Edo Murić. Estonski selektor Jukka Toijala, sicer finski strokovnjak, je že po 51 sekundah nadaljevanja vzel minuto odmor pri zaostanku – 8.

Po vrnitvi na parket je dvakrat žogo skozi mrežico poslal še kapetan Goran Dragić, pri izidu 35:23 pa se je končal tudi niz 17:0. Tudi v naslednjih minutah je rezultatska razlika naraščala, po petih zaporednih točkah Prepeliča je tako štiri minute in pol pred odhodom na glavni odmor znašala 16 točk, po trojki Žige Samarja pa se minuto in pol kasneje na semaforju izpisal rezultat 49:31.

Dončić, ki se je bližal trojnemu dvojčku, v prvem polčasu je zbral 15 točk, 9 skokov (vse v prvi četrtini) in 6 asistenc, je Slovenijo popeljal že do + 21, a so Estonci v zadnjih sekundah druge četrtine preko Henrija Drella zadeli trojko in se približali na 38:56.

Slovenija je tako kot na zadnji pripravljalni tekmi proti Hrvaški v prvem polčasu večkrat metala za tri (9/19) kot za dve točki (12/16), skupno je bil njen met iz igre kar 60-odstoten. Prepričljiva je bila tudi v skoku, ki ga je dobila z 22:12.

košarka SLO-EST | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenci so si že na začetku tretje četrtine privoščili nekaj atraktivnih poteh, po podaji Gorana Dragića za hrbtom je trojko tako dosegel Čančar, Primorec pa je pred tem tudi že z zabijanjem zaključil protinapad Slovencev. Košarkar NBA ekipe Denver Nuggets je bil malce čez polovico četrtine znova natančen in poskrbel za izid 71:50.

Estonija je v drugi polovici četrtine nanizala osem točk, a je Aleksej Nikolić nato lepo prodrl pod koš in zaključil napad, Zoran Dragić pa je z dvema prostima metoma Slovenijo znova popeljal do nekoliko višje prednosti. V zadnjih 10 minut se je krenilo z izidom 77:63.

Po minuti in pol zadnje četrtine je Prepelič dobil nešportno osebno napako, kar so gostje izkoristili z zadetima prostima metoma, sledila pa je še trojka. Estonci so se tako približali na 11 točk zaostanka. Sekulić je zahteval posvet na klopi.

Estonija je imela nato priložnost, da se še prebliža, vendar se je žoga po metu Kerra Kriise z velike razdalje odbila od obroča. Na drugi strani je Prepelič zadel dva prosta meta, naslednja napada Slovenije pa sta se končala s košem in dodatnim prostim metom za Zorana Dragića in Žigo Dimca. Delni izid 10:0 je dokončal Goran Dragić, bilo je 89:68. Zmagovalec je bil že odločen.

Dobro minuto in pol pred koncem je bila presežena tudi stotica z Gogijevo trojko za 101:78. Končalo se je z izidom 104:83 za slovensko izbrano vrsto.  

košarka SLO-EST | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Luka Dončić se je zaustavil pri 25 točkah, 11 skokih in osmih podajah, Goran Dragić je v dobrih 18 minutah dodal 19 točk in šest podaj, iz igre pa je zgrešil le dvakrat. Tretji strelec Slovenije je bil še en košarkar lige NBA, in sicer Vlatko Čančar s 14 točkami ob odličnem metu za tri točke (4/5). 

Izjave po tekmi:

* Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "Zabeležili smo pomembni točki. V tej fazi je lahko vsaka zmaga ključna, zato sem zadovoljen, kako smo se lotili tekme in kako smo jo končali. Zavedali smo se, da ekipa Estonije ni naivna. Nima sicer izrazitih posameznikov, je pa zato zelo homogena. Atmosfera v dvorani je bila fantastična in vedno je zabavno igrati ob taki energiji s tribun."

* Klemen Prepelič, igralec Slovenije: "Pričakovali smo težko tekmo, saj se je Estonija v prvem delu kvalifikaciji izkazala z nekaj odličnimi predstavami. Od začetka smo bili zbrani in razpoloženi. Uživali smo v predstavah Luke in Gorana, ostali smo jima sledili, ter ob pomoči glasne publike prišli do pomembne zmage. V nedeljo nas čaka trši tekmec, ki se ga moramo lotiti podobno kot danes. Se pravi z maksimalno zbranostjo od prve do zadnje minute."

* Aleksej Nikolić, igralec Slovenije: "Estonija se je borila vseh štirideset minut, zato smo morali tudi mi ohraniti fokus do konca tekme. Naša igra temelji na tem, da proti vsakemu tekmecu igramo enako zavzeto ne glede na to, kakšna imena so na drugi strani. Tako se bomo lotili vseh prihodnjih tekem. Hvala publiki za izjemno vzdušje."

Kvalifikacije za SP, dvorana Zlatorog: 

Slovenija - Estonija 104:83 (27:23, 29:15, 21:15, 27:20)
Dončić 25 (11 skokov, 8 podaj), G. Dragić 19 (6 podaj), Čančar 14, Prepelič 13; Kriisa 14, Kitsing 12 

Komentarjev 2
  • radovednica 08:01 26.avgust 2022.

    Zelo pomembna zmaga? A zdaj je za zmago nad neko kvazi eksotično Estonijo že problem? Kdor te naše velezvezdnike imenovane, pa zavaljene tudi - Dončić, odojek n.pr. dvajset kil preveč, gleda, je pa res malo pod vročino. Raje na Sportklubu ...prikaži več odlično tekmo pravih mojstrov Srbija - Grčija, ne pa tole navadno sranje slovensko. Mater boste dobri na prihajajočih tekmovanjih. Osiveli "ata Dragić", a si že v vrsti za sprejem v dom ostarelih?

  • 8e1959c12b71f02f8171e5f4378c561a9f5245b2 00:13 26.avgust 2022.

    Gordan Krajišnik i Baja Mali Kninđa - Gde si brate,gde si moja diko.

Sorodne novice