Šport > Zimski športi
419 ogledov

Norveški dan z izjemnim slovesom

Epa
Dvojna norveška zmaga ob zadnjem nastopu Aksla Lunda Svindala.

Kjetil Jansrud je novi svetovni prvak v smuku. Za popolno norveško zmagoslavje v Areju je poskrbel Aksel Lund Svindal, ki je bil le dve stotinki sekunde počasnejši za drugo mesto in za srebro. Bron je pripadel Avstrijcu Vincentu Kriechmayrju (+0,33).

"Boriš se vsak dan, kdaj ti uspe, kdaj pa ne. Ta sezona je bila malce težavna, a sem verjel in se boril. Danes sem v celoti izvršil načrt, po svojih najboljših močeh, in ko sem prišel v cilj in slišal vse te norveške in švedske navijače na tribunah, je bil to eden najbolj čudovitih trenutkov v karieri," je dejal Jansrud.

"Bil sem zelo zbran. Na tej tekmi sem hotel dati vse. Potem sem se prepustil občutkom, ko sem videl vse te norveške zastave in vzdušje. Ne bom spremenil svoje odločitve, mislim, da je napočil pravi trenutek, da sklenem svojo pot. Jutri, ko se bom zbudil, se bom zbudil zadovoljen z mislijo, da sem sprejel pravo odločitev," je dejal Svindal, ki je svoje prvo zlato na SP osvojil pred 12 leti na istem prizorišču.

Najboljši Slovenec je bil Boštjan Kline na 20. mestu (+1,45). Miha Hrobat je bil 27. (+1,72), Klemen Kosi je smukaški nastop končal na 43. mestu (+2,92). Na startni listi je bil tudi Štefan Hadalin, a se je odločil, da ne bo tekmoval v težkih razmerah, ves čas tekme je snežilo, na progi pa se je nabralo tudi kar nekaj centimetrov novozapadlega snega.

Švicar Beat Feuz, ki je zlato kolajno osvojil pred dvema letoma v St. Moritzu, je pristal na četrtem mestu, kolajno je zgrešil za 11 stotink sekunde. Tekmo je sicer zaznamovalo tekmovalno slovo velikega, norveškega asa Lund Svindala, ki je zadnjo tekmo v karieri končal v velikem slogu pred številnimi domačimi navijači.

Prvi vrhunec prvenstva je skazilo slabo vreme, zaradi goste megle, vetra in sneženja so tekmo nekajkrat prestavili, da bi jo nazadnje izpeljali, kljub slabi vidljivosti in sneženju.

Prvi slovenski vrhunec prvenstva bo nedeljski ženski smuk, ko bo drugo zlato kolajno napadala Ilka Štuhec.

Åre, smuk (M):

1. Kjetil Jansrud (Nor) 1:19,98
2. Aksel Lund Svindal (Nor) +0,02
3. Vincent Kriechmayr (Avt) +0,33
4. Beat Feuz (Švi) +0,44
5. Matthias Mayer (Avt) +0,65
6. Dominik Paris (Ita) +0,74
7. Benjamin Thomsen (Kan) +0,75
8. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) +0,82
9. Mauro Caviezel (Švi) +0,83
  . Bryce Bennett (ZDA) +0,83
...
20. Boštjan Kline (Slo) +1,45
27. Miha Hrobat (Slo) +1,72
43. Klemen Kosi (Slo) +2,92
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice