Šport > Košarka
23262 ogledov

Trojka ob zvoku sirene za vodstvo Slovenije

košarka Slovenija - Hrvaška Saša Despot
Slovenski košarkarji po prvem polčasu pripravljalne tekme s Srbi vodijo z rezultatom 45:42.

Slovenska košarkarska izbrana vrsta je v dosedanjih pripravah na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo in kasnejši EuroBasket po vrsti premagala Nizozemsko, Črno goro, Turčijo in Ukrajino, tokrat pa se je na domačem parketu pomerila s Srbijo, ki enako kot Slovenija sodi v krog favoritov za odličja na evropskem prvenstvu.

Za Srbijo bo na prihajajočih uradnih tekmah zaigral tudi dvakratni najkoristnejši igralec lige NBA Nikola Jokić. Tudi Slovenija se je polnim Stožicam, med gledalci je bil sicer tudi teniški velezvezdnik Novak Đoković, predstavila z vsemi tremi NBA igralci - Luko Dončićem, Goranom Dragićem in Vlatkom Čančarjem.

košarka Slovenija - Hrvaška | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na tokratnem seznamu slovenske reprezentance, ki je vseboval 13 imen, ni bilo Jurija Macure in Luke Rupnika, ki se tako morda zdita najdlje od uvrstitve v dvanajsterico, ki bo potovala na EP v Nemčijo.

Jokić je bil v uvodnih minutah najzaslužnejši za minimalno vodstvo Srbije, dosegel je štiri točke za vodstvo s 6:5, na drugi strani je pred tem trojko dosegel Dončić. Ta je bil izjemno razpoložen, dosegel je devet od prvih 13 točk domačih, preostalih šest sta za vodstvo čete Aleksandra Sekulića prispevala Mike Tobey (4) in Čančar (2). Tri minute pred koncem četrtine se je na semaforju izpisal izid 15:14.

Sodniki so v nadaljevanju dosodili dve osebni napaki Žigi Dimcu v napadu, Srbija pa je s trojko Dušana Ristića povedla z razliko štirih točk, ki jo je tudi obdržala do konca prvih 10 minut. Bilo je 17:21.

Po dveh minutah druge četrtine se je Slovenija najprej s trojko Eda Murića približala na dve točki zaostanka, nato je po lepem prodoru pod koš izenačil najmlajši član izbrane vrste Žiga Samar, Jaka Blažič pa je s trojko dokončal delni izid 8:0. Srbska klop je nalet gostiteljev prekinila z minuto odmora, nato pa se je na parket vrnil Jokić. Za njegovo pokrivanje je bil zadolžen precej nižji Murić.

Slovenija je pred polovico četrtine z novo trojko Blažiča prišla do takrat največje prednosti pri 30:25. A stežka priigrana prednost je bila izničena v dveh napadih, z metom izza črte za tri točke je za izenačenje poskrbel Dejan Davidovac.

Kasneje sta se ekipi nekajkrat zamenjali v vodstvu, za Srbijo je štiri točke dosegel Jokić, a je nato s svojo serijo postregel tudi Dončić. Ta je nanizal pet točk in popeljal Slovenijo do 38:34.

košarka Slovenija - Hrvaška | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kljub prijateljskemu značaju tekme je za manjši vložek poskrbel srbski selektor Svetislav Pešić, sloviti strokovnjak si je prislužil tehnično napako, stopil v parket in še naprej ugovarjal, a ga je nato njegov pomočnik le uspel potegniti na klop.

Deset sekund pred koncem polčasa je Vladimir Lučić dosegel trojko, ob tem pa so sodniki nad njim zapiskali še osebno napako. Kapetan Srbije je zadel tudi dodaten prosti met in poskrbel za novo izenačenje. 

Sekulić je vzel minuto odmora, pri tem pa je slovenski strokovni štab zasnoval akcijo, ki jo je ob zvoku sirene zaključil Klemen Prepelič. Žoga je zletela skozi obroč in mrežico za vodstvo s 45:42.

Več o nadaljevanju tekme si preberite TUKAJ.

košarka Slovenija - Hrvaška Zmaga Slovenije! Šport Šov Dončića in Jokića, Gogi igral le pet minut in pol
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice