Slovo največje vseh časov

Foto: Profimedia
Lindsey Vonn je pustila svoj pečat v svetovnem športu.
Oglej si celoten članek

Štiriintridesetletna Lindsey Vonn je s tretjim mestom na današnjem smuku na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v švedskem Aareju končala svojo izjemno bogato športno pot, kar je prek svojega profila na Facebooku sporočila že 1. februarja, pred SP. Zaznamovala je ne le alpsko smučanje, ampak svetovni šport in družabno življenje.

FOTO Kraljica Ilka ostaja na prestolu!

Vonnova je 21. februarja 2018 smukaško tekmo na olimpijskih igrah v Pyeongchangu tudi končala na tretjem mestu in z osvojenim bronom postala najstarejša olimpijka, ki je osvojila odličje v alpskem smučanju. Pred 19 sezonami je na svojem olimpijskem prvenstvu v domačem Salt Lake Cityju leta 2002 kot sedemnajstletnica osvojila šesto mesto v kombinaciji kot največji uspeh na teh igrah.

Foto: Profimedia Lindsey Vonn

Plavolasa in temperamentna, zelo samozavestna v javnem nastopanju, si je tudi z znanjem nemščine najprej v Srednji Evropi odpirala poti ter si potem s športom pridobila bogate sponzorske pogodbe. Tudi prijateljevanje z legendarnim igralcem golfa Tigerjem Woodsom jo je še bolj utrdilo v soju žarometov, kamor se je ljubiteljica hitrosti brez težav postavila tudi sama, pa naj je šlo za poziranje v plavalnem kostimu za Sports Illustrated ali na rdeči preprogi filmskih oskarjev,

Vonnovi so poškodbe omejile možnosti za kolajno na olimpijskih igrah v Torinu 2006. Bolj uspešna je bila na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, na katerih je osvojila zlato v smuku in bron v superveleslalomu. Huda poškodba kolena pa je Vonnovi preprečila nastop tudi na OI v Sočiju pred petimi leti.

Foto: Profimedia Lindsey Vonn

"Če pomisliš, kaj se je dogajalo v preteklih letih in čez kaj sem šla, da sem prišla do sem .... Vse sem dala od sebe, da sem osvojila kolajno, to je izpolnitev sanj," je dejala po bronu v Južni Koreji. Ta je nato zadnjič na OI nastopila na kombinacijski tekmi in po vodstvu v smuku nato v slalomu odstopila.

V zadnjem času je večkrat poudarila, da se je zavedala realnosti, težkih poškodb in vedno novih vrnitev. Med drugim si je poškodovala hrbet, zlomila si je nadlahtnico in gleženj, hudo si je poškodovala obe koleni, desnega leta 2014, levega leto poprej ...

Prvo dejanje Grd padec in neslaven konec "zlomljene" Vonnove

Tudi v zadnjem obdobju so jo namreč omejile hude zdravstvene težave. Na belih strminah je vztrajala izključno zaradi legendarnega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je dosegel 86 zmag na tekmah za svetovni pokal, medtem ko jih ima ona štiri manj in je druga na večni lestvici.

Foto: Profimedia Lindsey Vonn in Ingemar Stenmark

"Morala sem se soočiti z realnostjo. Resničnost je takšna, da moj um in telo nista na isti strani. Po dolgih neprespanih nočeh sem sprejela odločitev o koncu kariere. Tekmi v smuku in superveleslalomu v Aareju bosta zadnji tekmi v mojem življenju," je pred odhodom na SP med drugim zapisala Vonnova.

Posledice Vonnova objavila sliko obtolčene zadnjice in poškodovanega obraza

Zaradi poškodbe kolena novembra lani na začetku te sezone ni mogla tekmovati. Kljub temu ji je uspelo dopolniti zbirko medalj s SP, ima po tri srebrne in bronaste medalje, zlata pa je bila dvakrat. Leta 2009 v Val d'Isèru na smuku in na istem prizorišču še v superveleslalomu.

Več uspeha je imela v svetovnem pokalu, kjer je zabeležila 43 zmag v smuku, 28 v superveleslalomu, štiri v veleslalomu, dve v slalomu in pet v kombinaciji in je med vsega petimi smučarkami, ki so na najvišjo stopničko svetovnega pokala stopile v vseh petih disciplinah.

Se bo odzval? Vonnova ima poslednjo željo: "Upam, da bo prišel v Are."

Ne glede na to, da ji ni uspel še eden od ciljev, da bi na uradni tekmi tekmovala z alpskimi smučarji v smuku, pa bo ostala zapisana v zgodovino alpskega smučanja tudi s štirimi zmagami v skupnem seštevku (2008, 2009, 2010, 2012).

Ima osem skupnih smukaških zmag (2008-2013, 2015, 2016), pet superveleslalomskih (2009-2012, 2015) in tri zaporedne v kombinaciji (2010-2012) ter je že leta 2016, ko je osvojila svoj zadnji in dvajseti globus različnih velikosti, na večni lestvici presegla rekordno število Stenmarka, ki je med letoma 1975 in 1984 dosegel 19 skupnih zmag v pokalu.

Foto: Profimedia Lindsey Vonn

To je športna pot Lindsey Caroline Kildow, rojene leta 1984. Leta 2007 se je poročila s prav tako smučarjem Thomasom Vonnom, se po petih letih zakona ločila, a tudi po tem ohranila njegov priimek. Sama pa pravi, da je najbolj ponosna na svojo fundacijo za zbiranje sredstev za izobraževanje, "s katero pomagam tistim, ki sami niso imeli toliko sreče v življenju".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.