Šport > Zimski športi
5026 ogledov

Kraljica Ilka ostaja na prestolu!

Ilka Štuhec Are SP smuk
1/15
Epa
Ilka Štuhec je v švedskem Åreju ubranila naslov svetovne prvakinje v smuku.

Pred dvema letoma je Ilka Štuhec v St. Moritzu osvojila zlato medaljo v kraljevi disciplini, uspeh je ponovila tudi v težkih pogojih na gori Åreskutan. Slovenija je tako še tretjič zapored dobila zlato medaljo na ženskem smuku svetovnega prvenstva, po Tini Maze leta 2015 je Štuhčeva slavila drugič po vrsti.

Ilka Štuhec SP Are smuk Tvitosfera Šport "Downhillka" poskrbela za eksplozijo

"Vedela sem, da sem dobro peljala ...," je Štuhčeva povedala med solzami sreče pred mikrofonom RTV SLO in priznala, da je občutek drugačen kot pred dvema letoma.

Drugo mesto je pripadlo Švicarki Corinne Suter (+0,23), tretje pa legendarni Lindsey Vonn (+0,49), ki se je z bronom poslovila od aktivne kariere. Američanka je bila tretja tudi v St. Moritzu.

Za Slovenijo je to 22. medalja na SP v alpskem smučanju, od tega sedma zlata.

Vremenski pogoji so organizatorje prisilili v spremembo. Smukaška dirka se je, tako kot včeraj moška preizkušnja, začela s superveleslalomskega starta. Tudi danes je bila v zgornjem delu proge namreč megla, pihal je tudi močan veter. 

Sprinterski smuk, dolg malo več kot minuto, je odprla Viktoria Rebensburg. Švicarka Jasmine Flury je za Nemko zaostala več kot pol sekunde. Lindsey Vonn, ki se je z današnjo tekmo poslovila od aktivne kariere, je pred očmi Ingemarja Stenmarka startala kot tretja in z odlično vožnjo za 33 stotink prehitela Rebensburgovo. Italijanka Nadia Fanchini ni posegla na vrh, njena rojakinja Sofia Goggia prav tako ni ugnala Vonnove.

S številko 6 je bila odlično na poti Norvežanka Ragnhild Mowinckel, tik pred ciljem pa storila napako in za desetinko zaostala za vodilno. Še bolj se je prvemu mestu približala Avstrijka Stephanie Venier, srebrna iz St. Moritza je bila za štiri stotinke počasnejša od Vonnove. Italijanka Nicol Delago, ki je nastopila tik pred Štuhčevo, se je ob prihodu v cilj zvrstila na četrto mesto.

Slovenka si je s hitrimi smučmi že v zgornjem delu pridelala veliko prednost, v srednjem še dvignila naskok in prevzela vodstvo z 49 stotinkami boljšim časom od Vonnove.

Avstrijka Tamara Tippler ni bila konkurenčna v boju za vrh, prav tako Nemka Kira Weidle. Med prve tri ni posegla niti nevarna Avstrijka Ramona Siebenhofer. Vse do številke 19 vrh ni bil ogrožen, nato pa je Švicarka Corinne Suter peljala izvrstno in ob prihodu v cilj prišla na drugo mesto, s 23 stotinkami zaostanka.

Maruša Ferk se je s številko 34 uvrstila na rep razpredelnice, zasedla je 33. mesto (+2,35) med 37 nastopajočimi smučarkami. Ob srečanju z Ilko je tudi ona zajokala od sreče.

Ilka Štuhec Za zgodovino Šport Vse to je danes uspelo Ilki Štuhec

Åre, smuk za SP (Ž): 

1. Ilka Štuhec (Slo) 1:01,74
2. Corinne Suter (Švi) +0,23
3. Lindsey Vonn (ZDA) +0,49
4. Stephanie Venier (Avt) +0,53
5. Ragnhild Mowinckel (Nor) +0,59
6. Nicol Delago (Ita) +0,62
7. Ramona Siebenhofer (Avt) +0,64
8. Lara Gut-Behrami (Švi) +0,78
9. Tamara Tippler (Avt) +0,81
  . Nicole Schmidhofer (Avt) +0,81
...
33. Maruša Ferk (Slo) +2,35
...

 

Komentarjev 6
  • Rose_Tooth 17:46 10.februar 2019.

    Google zdaj plačuje $ 526 do $ 937 vsake tri dni za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred mesecem dni in v prvem mesecu tega dela sem zaslužil 27.492 $. To delo je res neverjetno ...prikaži več in mi daje vsak dan odličen dohodek s krajšim delovnim časom. Vsaka oseba lahko zdaj na tej spletni strani z lahkoto dobi več doh0dka >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com

  • Spark 15:59 10.februar 2019.

    Prva, ki je obranila naslov svetovne prvakinje v smuku. Bravo Ilka ! Čestitam.

  • blueone 15:51 10.februar 2019.

    Bravo Ilka!

Sorodne novice