Šport > Košarka
6395 ogledov

"Vseeno nam je, kako ljudje vidijo zmago nad Slovenijo"

Dennis Schröde Profimedia
Nemčija je z zmago nad Slovenijo poslala pomembno sporočilo tekmecem pred začetkom košarkarskega EuroBasketa.

Nemška reprezentanca je v drugem krogu drugega dela kvalifikacij za SP 2023 presenetljivo lahko odpravila Slovenijo (90:71) in s tem potrdila dobro formo pred začetkom prvenstva na stari celini. 

Klemen Prepelič Neprepoznavni Šport Slaba Slovenija, zasluženo visoka zmaga Nemcev

Uspeh Nemcev, ki se bodo s Slovenci pomerili tudi v okviru prihajajočega EP, je bil še toliko odmevnejši, ker varovanci Aleksandra Sekulića veljajo za glavne favorite EuroBasketa, na katerem bodo branili evropsko krono izpred petih let v Istanbulu.

V nemškem taboru je bil s 17 točkami najučinkovitejši Dennis Schröder, točko manj je zabeležil Franz Wagner, izkazala pa sta se tudi Andreas Obst s 13 in Johannes Voigtmann z 11 točkami. Slednji je imel tudi najboljši statistični indeks (EFF) na tekmi - 24.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri Slovencih sta dvomestno število točk vpisala samo Luka Dončić (23) in Mike Tobey (12), povsem pa so Sekulićevi varovanci pogoreli v skoku. Za Slovence je bil usoden predvsem nemški skok v napadu, s čimer so si domači priigrali kopico popravnih izpitov - Nemčija je dosegla 15 točk iz drugih poskusov, Slovenija pa nobene.

Gledano v celoti so Nemci skok dobili s 56:27, samo v napadu pa kar z 20:4. Slovenci so zadeli le 42-odstotkov metov iz igre in bili zgolj 52-odstotno uspešni izza črte za proste mete. Ob takšnih številkah je bil njihov končnih uspeh praktično nedosegljiv.

Odločilen trenutek tekme se je zgodil v tretji četrtini, ko so Nemci pri vodstvu s 36:33 uprizorili serijo 12:3, v nadaljevanju pa razliko povečali na 17 točk. Te prednosti do konca niso več izpustili iz rok.

Prvi zvezdnik domače reprezentance Schröder je vseh 17 točk dosegel v drugem polčasu, potem ko je v prvem delu zgrešil vseh sedem metov iz igre. Strelskemu izplenu je dodal 10 podaj za dvojni dvojček.

"Slovenija je zelo dobra ekipa. Imajo enega najboljših igralcev na svetu, to je Luka Dončić. Visoki igralci so odlično pobirali odbite žoge po naših zgrešenih metih. Prav tako so se dobro borili v drugem delu tekme. Zelo sem ponosen na ekipo. V drugem polčasu smo odigrali res dobro. Toda ostati moramo ponižni in prizemljeni. Premagali smo Slovence, vendar bomo z njimi kmalu spet igrali na EuroBasketu. Moramo ostati previdni," je dejal Schöder.

Z dominatnno zmago nad favorizirano reprezentanco so v nemških medijih močno narasli apetiti za prihajajoče veliko tekmovanje, vendar Wagner meni, da velikemu uspeh ne gre pripisovati prevelikega pomena. "Vseeno nam je, če ljudje našo zmago razumejo kot veliko naznanilo. Želimo si samo dokazati, česa smo sposobni. Radi bi napredovali iz tekme v tekmo in uresničevali trenerjeve zamisli. Tekmo smo dobili v obrambi in s skokom. Trojke nam niso stekle, smo pa dosegli nekaj hitrih košev iz protinapadov. Naš trud in energija sta nam prinesla zmago," je povedal Wagner.

Komentarjev 2
  • andrej084 13:11 29.avgust 2022.

    Zakaj ni igral Rupnik???

  • munja 12:45 29.avgust 2022.

    Ja zdaj se bo pa zaradi ene izgubljene tekme svet podrl???