Šport > Košarka
76137 ogledov

"Ko sem gledal Slovenijo, sem razmišljal, da bi ugasnil TV"

slovenija španija prva tekma Stožice Sergio Scariolo Nik Rovan
Enainšestdesetletni italijanski strokovnjak je na zanimiv način pokomentiral obračun Slovenije in Srbije.

Še 12 dni nas loči od evropskega prvenstva v košarki, reprezentance pa so v pripravah na EuroBasket odigrale vrsto prijateljskih tekem. Slovenija je zaigrala petkrat, po vrsti pa so padle Nizozemska, Črna gora, Turčija, Ukrajina in Srbija, nocoj v Celju pa se bodo izbranci Aleksandra Sekulića pomerili še s Hrvaško. Medtem ko Sloveniji priprave potekajo po načrtih, pa imajo precej več težav svetovni prvaki.

Španci so namreč izgubili na treh od štirih pripravljalnih dvobojih, nazadnje so s 76:78 morali priznati premoč Litvi. Sloviti italijanski strateg na klopi 'rdeče furije' Sergio Scariolo je po olimpijskih igrah v Tokiu sicer ostal brez pomoči bratov Gasol in Sergia Rodrigueza, ki so se reprezentančno upokojili, zaradi poškodb in osebnih razlogov pa pred EP ne more računati še na igralce kot so Ricky Rubio, Alex Abrines, Victor Claver, Alberto Abalde, Santi Aldama, Carlos Alocen, Sergi Martinez in Santi Yusta.

"Ni veliko reprezentanc, če ne upoštevamo ameriške, ki bi se ob odsotnosti osmih, devetih igralcev, še lahko enakopravno kosale s tekmeci. Naši mladi igralci so morda neznanka za mnoge, a so napredovali skozi mlajše reprezentančne selekcije. Zdaj so tu," je bil kljub porazu proti Litovcem s predstavo svojega moštva, počitek so dobili izkušenejši Rudy Fernandez, Sergio Llull in Willy Hernangomez, zadovoljen 61-letni Italijan.

Ta Španijo vodi vse od leta 2015, pred tem pa je bil selektor omenjene reprezentance tudi v letih 2009-2012. Z njo je osvojil olimpijsko srebro (London 2012) in bron (Rio 2016), naslov svetovnega prvaka (2019) ter tri zlate (2009, 2011, 2015) in eno bronasto kolajno (2017) na evropskih prvenstvih. Tokrat strokovnjaki Španije ne uvrščajo v najožji krog favoritov za naslov evropskih prvakov, a v podobnem položaju je bila furija tudi pred tremi leti, ko je nato postala svetovni prvak.

Sergio Scariolo | Avtor: Profimedia Profimedia

"Če sem pošten, ne vidim nekih podobnosti z letom 2019. Ne morem prodajati nekaj, česar nimam. Smo povsem drugačno moštvo glede na izkušnje, višino in nadarjenost za igro v napadu. Mislim, da v teh elementih ni nobene primerjave. Smo lahko le najboljša verzija sami sebe, to moštvo mora biti predvsem pripravljeno tekmovati. To ni leto 2019, to je že daljna preteklost. Gre za povsem novo zgodbo," je Scariolo v pogovoru za BasketNews vlogo favoritov na EP prepustil drugim.

Ob tem se je dotaknil tekme med Slovenijo in Srbijo, ki je bila v sredo odigrana v Ljubljani, po podaljšku pa so s 97:92 slavili slovenski košarkarji.

"Ogledal sem si to tekmo in se pri tem spraševal, ali naj uživam v košarki, ali pa naj ugasnem televizijo, da ne bi postal depresiven (smeh). Mislim, na EP bodo Dončić, Antetokounmpo, Jokić... Govorimo o igralcih, ki so vsako leto kandidati za najkoristnejšega igralca lige NBA. To je kot čudežna dežela. A imam občutek, da se lahko tudi Litva meri z njimi. Kako se lahko Španija in Litva merita s takšnimi velikani? Žal vam ne morem ponuditi resnega odgovora. Težko bo, kaj naj rečem?" je litovskemu novinarju za konec še dejal Scariolo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice