Šport > Košarka
3449 ogledov

Slovenija z odlično končnico do zmage nad žilavim nasprotnikom

košarka ep 2022 SLO-LIT
1/39
Saša Despot
Slovenski košarkarji so obrambo evropskega naslova začeli z zmago proti Litvi. V Kölnu so bili boljši z 92:85 (27:27, 51:48, 69:67).

Slovenska košarkarska reprezentanca se je v uvodnem krogu evropskega prvenstva pomerila z Litvo. Ta je imela v dvorani precej glasnejšo podporo, enako kot lani, ko pa je Slovenija nato v Kaunasu izločila reprezentanco z Baltika v kvalifikacijah za olimpijske igre.

Slovenci so tokrat sicer na težave že naleteli pred samim dvobojem, uradnega avtobusa, ki bi moral prepeljati evropske prvake v dvorano, preprosto ni bilo, zato se je slovenska odprava morala na prizorišče prepeljati s taksiji.

Dvoboj so s košem sicer odprli Litovci, Slovenija pa je naslednje napade zaključevala z uspešnimi meti za tri točke, natančni so bili Luka Dončić, Vlatko Čančar in dvakrat Jaka Blažič. Četa Aleksandra Sekulića je tako povedla z 12:6. Po pričakovanjih so povsem drugače zaigrali tekmeci, ki so poskušali predvsem z akcijami pod koš, kjer so tudi najmočnejši.

Litva se je ob koncu prve četrtine približala na dve točki zaostanka, nato je Žiga Dimec ujel žogo v napadu, se prebil mimo Jonasa Valančiunasa in zadel za 23:19. S trojko Rokasa Giedraitisa so Litovci izenačili rezultat že na 23. točki, Slovenijo pa je z enim zadetim prostim metom Dončića, pred tem je Goran Dragić zadel izza črte, povedla za dve točki.

košarka ep 2022 SLO-LIT | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A tik pred zvokom sirene so Litovci dobili skok v napadu in preko Giedraitisa izenačili na 27:27.

Povsem na začetku druge četrtino je Litva nato povedla, vendar je sledil uspešen niz Slovenije: koš Dimca, trojka Klemna Prepeliča, delni izid 6:0 pa je s polovičnim izkupičkom s črte prostih metov dokončal Zoran Dragić. Kasneje se je po košu Mika Tobeyja na semaforju izpisalo 37:31.

Na polovici četrtine je sledil grd udarec Valančiunasa v obraz Dončića, po krajšem premoru, ko so si sodniki ogledovali posnetek, a se niso odločili za nešportno osebno napako, pa je zvezdnik Dallasa poskrbel za 39:33. V dvorani se je prvič glasneje zaslišal tudi slovenski navijaški napev Kdor ne skače, ni Sloven'c.

Štiri minute pred zaključkom polčasa je litovska klop zahtevala minuto odmora. Pred tem so košarkarji v zelenih dresih izgubili žogo, hiter protinapad pa je za +7 zaključil Edo Murić. Po posvetu na klopi so Litovci odgovorili s štirimi zaporednimi točkami, na vrsti za minuto odmora je bil Sekulić.

V obrambi Slovenija ni bila uspešna, a je prednost s petimi zaporednimi točkami ohranjal Goran Dragić, po njegovi trojki je bilo 46:41. Litva se je še pred zadnjo minuto približala le na točko zaostanka ter po Dončićevi izgubljeni žogi krenila v protinapad. A na sceno je stopil Čančar, najprej z izjemno blokado v obrambi, nato pa je na drugi strani še zaključil napad, ob tem pa je bila nad njim storjen tudi prekršek. Dodaten prosti met je zadel.

Sledil je še koš Tobeyja za šest točk razlike. Vendar je ostalo še dovolj časa, da je sledila trojka Mariusa Grigonisa, ki je Litvo popeljal do 48:51.

Ob podobno uspešnem metu so še največjo razliko prinesle izgubljene žoge. Slovenci so jih izgubili šest, Litovci devet, od tega so imeli njihovi tekmeci že osem ukradenih žog. Litva niti ni tako prevladovala v skoku, dobila ga je z 20:16.

Pri Sloveniji je 10 točk dosegel kapetan Goran Dragić, devet pa Tobey. Na drugi strani je 10 točk zbral Mindaugas Kuzminskas, dobro sta bila ustavljena Valančiunas (7 točk, 8 skokov) in Domantas Sabonis (5 točk).

košarka ep 2022 SLO-LIT | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tretja četrtina se je začela s petimi zaporednimi točkami Litve, po Dončićevi podaji je izenačil Tobey. Sodniki nato dvakrat zapored niso dosodili osebne napake, ki jih je zahteval prvi zvezdnik Slovenije, najprej ob njegovi akciji v obrambi, nato še v napadu. Čančar je s trojko Slovence vseeno vrnil v vodstvo pri 58:57, za +3 je nato zabil Tobey po lepi podaji Gorana Dragića.

Sledil je še lep prodor Dončića in njegovo zabijanje, za delni niz 9:0 pa je poskrbel Blažič, ki je tako Slovenijo popeljal do 64:57.

Nadaljevanje je bilo znova nekoliko slabše, Litva se je približala na dve točki zaostanka, imela tudi napad, a je Gogi minuto in pol pred koncem četrtine ukradel žogo in zadel za 67:63. Po dveh prostih metih so Litvanci prepolovili zaostanek, nato pa slabo minuto pred zadnjim piskom sirene v tretjih desetih minutah preko Kuzminskasa tudi izenačili.

Slovenija je klicala minuto odmora, a je že takoj na začetku napada Murić storil prekršek. Kuzminskas je zgrešil oba prosta meta. Goran je slovensko četo popeljal do 69:67, to pa je bil tudi izid pred zadnjo četrtino. Kapetan je ob zvoku sirene sicer poizkusil še z enim metom za tri točke, a se je žoga odbila od obroča.

košarka ep 2022 SLO-LIT | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Litva je nemudoma na začetku zadnje četrtine izenačila in po dveh zaporednih neuspelih napadih Slovenije (Goran je zgrešil celo oba prosta meta) tudi povedla. Slovenija je vrnila udarec, a je Litva po trojki Kuzminskasa povedla že za tri točke. Po zadetem metu Sabonisa je nato vodila že za pet točk, z 78:73, s čimer je prišla do svoje največje prednosti na tekmi.

Sekulić je moral vzeti minuto odmora, ki sprva ni delovala, saj je Sloveniji že v naslednji akciji potekel čas za napad. Po uspešni obrambi je nato Slovenija zaostanek zmanjšala za točko, ko je Luka zadel le enega izmed dveh prostih metov. Litva je nato zgrešila odprt met za tri, tako da se je Slovenija na drugi strani približala na 76:78.

Sabonis je z le enim zadetim prostim metom povečal prednost na +3, a je Tobey v napadu znižal le še na točko zaostanka. Po dveh zadetih prostih metih je Litva ponovno povedla za tri točke, a je po zgrešeni trojki Dončića Mike Tobey uspel dobiti skok v napadu in zadeti ter ponovno znižati zaostanek na eno točko.

košarka ep 2022 SLO-LIT | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po dobri obrambi sta ponovno sodelovala Luka in "Miha" ter Slovenijo vrnila v vodstvo, po še enem zapravljenem napadu Litve pa je Goran Dragić s trojko popeljal Slovenijo v vodstvo za štiri točke. Litva je tako morala poseči po minuti odmora.

Litva je neuspešno zaključila še eno akcijo, na drugi strani pa je neustavljivi Tobey prišel do skoka v napadu, izsilil pa je tudi osebno napako in zadel en prosti met. Litva je tako krenila v napad z zaostankom petih točk, ko pa je Sabonis s komolcem udaril Luko v obraz, je bila dosojena nešportna osebna napaka v napadu.

Luka je prosta meta zadel, Slovenija pa je dobila še žogo s strani. Po zgrešenem metu je uspel skok v napadu dobiti Jaka Blažič, tako da je Slovenija porabila veliko časa, po košu Litve pa je v zadnjo minuto vstopila s petimi točkami prednosti.

52 sekund pred koncem je Blažič zadel še dva prosta meta in povečal slovensko prednost na sedem točk, Litva pa je hitro zapravila nov napad. Čančar je sicer v napadu stopil z igrišča, tako da je Litva prišla do novega napada, 18 sekund pred koncem tekme pa je po prekršku Luke imela na voljo dva prosta meta.

Po zadetih obeh prostih metih se je slovenska prednost zmanjšala na pet točk, do konca pa jo je ločilo le 18 sekund. Slovenija je odlično odigrala napad, saj je s hitrimi podajami in dobrim odkrivanjem nasprotniku preprečila ukradeno žogo ali osebno napako, v zadnjih desetih sekundah tekme pa je zadnji žebelj v krsto Litve s polaganjem zabil Goran Dragić. Slovenija je povedla za sedem točk, kar je bila po zgrešenem metu iz obupa na drugi strani tudi končna prednost. Slovenija je slavila z 92:85.

košarka ep 2022 SLO-LIT | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Najboljši posamezniki Slovenije so bili Mike Tobey s 24 točkami, Goran Dragić z devetnajstimi ter Jaka Blažič in Luka Dončić, ki sta jih dodala po štirinajst.

Zmaga proti močni, čvrsti zasedbi iz Litve, ki kot običajno sodi med kandidate za najvišja mesta, je odlična spodbuda za nadaljevanje eurobasketa, na katerem Slovenija brani zlato medaljo iz Istanbula 2017.

Hkrati je Slovenija naredila prvi velik korak k čim bolj ugodnemu tekmecu v osmini finala. Reprezentance iz Nemčije se bodo v Berlinu srečale s skupino A iz Tbilisija, v kateri so Črna gora, Španija, Gruzija, Bolgarija, Belgija in Turčija.

Slovenija ima jutri prost dan, v soboto ob 20.30 pa jo čaka Madžarska. V predtekmovanju se bo pomerila še z Bosno in Hercegovino, Nemčijo in Francijo, v nadaljnje tekmovanje pa vodijo prva štiri mesta.

 

* Dvorana Lanxess, gledalcev 14.500, sodniki: Mazzoni (Italija), Kozlovskis (Latvija), Liszka (Poljska).
* Slovenija: G. Dragić 19 (0:2), Prepelič 3, Murić 2, Tobey 24 (1:2), Blažič 14 (2:2), Dimec 4, Z. Dragić 1 (1:2), Čančar 11 (1:1), Dončić 14 (5:8).
* Litva: Brazdeikis 8 (1:2), Sabonis 10 (2:4), Jokubaitis 2 (2:2), Valančiunas 9 (1:2), Kuzminskas 19 (0:2), Giedraitis 5, Grigonis 18 (4:4), Lekavičius 14 (3:4).
* Prosti meti: Slovenija 10:17, Litva 13:20.
* Met za dve točki: Slovenija 26:41, Litva 24:46.
* Met za tri točke: Slovenija 10:28 (G. Dragić 3, Blažič 2, Čančar 2, Prepelič, Dončić, Tobey), Litva 8:19 (Kuzminskas 3, Grigonis 2, Lekavičius, Brazdeikis, Giedraitis).
* Skoki: Slovenija 35 (25 + 10), Litva 37 (26 + 11).
* Osebne napake: Slovenija 24, Litva 20.
* Pet osebnih: Dimec (31.), Lekavičius (40.).

Komentarjev 1
  • šedov 20:52 01.september 2022.

    na rtv ni blu prenosa?

Sorodne novice