Šport > Zimski športi
3744 ogledov

Vse to je danes uspelo Ilki Štuhec

Ilka Štuhec Epa
Mariborčanka je še enkrat več pokazala, da je vladarica kraljeve discipline.

Ilka Štuhec se je z ubranitvijo svetovnega smukaškega naslova vpisala v zgodovino. Je komaj peta smučarka, ki je zlati kolajni v smuku osvojila na zaporednih svetovnih prvenstvih.

Hkrati je prva smučarka v 30 letih, ki je ubranila naslov smukaške svetovne prvakinje. Pred Štuhčevo, ki je letnik 1990, torej še preden se je rodila, je to nazadnje uspelo Švicarki Marii Walliser, svetovni prvakinji v smuku v letih 1987 in 1989.

Postala je prva Slovenka dvakratna svetovna prvakinja v smuku. Mariborčanka je najuspešnejša slovenska smukačica, dvakrat zlata prvakinja ima še pet smukaških zmag v svetovnem pokalu, kar je največ med Slovenci in Slovenkami.

Suter Štuhec Vonn smuk SP Are FOTO Šport Kraljica Ilka ostaja na prestolu!

Je edina Slovenka s smukaškim malim kristalnim globusom, tega je osvojila ob koncu sezone 2016/17 svetovnega pokala. Za popoln komplet dosežkov v smuku ji manjka le olimpijska kolajna. Lanske olimpijske igre je izpustila zaradi poškodbe kolena. Tina Maze ima naslova smukaške svetovne prvakinje in olimpijske prvakinje.

Slovenija ima tri šampionke sveta, nosilke zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, Matejo Svet v slalomu, dvakrat zlato v smuku Ilko Štuhec in Tino Maze v veleslalomu, superveleslalomu, smuku in alpski kombinaciji.

Ilka Štuhec SP Are smuk Tvitosfera Šport "Downhillka" poskrbela za eksplozijo

Mariborčanka se je že odločila, da bo po smuku končala nastope v Åreju. Zaradi slabe napovedi za prihodnje dni in nezmožnosti veleslalomskega treninga bo Štuhčeva skupaj s svojo ekipo že dan po smuku odpotovala iz Åreja. Omenjala se je tudi možnost, da bi nastopila v veleslalomu, a se bo raje posvetila sklepnemu delu sezone.

Smukaške sezone seveda še ni konec. Sledil bo ogorčen boj v svetovnem pokalu za smukaški mali kristalni globus, na sporedu so še trije smuki. Prvi v Crans Montani, nato sledi Rosa Hutor ter finalni v Soldeuu.

Štuhčeva je s 343 točkami na tretjem mestu seštevka, pred njo sta le Avstrijki - druga Ramona Siebenhofer, ki ima le tri točke več, vodilna Nicole Schmidhofer pa ima 21 točk več. Na treh od šestih smukov v tej zimi pred Arejem je bila na stopničkah. V Val Gardeni je zmagala, v Cortini d'Ampezzo je bila druga in tretja, na zadnjem smuku pred SP v Garmischu pa je bila peta.

Komentarjev 5
  • norman 17:53 10.februar 2019.

    Rose_Tooth malo preveč si se nakadil. Tvoj komentar ne sodi sem.

  • Spark 17:49 10.februar 2019.

    Res ne razumem, kaj vrivate Mzetova, med ubranitev naslova svetovne smukaške prvakinje Štuhceve, ki je hkrati prva, edina v 30 letih, ki ji je to uspelo po Walliserjevi.

  • Rose_Tooth 17:46 10.februar 2019.

    Google zdaj plačuje $ 526 do $ 937 vsake tri dni za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred mesecem dni in v prvem mesecu tega dela sem zaslužil 27.492 $. To delo je res neverjetno ...prikaži več in mi daje vsak dan odličen dohodek s krajšim delovnim časom. Vsaka oseba lahko zdaj na tej spletni strani z lahkoto dobi več d0h0dka >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com