Šport > Košarka
18258 ogledov

"Glava si želi, a telo ni zdržalo... Tudi zlato je dosegljivo."

košarka SLO-EST Saša Despot
Dobitnik zlate kolajne z EP 2017 bo zdaj med bolj glasnimi navijači.

Gašper Vidmar je bil leta 2017 član prve peterke slovenske reprezentance, ki je na evropskem prvenstvu osvojila zlato kolajno, s svojimi predstavami pod koši pa je bil med najzaslužnejšimi za takšen uspeh. Pet let kasneje bo nekdanje soigralce spremljal po televiziji.

"Glava bi še, posebej zato, ker je videti, da fantje uživajo in so povezani med seboj, ampak telo preprosto ni več zdržalo. S tem sem se že sprijaznil. Bom pa zdaj sodil med najbolj glasne navijače," je pred začetkom EuroBasketa 2022 dejal košarkar, ki bo čez dobra dva tedna dopolnil 35 let in je tako na primer mlajši od kapetana reprezentance Gorana Dragića.

"Tu in tam čutim koleno, ampak lahko normalno živim. Če ni večjih naporov, je v redu. Za normalno življenje je kar ok," je o posledicah vrhunske košarke, ki jo je ta pustila na njegovem telesu, še dejal nekdanji center. 

Vidmar, ki je v svoji klubski karieri med drugim štirikrat osvojil turško prvenstvo s Fenerbahcejem in dvakrat turški pokal, enkrat tudi z Banvitom, je konec športne poti uradno sklenil na začetku tega leta, v najlepšem spominu pa mu bo ostalo prav zlato izpred petih let. Dogodke je poleti podoživel ob premieri dokumentarnega filma 2017, ki govori o podvigu slovenskih košarkarjev.

"Še zdaj mi gredo kocine po konci, res je šlo za fenomenlne občutke. Po dolgem času se je zbrala celotna ekipa in smo lahko kakšno rekli," je dejal Vidmar, ki je na izjemno pomembni četrtfinalni tekmi proti Latviji v Istanbulu z besedami dvignil moštvo.

Slovenija je takrat zmagala s 103:97, kasneje v polfinalu bila prepričljivo boljša še od Španije (92:72), v finalu pa je padla še Srbija (93:85).

"Če bi mi nekdo pred EP 2017 dejal, da bomo osvojili bronasto kolajno, bi to takoj sprejel. Potem pa smo se povezali v neko celoto, se borili drug za drugega, iz tekme v tekmo igrali boljše ter premagovali najboljše reprezentance. Ko smo ugali Grke, Francoze, smo že začeli verjeti, da je možen tudi naslov evropskega prvaka."

Je tokratna slovenska izbrana vrsta sposobna narediti kaj podobnega? "Cilj je kolajna in mislim, da je dosegljivo tudi zlato odličje. Zame so Slovenci največji favoriti, tu so še Srbi, Francozi, neugodni znajo biti Turki. To so zame reprezentance, ki se bodo borile za vrh," je optimističen Vidmar. 

Slovenija bo prvo tekmo na tokratnem EuroBasketu sicer odigrala v četrtek, nasprotnik bo Litva. V skupnskem delu v Kölnu se bodo izbranci Aleksandra Sekulića, ki je bil leta 2017 pomočnik Igorja Kokoškova, po vrsti pomerili še z Madžarsko, Bosno in Hercegovino, Nemčijo in Francijo.

košarka SLO-EST | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Gašper Vidmar | Avtor: Profimedia Profimedia

Gašper Vidmar Slovenija Islandija EuroBasket 2017 | Avtor: EPA Slovenci so imeli proti Islandcem nekaj težav le v prvi četrtini. EPA

Gašper Vidmar | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice