Šport > Košarka
248 ogledov

Uvodnega tekmeca Slovenije žene želja po maščevanju

košarka SLO-EST Saša Despot
Slovenske košarkarje za uvod v evropsko prvenstvo v četrtek ob 17.15 čaka obračun z Litovci.

Košarkarji Slovenije bodo jutri ob 17.15 začeli misijo branjenja zlate medalje z evropskega prvenstva 2017. V uvodnem obračunu v skupini B v Kölnu jih čaka reprezentanca Litve, ki je željna maščevanja poraza v finalu lanskih kvalifikacij za olimpijske igre v Tokiu.

Čeprav je Slovenija v Nemčijo pripotovala v najmočnejši zasedbi in s prvim zvezdnikom prvenstva Luko Dončićem, se v slovenski izbrani vrsti zavedajo, da bo pot do medalje trnova in dolga. Slovenijo prvi pravi test čaka že prvi dan prvenstva proti ekipi, ki je lani pred svojimi gledalci v Kaunasu v odločilni tekmi za odhod na Japonsko klonila s 85:96.

goran dragić gašper vidmar Junak iz leta 2017 Šport "Glava si želi, a telo ni zdržalo... Tudi zlato je dosegljivo."

Selektor Aleksander Sekulić je po zadnjem treningu v dvorani Lanxess spoštljivo govoril o reprezentanci z dvema igralcema iz lige NBA, Domantasom Sabonisom (Sacramento Kings) in Jonasom Valančiunasom (New Orleans Pelicans), ter drugimi vrhunskimi posamezniki, ki si kruh služijo v najboljših evropskih klubih.

košarka SLO-EST | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Ne moremo primerjati finala kvalifikacij za OI in uvodnega kroga evropskega prvenstva. To bosta dve povsem različni tekmi. Verjamem, da nas je njihov trenerski štab preučil v detajle in da se bodo skušali oddolžiti za poraz v Kaunasu. Zavedamo se, da ima Litva izjemno močno zasedbo, dominantna je predvsem pod košema, zato upravičeno sodi med favorite za najvišja mesta," je na novinarski konferenci v Kölnu povedal Sekulić.

košarka SLO-EST Streznitev Šport Fiba: Slovenija ni več favorit za zmago na EuroBasketu

Ob njem je sedel kapetan Goran Dragić, ki pred enim letom ni bil del zgodbe na parketu, ampak je fante spodbujal s tribun v Kaunasu. "Tedaj je bil motiv povsem drugačen. Mi smo se potegovali za prvo, zgodovinsko uvrstitev na olimpijske igre in jo ob podpori celotne države tudi dosegli. Na valu tega uspeha smo nato prišli do polfinala OI," je slovenski kapetan odgovoril novinarjem iz Litve.

Nato je nadaljeval v slovenščini. "Vemo, da nas je Fiba in ostali košarkarski strokovnjaki postavila v vlogo glavnega favorita za naslov. A na to se ne smemo ozirati, čeprav si vsi želimo medalje. Moramo iti iz treninga v trening in tekmo po tekmo, tako kot smo to počeli v Istanbulu. Zaenkrat je za nas edino pomembno, da premagamo Litvo, kar pa sploh ne bo lahko. Ima odlične strelce, ima višino pod košem in vsi igralci znajo igrati košarko. Res bomo morali biti zbrani in osredotočeni od prve minute dalje," je dodal Goran Dragić.

Alensader Sekulić Končni seznam Šport Selektor izbral: to je udarna dvanajsterica za EuroBasket

Medtem ko Slovenija jutri v Kölnu ne bo imela pomoči navijačev s tribun (prva skupina med 1000 in 1500 navijačev bo prišla v soboto), novinarji iz Litve obljubljajo, da bo njihovo reprezentanco spodbujala široka množica. V Kölnu pričakujejo 5000 navijačev, večina pa naj bi v Nemčijo pripotovala konec tedna, ko bo njihova reprezentanca igrala s Francijo in Nemčijo.

Slovenijo v nadaljevanju predtekmovanja čakajo še štiri tekme. V petek je v Kölnu prost dan, v soboto ob 20.30 bo igrala proti Madžarski, v nedeljo sledi Bosna in Hercegovina, v torek in sredo prihodnji teden pa še Nemčija in Francija.

"Prva tekma je vedno pomembna, ni pa odločilna. V tej peklenski skupini nas čaka še veliko ključnih trenutkov. Moja želja je predvsem ta, da po spodrsljaju v Münchnu odigramo tako, kot znamo, predvsem pa da zmagamo, na način, kot si ga mi želimo," je dodal selektor Sekulić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.