Šport > Zimski športi
613 ogledov

"S Shiffrinovo sva skupaj trenirali, morda je zato tako dobra."

ilka štuhec Epa
Najboljša slovenska smučarka bo v nedeljo branila naslov svetovne prvakinje.

Ilka Štuhec je že dodobra spoznala progo v Areju, na kateri bo v nedeljo na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v vlogi branilke naslova svetovne prvakinje v smuku. Poleti je trenirala v Čilu z novo superveleslalomsko prvakinjo Mikaelo Shiffrin. Mogoče je zato tako dobra, se je pošalila Slovenka.

ilka štuhec SP Šport Štuhčeva daleč od najboljših, a ni razloga za paniko

"Proga je takšna, kakršna je. Zelo mi je všeč. Je posebna, drugačna, od tistih, ki sem jih vajena. Ko stojiš na startu in potem greš v ozek prehod, zavoji, velik skok, je zelo lepa, nekaj posebnega, s pogledom na zaledenelo jezero, dobro je pripravljena, res je dobra," je povedala o progi, ki se pne vse od vrha gore Areskutan, tribune v ciljni areni pa preprečijo, da bi se ustavila na jezeru, ob katerem leži Are.

"Na treningih upam, da sem spoznala progo v celoti, vsako podrobnost, malenkost, da sem si ogledala in zapomnila vsak centimeter in si ga vtisnila v noge ter bom v nedeljo smučala po tisti idealni liniji," je še dodala.

ilka štuhec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Največji izziv bo, da bom ostala mirna, da si ne bom sama sebi naložila prevelikega pritiska. Glavni cilj je dobro smučati, ostati mirna, sveža. Vem, da znam dobro smučati in da je vse možno," je vedno optimistična Štuhčeva, ki se je po izpuščeni olimpijski sezoni zaradi poškodbe šampionsko vrnila v letošnji.

V tej zimi je očitna precejšnja avstrijska smukaška prevlada, Avstrijke so dobile pet od šestih smukov v tej zimi pred Arejem. Le na enem, v Val Gardeni, na vrhu ni bilo Avstrijke. Ta smuk je dobila Slovenka, Štuhčeva.

Nedeljska tekma bo imela poseben pečat zaradi tekmovalnega slovesa Američanke Lindsey Vonn, ki je zaznamovala zadnje desetletje in se želi tekmovalno posloviti s kolajno.

"Avstrijke so dobra in močna ekipa. Vse merimo visoko, zato pričakujem težko tekmo, za Lindsey upam, da bo na svoji zadnji tekmi uživala, pokazala svoje najboljše in da bo kot vedno naredila šov za vse," je povzela Mariborčanka.

"Veliko bo odvisno od (današnje) tekme v kombinaciji, ali bom potrebovala še en trening, ali bom dan pred odločilno tekmo počivala, da bom res lahko na tekmi dala od sebe najboljše," je še dejala Štuhčeva, ki je po poškodbi nekoliko zanemarila slalom. Na slalomskem treningu tik pred začetkom sezone 2017/18 si je tudi poškodovala koleno.

lindsey vonn Se bo odzval? Šport Vonnova ima poslednjo željo: "Upam, da bo prišel v Are."

"V zadnjem času nisem imela prav veliko treninga slaloma. Tudi zato, ker sem čutila bolečino v kolenu, ampak ta bolečina je izginila in v sredo sem naredila trening slaloma. Bilo je veliko zavojev. Sem si pa dokazala, da še vedno znam smučati," je dejala.

Samozavest ji dajejo tudi prejšnji dosežki. V svetovnem pokalu ima devet zmag, od tega pet smukaških, s čimer je najboljša med Slovenci in Slovenkami.

"Dobri rezultati iz preteklosti vedno pomagajo, so nekakšno znamenje oziroma me opozarjajo na to, da znam smučati in da lahko dosežem velike stvari," pravi.

"A hkrati gre za preteklost. Pomemben je ta trenutek, ki je drugačen. Če ne drugega, sem starejša. Še vedno znam smučati, ta občutek je dober, pomaga, včasih pa moram sama sebe spomniti, da moram biti sproščena, ne razmišljati preveč o tem, kaj je bilo oziroma kaj bi lahko bilo," še dodaja.

Ilka Štuhec SP Åre | Avtor: Epa Epa

Vsi stremijo k temu, da bi bili čim hitrejši, a hitrosti ne gre jemati samoumevno: "Najprej se seveda moraš naučiti, kako smučati hitro. Ko se vračaš po poškodbi, se tvoj lastni hitrostni limit zelo zniža in se ti zdi, da se smučaš zelo hitro, čeprav se ne. Zato se moraš navaditi na hitrost, si znova zaupati in ne razmišljati veliko o tem, kaj se ti lahko zgodi. Moraš biti stoodstotno zbran, kdaj tudi znati kaj improvizirati in upati, da ne bo preveč bolelo, če ti ne bo uspelo."

Takoj po operaciji je razmišljala tudi o tem, da se ne bi več vrnila, a le za nekaj minut: "Prvi dan po operaciji, ko so se mi po glavi podile misli, zakaj se je to znova zgodilo meni, zakaj me tako boli, kaj sem naredila narobe. V tem trenutku res nisem vedela, zakaj se je zgodilo, kar se mi je zgodilo. Smučala sem, naredila sem napako, poškodovala sem si koleno, vse je potekalo zelo hitro. Bilo je težko po televiziji iz domačega fotelja gledati moje konkurentke. Sem pa tudi spoznala, da imam najboljšo ekipo, ki mi nudi vso podporo, in da se znam vrniti nazaj, saj sem že imela nekaj poškodb."

Ilka Štuhec Are | Avtor: Epa Epa
Ni bilo presenečenje, da sta si z najuspešnejšo smučarko zadnjih dveh sezon Mikaelo Shiffrin delili zasebno letalo na poti z mariborskega letališča na letališče Östersund, s čimer sta prehiteli snežni vihar nad Skandinavijo in prometni kaos: "Z Mikaelo sva poleti trenirali skupaj v Čilu, mogoče je zato tako dobra. Šalim se. Njeno smučanje je res dobro, vse bolj si zaupa tudi v hitrih disciplinah. Je res super."

Pri spopadanju s pritiski skuša ohraniti psihološko trdnost, mentalno moč, kar pa ni vedno lahko: "Kdaj sem tudi pobita. A tudi v takšnih trenutkih skušam najti nekaj pozitivnega. Na superveleslalomu (končala ga je na osmem mestu; op. a) recimo sem bila precej blizu, a tudi zelo daleč. Najprej sem si rekla, da je bila dobra vožnja, ampak potem je prišlo malo za mano, sem si rekla, izjokala bom to ven. In potem bom šla naprej, kot že velikokrat pred tem. S pritiskom se ni tako lahko spopadati. Moraš si zastaviti majhne cilje in vsakič, ko jih dosežeš, si znova postaviti nov cilj. Bodi, kar si."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.