V Pakistanu umrl slovenski alpinist

Foto: Facebook Janez Svoljšak (desno) je izdihnil v baznem taboru.
Foto: Facebook Janez Svoljšak (desno) je izdihnil v baznem taboru.
Iz alpinistične odprave v Karakorumu je prišla žalostna novica.
Oglej si celoten članek

Planinska zveza Slovenije (PZS) je danes sporočila, da je na odpravi v Pakistanu umrl slovenski vrhunski alpinist Janez Svoljšak, član Alpinističnega odseka PD Kranj.

Šlo je za odpravo na šesttisočak Tahu Rutum v Karakorumu v Pakistanu. Svoljšak, doma iz Škofje Loke, je umrl v baznem taboru.

Po prvih informacijah je med spanjem malo pred četrto uro zjutraj globoko zahropel, izgubil zavest in prenehal dihati. V baznem taboru so takoj začeli z nujno medicinsko pomočjo in ga tri ure oživljali. Trenutno potekajo aktivnosti za prevoz preminulega v dolino in nato v Slovenijo, so zapisali na PZS.

Šok Tragedija v družini Zidane, trener Reala zapustil priprave

Svoljšak je v preteklosti že plezal na alpinističnih odpravah v Pakistanu, Patagoniji in na Aljaski, kombinirane smeri oziroma slapove v kanadskem Skalnem gorovju ter Montani in Koloradu v ZDA. Med njegovimi vzponi izstopata tudi solo vzpon v severni steni Matterhorna (Schmidtova smer) in solo vzpon na Mont Blanc v enem dnevu po grebenu Innominata.

Leta 2016 je bil evropski prvak v lednem plezanju in zmagovalec na tekmi svetovnega pokala.

"Ne razumem ... " Najstnik tragično umrl pred očmi družine in prijateljev

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.