Šport > Košarka
19808 ogledov

"Pred petimi leti nisem vedel za Slovenijo, zdaj sem tu zaradi Dončića"

košarka SLO-EST Saša Despot
Novinar medijske mreže ESPN je navdušen nad Luko Dončićem in Slovenijo. O slovenskem košarkarju bo napisal tudi knjigo.

Tim MacMahon je novinar, ki za sloviti ameriški športni medij ESPN spremlja NBA košarko. Ta ga je tokrat pripeljala tudi v Celje, kjer si je zaradi zvezdnika moštva Dallas Mavericks Luke Dončića ogledal dvoboj kvalifikacij za svetovno prvenstvo med Slovenijo in Estonijo. V naslednjih dneh bo slovensko izbrano vrsto spremljal tudi na EuroBasketu v Nemčiji.

"Pišem knjigo o Luki Dončiću in del njegove zgodbe je seveda tudi to, od kod prihaja. Pravzaprav ne samo to, od kje izvira, ampak kako se je tu razvil v najbolj nadarjenega košarkarja, ki je kdajkoli iz Evrope prišel na nabor lige NBA. Tu sem zato, da raziščem snov za knjigo, želim videti, kje je odrastel in kako igra za državno reprezentanco. Tu bom teden dni, nato sledi pot v Köln, kjer si ga bom v skupinskem delu evropskega prvenstva ogledal na tekmah z zelo resno konkurenco," nam je nekaj minut pred dvobojem z Estonijo povedal MacMahon.

košarka SLO-EST Kvalifikacije SP Šport Slovenija slabo v tekmo, a nato precej boljša za pomembno zmago

Dvoboje slovenske reprezentance je pozorno spremljal tudi na olimpijskih igrah, v Tokiu je Slovenija tekmovanje sicer končala na četrtem mestu.

"Luka je bil očitno izjemen že v kvalifikacijah za olimpijske igre in nato tudi na samem turnirju. Na novinarski konferenci, ki jo je kasneje imel, ko je podaljšal sodelovanje z Dallas Mavericks, je govoril o tem, kako izjemno kemijo ima ta reprezentanca in to se tudi vidi na parketu. Opazi se, da neizmerno uživa ob igranju košarke za svojo državo in s to skupino soigralcev. To je tisto, kar se meni zdi, da izstopa. Ta užitek ob igranju za Slovenijo. Lani seveda Goran Dragić ni igral in zdaj se veselim, da ju bom lahko gledal skupaj na parketu. Ogledal sem si posnetke z zadnjega EP, priznam, da v živo takrat še nisem spremljal Slovenije, a sem si kasneje pogledal dostopne izseke. Zdaj me veseli, da bom lahko opazoval njuno sodelovanje, predvsem me zanima ta vloga mentorja in učenca."

košarka SLO-EST | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Goran Dragić se je v zadnjih sezonah večkrat povezoval s prihodom v Dallas, kjer bi lahko združil moči z Dončićem. Še najbolj letos, a se je kapetan slovenske reprezentance nato odločil podpisati pogodbo s Chicago Bulls.

"Povedal vam bom pošteno... Slišal sem, kaj je izjavil o ponudbi Mavericks in o tem, da so mu dejali, da ne bo igral veliko. Tega preprosto ne razumem. Po koncu prestopnega roka v minuli sezoni je bilo še razumljivo, da zanj ni prave vloge v ekipi. Žoga je bila večinoma v rokah Dončića, Jalen Brunson je bil drugi najboljši igralec franšize, moštvu pa so dodali še Spencerja Dinwiddieja. Gre za tri fante, ki so kreatorji igre. Zdaj tretjega takšnega igralca (po odhodu Brunsona k New York Knicks; op. p.) ni več na Dallasovem seznamu košarkarjev. Mislim, da gre za največjo pomankljivost tega seznama. Resnično ne razumem, da Mavericks niso bili dovolj zainteresirani za Gorana, ki bi jim še kako lahko pomagal na parketu, še manj pa to potezo razumem, ker bi poleg tega lahko pokazal tudi svoje izkušnje in vpliv na klopi in bil nekdo, ki lahko dobro in pomirjujoče vpliva na Luko."

Pred petimi leti, takrat je Slovenija na primer osvojila zlato kolajno na EuroBasketu 2017, si MacMahon verjetno še ni predstavljal, da bo kdaj obiskal domovino Luke Dončića.

"Spet bom pošten. Pred petimi leti nisem niti vedel, da Slovenija obstaja (smeh). A gre za prekrasno državo. Prišel sem včeraj, ogledal sem si ljubljanski grad, v načrtu imam pohodništvo v Alpah, ogled blejskega jezera in kraških jam. Res se veselim, da bom lahko malce raziskal vašo državo. Stanujem v starem delu Ljubljane, reka v tistem okolišu je čudovita, občudujem staro arhitekturo. Tu bom še pet dni, resnično se veselim, da bom spoznal Slovenijo."

Pogovor se je nato hitro znova zasukal h košarki in možnostih Slovenije na EuroBasketu. "So branilci naslova, vrnil se je Goran, Luka pa je jasno zdaj še boljši igralec, kot je bil to na zadnjem evropskem prvenstvu. Že takrat je bil znan, a so na takratnem turnirju vsi spoznali, da ne gre le za dobrega košarkarja, ampak za potencialnega superzvezdnika tudi lige NBA. Takrat se je predstavil na veliki sceni, zdaj pa je še boljši igralec. Slovenijo je potrebno uvrščati med favorite."

"Videli ste, kako razburljiva je bila tekma s Srbijo, ki ima v svojih vrstah Nikolo Jokića, tudi njih je potrebno šteti med najboljše, Francija je na olimpijskih igrah premagala Slovenijo, imajo Rudyja Goberta, Evana Fournierja, večino igralcev, ki je bila srebrna v Tokiu, spoštovati je potrebno tudi Grčijo z Giannisom Antetokounmpom ... A bil bi presenečen, če se Slovenija ne bi prebila med najboljše štiri."

košarka Slovenija - Hrvaška Sloviti trener: Šport "Ko sem gledal Slovenijo, sem razmišljal, da bi ugasnil TV"

Kaj na splošno menijo prebivalci Dallasa o Luki Dončiću? "Vsekakor upajo, da bo celotno NBA kariero igral za Mavericks. Dirk Nowitzki sodi med največje košarkarje v zgodovini ligi NBA, a Dallas še nikoli ni imel tako nadarjenega igralca, kot je Luka. Je bolj nadarjen kot košarkar, ki je zbral več kot 31 tisoč točk v ligi NBA (natančneje 31.560 točk, to slovitega Nemca uvršča na 6. mesto vseh časov, takoj za Michaela Jordana; op.p.). To res pove veliko. Pri 23-ih letih se je Dirk šele začel prebijati med All-Star igralce, Luka je pri teh letih že kandidat za najkoristnejšega igralca lige, trikrat je bil uvrščen v prvo peterko lige NBA in ni nobenega dvoma, da sodi med pet najboljših košarkarjev v NBA. Še vedno pa ima tudi prostor za napredek. Navijači Dallasa ... Luka je ponovno oživil to franšizo in vsi upajo, da ga bodo lahko gledali 20 let, tako kot so Dirka."

košarka SLO-EST | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Navijači Dallasa bodo zdaj klubsko pripadnost nekoliko zanemarili in na evropskem prvenstvu stiskali pesti za Slovenijo. "Zagotovo. Verjetno sodim med večino prebivalcev Teksasa, ki če je že vedela, kje je Slovenija, pa ni vedela veliko o njej. A zdaj ni nobenega dvoma, navijači Dallasa iščejo 'linke', da bi si lahko ogledali tekme slovenske reprezentance. Če je Luka udeležen v kakšno od tekem, si jo na vsak način želijo ogledati."

Dončić je tako v zadnjih štirih letih vsaj v Teksasu precej pripomogel k prepoznavnosti Slovenije. "Stoodstotno. Pripravljen sem tudi staviti, da je v zadnjih letih sem prišlo precej več turistov iz Teksasa, kot pred tem skupaj v 40 letih."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice