"Slabi spomini so za mano, zdaj tu spet lahko uživam"

Foto: Anže Petkovšek Ema Klinec, smučarska skakalka.
Foto: Anže Petkovšek Ema Klinec, smučarska skakalka.
Naša najboljša smučarska skakalka Ema Klinec se je po grdi poškodbi vrnila na kraj nesreče.
Oglej si celoten članek

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec si je decembra v Planici na tekmi državnega prvenstva grdo poškodovala koleno. Po padcu je opravila zdravniške preglede, kateri so pokazali poškodbo sprednje križne vezi in manjšo kostno-hrustančno udarnino notranjega dela kolena. Zanjo je bila sezona končana.

Domen Prevc "Po eni strani škoda, da je konec, po drugi pa ..."

"Planico sem nato prvič obiskala že kar takoj naslednji teden po padcu, takoj ko sem spet lahko hodila, da sem nekako prebolela te slabe spomine, da lahko ponovno tu spet začnem uživati. Sem pa zdaj tu v Planici prvič po sami operaciji in resnično se imam super, vzdušje je fenomenalno," je svoj odnos do hrama slovenskih skokov opisala mlada tekmovalka.

Klinčeva je opravila operacijo rekonstrukcije križnih vezi, po kateri uspešno okreva. "Zdaj je že dva meseca in pol od operacije, dobila sem nekakšen plan rehabilitacije, stanje je za tako kratko obdobje že zelo dobro, ravno sem opravila z zdravljenjem v toplicah, ki je trajalo kar 14 dni, to je zelo dolgo obdobje. V tem času sem močno utrdila mišico leve, poškodovane noge, zdaj je samo še kakšnega pol centimetra razlike glede na zdravo. Zdaj moram le še v tem stilu nadaljevati, pa verjamem, da bo kmalu pozdravljena," je potek svoje rehabilitacije opisala Klinčeva.

"Na samo skakalnico se bom najverjetneje vrnila nekje avgusta, bom pa že dosti prej čisto normalno aktivna, vsaj kar se tiče kondicijskega dela, medtem ko lahko tehniko čisto do potankosti izpilim kar na tleh," pa je svoje načrte glede priprav na naslednjo sezono razložila 20-letna skakalka.

Foto: Profimedia Ema Klinec

"Letošnja sezona je bila do poškodbe gladko moja najboljša sezona, prvi del je bil resnično uspešen, dvakrat sem bila tudi na stopničkah, medtem ko je bila forma v vzponu, na državnem prvenstvu sta mi celo uspela dva zaporedna res dobra skoka, kar mi je prej uspevalo le na treningih, na tekmah pa ne. Nato pa je prišla ta poškodba, ki je nekakšna prelomnica, po kateri verjamem, da se bom vrnila še močnejša," je svojo sezono do poškodbe opisala Klinčeva, ki se je v Lillehamerju in Premagnonu s tretjim mestom zavihtela celo na stopničke.

"Ko sem se prvič resneje poškodovala, sem jemala vse skupaj, kot da je to katastrofa, zdaj drugič pa to jemljem kot del športa, del igre, ostala sem v stiku s smučarskimi skoki, kar mi je zelo pomagalo, saj se na ta način niti ne počutim, kot da bi bila poškodovana, temveč v procesu priprave na novo sezono. Zelo je pomembno, kako gledaš na celotno stvar. Jaz sem obrnila ploščo in zelo pozitivno gledam na vse skupaj," je svoj odnos do poškodb opisala Klinčeva, ki se je prvič resneje poškodovala že leta 2014, ko si je strgala vezi v desnem kolenu.

Foto: Anže Petkovšek Ema Klinec "Naše punce imajo za seboj zelo dobro sezono, še posebej bi izpostavila Uršo Bogataj, ki si je priskakala svoje prve stopničke na domačem Ljubnem in kasneje še ene v Oberstdorfu. Res si jih je zaslužila, že kar nekaj let je izjemno pomemben člen naše ekipe, vedno je zraven, tudi v času ko sem sama osvajala stopničke, je bila Urša na treningih pogosto boljša od mene, letos pa je končno dokazala, iz kakšnega testa je. Nika Križnar skače konstantno dobro, kar je za tako mlado tekmovalko zelo velik uspeh ter temelj za prihodnost. Izpostavila bi še Katro Komar in Jernejo Brecl, dve zelo mladi tekmovalki, ki imata za seboj dobro sezono, Špela Rogelj pa spet počasi kaže čedalje boljše skoke in je na pravi poti," je Klinčeva opisala sezono svojih sotekmovalk.

"Sezono Timija Zajca lahko opišem zgolj z besedo 'noro'. Mislila sem, da ga bo mogoče tu v Planici pred tolikimi domačimi navijači nekoliko stisnilo, pa ga ni. Res je tekmovalec iz pravega testa. Kapa dol tudi Domnu Prevcu za vse, kar je uspel potegniti iz sezone, saj je bil po uspešnem začetku sezone nato v nekoliko slabši formi. Res sem vesela za Petra Prevca. Zelo lepo ga je gledati, kako po skokih počne iste geste, kot takrat ko je zmagoval. Potem sta tu še Tilen Bartol in Žiga Jelar, za katera ne smemo pozabiti, da sta povratnika po poškodbi. Vse skupaj je zelo lepo, morda je bilo nekaj krize le sredi sezone, ampak se mi zdi, da se je spet preveč pompa naredilo glede tega," je bil s sezono svojih kolegov zadovoljna naša mlada šampionka.

Finale sezone Križnarjeva zaključila v slogu

Slovo velikana Tako izjemen letalec je bil Robert Kranjec

 

"Robert Kranjec je bil moj vzornik, vedno sem ga spremljala na tekmah, bil je ikona slovenskih skokov, legenda. Prav tako Jurij Tepeš, človek ki je bil vedno poln energije, zato tudi tako uživa v letenju, ki je zares adrenalinski šport. Tomaž Naglič pa je oseba, ki jo izmed vseh treh najbolje poznam. Dve leti sva spomladi, oziroma enkrat celotno leto skupaj trenirala. Bil je oseba, ki mi je res dala motivacijo in zagon, videla sem, kako trenira in se mu v določenih stvareh poizkušala čim bolj približati, glede na to, da je starejši. Vsem trem, oziroma za Jurija se še ne ve, če končuje, želim resnično čim več sreče in uspeha v življenju po smučarskih skokih," je Klinčeva pokomentirala slovo nekaterih slovenskih letečih asov.

"Kar se tiče ženske tekme na letalnici, lahko kar mirno povem, da se mi zdi, da je še kar nekaj časa ne bo, se mi pa zdi pomembno, da bi vsaj te najboljše, mogoče prvih deset v svetovnem pokalu spustili na letalnico, da bi mogoče imele svoje tekmovanje po tekmi fantov, ali da bi se organiziralo nekaj posebnega za njih. Zdaj da bi ponovno zgolj eni dovolili skočiti, se mi zdi, da bi bilo preveč pritiska, saj če bi se ji hipotetično kaj zgodilo, bi ljudje to izpostavljali kot katastrofo, kljub temu da se fantom to lahko pripeti vsak dan. Mislim pa, da je bilo že to, da smo dobile letos toliko več tekem na velikih skakalnicah, en velik korak proti velikanki," je svoje mnenje o ženski tekmi na letalnici izrazila Klinčeva.

Foto: Epa Ema Klinec

"Pogosto se mi zdi, da se ženske in moške skoke med seboj preveč primerja in se recimo že zaradi same konstitucije naše skoke jemlje za nekaj manj od moških, kljub temu da sem še vedno mnenja, da lahko tudi ženska tehnika marsikdaj prekaša moško, ker nekatere punce resnično lepo skačejo, toda ker ni take moči, oziroma eksplozivnosti, pač ni teorije, da bi najboljša skakalka kdaj premagala najboljšega skakalca," je moške in ženske skoke med seboj poizkusila primerjati Klinčeva.

"Od Sare Takanaši sem slišala njeno zgodbo, kateri skoraj nisem mogla verjeti. Da naj bi bila najbolj prepoznavna, popularna ter denarno uspešna oseba japonskih skokov, tudi bolj kot katerikoli skakalec. To je pač posledica rezultatov. Jaz verjamem, da je tudi v Sloveniji to možno. Bi pa rada, da grejo slovenski in moški skoki še naprej z roko v roki, saj si oboji delimo ta prekrasen šport," je pogovor zaključila naša mlada skakalka.

Slovenski junak "Vse je popolno, morda zdaj tudi do 250 metrov."

Peter Prevc: "Če bi to popravljal, bi potreboval dva meseca."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.