Z defibrilatorjem so asu zagnali srce, če ga ne bi bilo pri roki...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kolesarski as bo lahko kmalu zapustil bolnišnico, a kariera je pod vprašanjem.
Oglej si celoten članek

Sonny Colbrelli, aktualni italijanski in evropski prvak ter zadnji tmagovalec Pariz Roubaixa, se je po zahtevnem sprintu v klanec v prvi etapi dirke po Kataloniji zgrudil v cilju. Zdravniki so mu morali nuditi masažo srca, kolesarski as pa je bil po 45 minutah prepeljan v bolnišnico v Gironi.

Colbrellija so v sredo v bolnišnici obiskali žena Adelina, oče Luca in njegov zastopnik Luca Mazzanti, po poročanju La Gazzette dello Sport pa bi se lahko Italijan že konec tedna vrnil v domovino. Sam se dramatičnih trenutkov ne spominja, zdravniško osebje na dirki je sicer moralo z defibrilatorjem znova 'zagnati' njegovo srce. Sprva je bil optimističen, da se bo lahko kmalu vrnil v kolesarsko karavano, a je zdaj pri napovedih previdnejši, enako tudi njegovi zdravniki. 

"Če bi do srčnega napada prišlo med treningom, ko ne bi bilo prisotnega zdravnika, še posebej pa če ne bi bilo v bližini defibrilatorja, bi lahko umrl," je za El Periodico izjavil Alex Flor Costa, doktor na dirki po Kataloniji.

Foto: Epa Sonny Colbrelli

"Zavedam se, da sem imel srečo, a kariere ne želim končati na takšen način," je za La Gazzetto zdaj izjavil Colbrelli. Pri njegovi ekipi Bahrain Victorious so objavili, da prvi testi ne dajejo razlogov za skrb in da nič ne kaže na omejeno delovanje kolesarjevega srca, vendar je zdaj njegova športna pot vseeno pod velikim vprašajem.

Zdravnik moštva Daniele Zaccaria je potrdil, da računalnik na Colbrellijevem kolesu pred kolesarjevim kolapsom ni kazal na nepravilnosti srčnega utripa. O možnosti popolnega okrevanja je Zaccaria za Tuttobiciweb sicer izjavil: "Smo na prvi strani knjige, ki še mora biti napisana. Obračali bomo stran za stranjo."

Drama v cilju Kolesarski as obležal, potrebna je bila masaža srca Očividec To se je dogajalo po Colbrellijevem prihodu v cilj Evropski prvak Noro, kaj je kolesarski as po bližnjem srečanju s smrtjo sporočil iz bolnišnice

Ramon Brugada, direktor kardiološke enote v gironski bolnišnici, meni, da bi Colbrellijev zastoj srca lahko povzročile dedne težave, zamašitev srčne arterije ali pa težave povezane z intenzivnostjo treningov in dirkanja na tekmah. Colbrellija zdaj čakajo nadaljnji pregledi, skeniranje srca in tudi gensko testiranje, vse skupaj pa bo trajalo kar nekaj tednov preden bodo rezultati znani. 

Brugada je bil o možnostih nadaljevanja kariere v pogovoru za La Gazzetto previden: "Vsak pacient se razlikuje od drugega, a moramo upoštevati, da je njegovo srce reklo 'dovolj je'. Moramo poslušati takšne signale."

Foto: Epa Sonny Colbrelli

"Vem, da je zelo težko za športnika, ko tekmovanja zamenja za bolnišnično posteljo, a treba se je zavedati realnosti dogodga in ga sprejeti. Zaščiti moramo zdravje osebe in mu predstaviti vse informacije in možnosti. Nato se oseba, njegova družina in ekipa odločijo, kako naprej. Nekateri športniki so bili sposobni nadaljevati, ostali so zaključili kariero. Zdaj je še prezgodaj za kakršnokoli napoved," je zaključil Brugada.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.