Šport > Košarka
27479 ogledov

Šov Dončića in Jokića, Gogi igral le pet minut in pol

košarka Slovenija - Hrvaška Saša Despot
Na pripravljalni tekmi sta se v Stožicah pomerili Slovenija in Srbija, gostitelji so slavili s 97:92.

Slovenska košarkarska izbrana vrsta je v dosedanjih pripravah na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo in kasnejši EuroBasket po vrsti premagala Nizozemsko, Črno goro, Turčijo in Ukrajino, tokrat pa se je na domačem parketu pomerila s Srbijo, ki enako kot Slovenija sodi v krog favoritov za odličja na evropskem prvenstvu.

Za Srbijo bo na prihajajočih uradnih tekmah zaigral tudi dvakratni najkoristnejši igralec lige NBA Nikola Jokić. Tudi Slovenija se je polnim Stožicam, med gledalci je bil sicer tudi teniški velezvezdnik Novak Đoković, predstavila z vsemi tremi NBA igralci - Luko Dončićem, Goranom Dragićem in Vlatkom Čančarjem.

košarka Slovenija - Hrvaška | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na tokratnem seznamu slovenske reprezentance, ki je vseboval 13 imen, ni bilo Jurija Macure in Luke Rupnika, ki se tako morda zdita najdlje od uvrstitve v dvanajsterico, ki bo potovala na EP v Nemčijo.

Jokić je bil v uvodnih minutah najzaslužnejši za minimalno vodstvo Srbije, dosegel je štiri točke za vodstvo s 6:5, na drugi strani je pred tem trojko dosegel Dončić. Ta je bil izjemno razpoložen, dosegel je devet od prvih 13 točk domačih, preostalih šest sta za vodstvo čete Aleksandra Sekulića prispevala Mike Tobey (4) in Čančar (2). Tri minute pred koncem četrtine se je na semaforju izpisal izid 15:14.

Sodniki so v nadaljevanju dosodili dve osebni napaki Žigi Dimcu v napadu, Srbija pa je s trojko Dušana Ristića povedla z razliko štirih točk, ki jo je tudi obdržala do konca prvih 10 minut. Bilo je 17:21.

trening Dončić: Šport "Naš cilj je medalja, zlata medalja"

Po dveh minutah druge četrtine se je Slovenija najprej s trojko Eda Murića približala na dve točki zaostanka, nato je po lepem prodoru pod koš izenačil najmlajši član izbrane vrste Žiga Samar, Jaka Blažič pa je s trojko dokončal delni izid 8:0. Srbska klop je nalet gostiteljev prekinila z minuto odmora, nato pa se je na parket vrnil Jokić. Za njegovo pokrivanje je bil zadolžen precej nižji Murić.

Slovenija je pred polovico četrtine z novo trojko Blažiča prišla do takrat največje prednosti pri 30:25. A stežka priigrana prednost je bila izničena v dveh napadih, z metom izza črte za tri točke je za izenačenje poskrbel Dejan Davidovac.

Kasneje sta se ekipi nekajkrat zamenjali v vodstvu, za Srbijo je štiri točke dosegel Jokić, a je nato s svojo serijo postregel tudi Dončić. Ta je nanizal pet točk in popeljal Slovenijo do 38:34.

košarka Slovenija - Hrvaška | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kljub prijateljskemu značaju tekme je za manjši vložek poskrbel srbski selektor Svetislav Pešić, sloviti strokovnjak si je prislužil tehnično napako, stopil v parket in še naprej ugovarjal, a ga je nato njegov pomočnik le uspel potegniti na klop.

Deset sekund pred koncem polčasa je Vladimir Lučić dosegel trojko, ob tem pa so sodniki nad njim zapiskali še osebno napako. Kapetan Srbije je zadel tudi dodaten prosti met in poskrbel za novo izenačenje. 

Sekulić je vzel minuto odmora, pri tem pa je slovenski strokovni štab zasnoval akcijo, ki jo je ob zvoku sirene zaključil Klemen Prepelič. Žoga je zletela skozi obroč in mrežico za vodstvo s 45:42.

Dončić je do glavnega odmora dosegel 15 točk, po šest pa Tobey (8 skokov), Prepelič in Blažič. Goran Dragić je odigral le pet minut in pol, ostal je brez dosežene točke. Pri Srbiji je Jokić zbral 12 točk, Lučić 10. Slovenci so dobili skok s 26:18, a naredili precej več napak, izgubili so 10 žog, Srbi le štiri.

košarka Slovenija - Hrvaška Prvi polčas Šport Trojka ob zvoku sirene za vodstvo Slovenije

košarka Slovenija - Hrvaška | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenci so slabše odprli tretjo četrtino, v prvih treh minutah so s trojko Dončića zbrali le tri točke, njihovi tekmeci pa so jih v tem obdobju zbrali že 11 ter povedli s 53:48. S košem iz obrata je nato odgovoril zvezdnik Dallasa, po hitrem protinapadu pa je Čančar z zabijanjem poskrbel le za točko zaostanka. Ko je po dveh uspešnih prostih metih Jokića met za tri točke zadel Samar, je bil izid znova poravnan na 55. točki.

Samar se je izkazal tudi v naslednjem uspešnem napadu Slovenije, prodrl je pod koš in asistiral za koš Dončića, ki je bil tako že pri 22. točkah, naslednjo pa je dodal še s črte prostih metov za vodstvo z 58:55.

Največjemu slovenskemu zvezdniku so nato 'domači' sodniki dosodili osebno napako, ki pa je razburila tako Dončića kot Sekulića, slednji si je prislužil tudi tehnično napako. Srbija je to izkoristila za novo izenačenje. Do konca tretje četrtine so ob slovenski minuti odmora ostale še slabe štiri minute.

Po vrnitvi na parket je Dončić pobegnil svojemu čuvaju in zabil za 60:58, zadeval pa je tudi v naslednjih napadih, vmes je še asistiral za koš Tobeyja. Luka je dve minuti pred zaključkom četrtine odšel na počitek pri vodstvu štirih točk.

Tudi v zadnjih trenutkih tretje četrtine je Slovenija prišla do meta za tri točke, vendar se je žoga po Murićevem poizkusu odbila od obroča. V zadnjih deset minut se je krenilo z rezultatom 67:65.

košarka Slovenija - Hrvaška | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Že po šestih sekundah četrtine je svojo že tretjo osebno napako v napadu dobil Dimec, vseeno pa je Slovenija po treh prostih metih Prepeliča povedla za pet točk. S tem je izenačila svoje najvišje vodstvo na tekmi, za +5 pa so največ do takrat med tekmo vodili tudi Srbi.

Sloveniji se znova ni uspelo odlepiti, sedem minut pred koncem dvoboja je bilo 72:72, Sekulić je znova zahteval posvet na klopi. Na parket sta se vrnila Samar in Dončić.

Minuto kasneje je po minuti odmora že moral poseči Pešić. Prepelič je namreč zadel dva prosta meta, nato pa sledil še Tobyjev uspešen met za tri točke za novih +5.

Na Jokićev 'pogon' so Srbi po vrnitvi na parket še enkrat več odgovorili, slabe štiri minute pred zadnjim piskom sirene je bilo 79:79.

Na obeh straneh je nato padla po ena trojka, natančna sta bila Tobey in Vasilije Micić, minuto in pol pred koncem pa je naturalizirani Slovenec dobil četrto osebno napako zaradi prekrška nad Jokićem. Ta je zadel enega od dveh prostih metov, Srbija je povedla za točko.

Sledila sta koša Dončića in Micića, slovenski as pa je imel 47 sekund pred koncem na voljo dva prosta meta. Natančen je bil obakrat za 86:85.

Srbi so zgrešili met za tri točke, a dobili skok v napadu, nato pa je sledil prekršek nad Jokićem. Ta je zgrešil en prosti met. Slovenija je krenila v zadnji napad. Žogo je v roke vzel Dončić in se dve sekundi pred koncem odločil za met, vendar ni bil natančen. Sledil je podaljšek.

košarka Slovenija - Hrvaška | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dodatnih pet minut se je začelo s trojko Nikole Kalinića, vendar je z enako mero na drugi strani odgovoril Prepelič.

V enem izmed naslednjih napadov je Dončić pričakoval osebno napako, a je ni dobil, v protinapadu pa je Jokić Srbijo vrnil v vodstvo.

Murić je po podaji Zorana Dragića nato zadel za 91:91, Jokića pa so sodniki znova poslali na črto za proste mete. Znova je bil polovično uspešen. Čančar je na drugi strani zgrešil met za tri točke. Ostali sta še dve minuti.

Prepelič je podstavil svoje telo in izsilil osebno napako Kalinića v napadu, Slovenija pa je znova povedla 50 sekund pred koncem, ko je Dončić na trojki našel samega Čančarja, košarkar moštva Denver Nuggets, kjer igra tudi Jokić, pa je zadel za 94:92.

Srbija je prišla do dveh metov za tri točke, vendar je Vanja Marinković zgrešil oba poizkusa. Sledil je hiter prekršek nad Murićem, ki je zadel prvega, zgrešil pa drugi prosti met. A do žoge so znova prišli Slovenci, šest sekund pred koncem pa se je na črti prostih metov znašel še Prepelič. Zadel je obakrat za končnih 97:92.

Dončić je dosegel 34 točk, izbran je bil za igralca tekme. Prepelič in Tobey (9 skokov) sta k zmagi prispevala 16 točk. Jokić je v svojo statistiko vpisal 26 točk in 12 ulovljenih žog, Micić pa 17 točk.

košarka Slovenija - Hrvaška | Avtor: Saša Despot Saša Despot
košarka Slovenija - Hrvaška | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Goran Dragić je igral le na začetku tekme, nato mu je Sekulić očitno namenil počitek, saj ni bilo videti, da bi šlo za kakšno poškodbo. To je na novinarski konferenci po tekmi potrdil tudi selektor. "Z Gogijem ni nič narobe. Da bo igral le v uvodnih minutah, je bil dogovor že pred dvobojem," je izjavil Sekulić.

Izjave po tekmi:

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "To zmago smo si priborili z veliko mero borbenosti, požrtvovalnosti, predvsem pa s kolektivno igro. Vseeno moramo biti kritični do sebe; nismo ves čas igrali, tako kot smo se dogovorili. Naredili smo kar nekaj napak, ki jih moramo do prvenstva popraviti in izboljšati. Goran Dragić je igral toliko, kot smo se dogovorili pred tekmo. Ne želimo si kakšnih poškodb, njega rabimo v top formi na evropskem prvenstvu in tako moramo tempirati njegovo pripravljenost."

Edo Murić: "Vedeli smo, da bo tekma težka, saj Srbija ob Grčiji, Franciji in nas sodi med favorite za najvišja mesta. Videlo se je, da oboji še nismo v vrhunski formi, veseli pa nas, da smo dobili še eno težko in izenačeno tekmo. Pred nami je še precej dela, dvigniti moramo ritem in igro v obrambi."

Jaka Blažič: "Vzdušje v dvorani je bilo fenomenalno. Gledalci so zagotovo uživali v predstavi, hkrati pa so bili nagrajeni z zmago Slovenije. Vseeno to še ni tista naša prava igra. Zgrešili smo kar nekaj odprtih metov v napadu, v obrambi smo naredili precej napak, a to je logično glede na to, da imamo do evropskega prvenstva še štirinajst dni časa. Na treningih dobro delamo, se pripravljamo na tekmece, seveda pa nam bodo tiste prave tekme dale dodatno motivacijo za bolj čvrsto obrambo, ki mora biti naš zaščitni znak."

Komentarjev 3
  • radovednica 07:43 18.avgust 2022.

    No, tudi ni bilo videti, da bi bila dvorana razprodana, kot ste napenjali mediji. Vidnih je bilo kakr, kar praznihmest!!!

  • radovednica 07:38 18.avgust 2022.

    Kakšen šov le, prej šok. Tole ni bila Srbija, kot bo videti na EP, vsekakor je manjkalo spet nekaj igralcev. Tekma kot vsaka druga, podpovprečjem, od tako opevane NBA zasedbe. Ubogi odojek debeli Dončić, za bati se je, da umrl ...prikaži več od napora, tako se je cedil, pa niti malo časa ni hitro tekal, kaj šele sprintal. Joj, joj, kaj bo s tem knedeljnom? Ostali pod povprečjem, kritično.