To danes čaka Rogliča in druščino. Lahko Primož vrne udarec?

Foto: Epa
Foto: Epa
Sedma etapa Dirke po Španije bi morala biti ustvarjena za sprinterje, ki jim bo uspelo preživeti brutalno zahteven vzpon, prav tako pa bi se etapne zmage lahko znova veselili ubežniki. Resnih sprememb v boju najboljših ni za pričakovati.
Oglej si celoten članek

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je na peti etapi letošnje Dirke po Španiji namenoma prepustil rdečo majico vodilnega Francozu Rudyju Molardu (Groupama FDJ) in izgledalo je, da ima skupaj s svojo ekipo dirko povsem pod kontrolo.

Nato pa je na šesti etapi eksplodiral mladi Belgijec Remco Evenepoel (QuickStep), ki je na prvi resni gorski etapi trikratnega zaporednega zmagovalca Vuelte premagal za minuto in 22 sekund ter tudi oblekel rdečo majico vodilnega.

Foto: Profimedia Remco Evenepoel

Pred sedmo etapo ima tako eden najbolj nadarjenih kolesarjev na svetu minuto in sekundo prednosti pred Rogličem, ki v skupnem seštevku zaseda četrto mesto, saj sta pred njim še Enric Mas (Movistar) in Molard, ki počasi že drsi po lestvici.

Slovenec bi si tako zagotovo želel nemudoma vrniti udarec ter preizkusiti Belgijčevo pripravljenost, saj je slednji že večkrat dokazal, da zelo težko drži svojo odlično pripravljenost tekom večih zahtevnih gorskih etap in je v preteklosti že mnogokrat zablestel na posamezni etapi, nato pa v prihodnjih povsem popustil.

Toda Primož bo za napad moral počakati na obe izjemno zahtevni etapi, ki sledita v soboto in nedeljo, medtem ko na današnji prave priložnosti verjetno ne bo imel.

Foto: Cyclingstage Trasa 7. etape Vuelte

Sedma etapa bo kolesarje popeljala od Camarga do Cistierne, na 190 kilometrov dolgi poti pa bo kolesarje pričakal en ogromen vzpon na Puerto de San Glorio, katerega pa bodo kolesarji prečkali 64 kilometrov pred ciljem.

Trasa je sicer daleč od ravninske, saj gre za zelo razgiban teren, toda pravi test bo šele omenjeni Puerto de San Glorio, vzpon dolg kar 22,4 kilometrov (čeprav se kolesarji dejansko vzpenjajo že prejšnjih 30 kilometrov, je kategoriziranih le zadnjih 22 kilometrov vzpona), ob povprečnem naklonu 5,5 %.

Foto: Cyclingstage Trasa 7. etape Vuelte

Ko kolesarji dosežejo ta vrh na nadmorski višini 1600 metrov, jih čaka kratek 10-kilometrski spust, medtem ko je zadnjih 55 kilometrov pretežno ravninskih, trasa pa se večino časa rahlo spušča.

Etapa bi tako morala odgovarjati sprinterjem, ki bodo imeli dovolj močne noge, da preživijo edini vmesni brutalni vzpon. Kot verjetna opcija se sicer ponuja tudi uspešen pobeg, saj je možno, da bodo sprinterske ekipe ocenile vzpon za prezahteven in ne bodo želele narekovati tempa v glavnini. V tem primeru se zdi najverjetneje, da bo odločal sprint skupinice ubežnikov, prav tako pa je za pričakovati številne pozne napade ubežnikov, ki ne zaupajo svojim sprinterskim sposobnostim. Prav lahko bi se kateri tudi posrečil.

Foto: Cyclingstage Trasa 7. etape Vuelte

Cistierna sicer še nikoli ni gostila cilja etape na Vuelti, pa čeprav jo je slednja obiskala kar dvakrat v zadnjih šestih letih. Obakrat je šlo za gorsko etapo, leta 2016 je na Altu del Narranci nad Oviedom slavil David de la Cruz, medtem ko je leta 2018 etapo s ciljem na Les Praeres de Nava (cilj letošnje 8. etape) dobil Simon Yates. Tokrat ni za pričakovati, da bi med sabo obračunali tako izraziti hribolazci.

Vuelta, 6. etapa Etapa Avstralcu, Roglič odpovedal ob napadu Evenepoela Vuelta Rogličevi presrečni, da so se znebili rdeče majice Giro ali Tour? Je Jumbo-Visma po nesreči razkrila, ali namerava Rogliča še pošiljati na Tour?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.