Novi zvezdniški selektor: "O ponudbi Slovenije nisem razmišljal niti..."

Foto: Tadej Mesarič
Foto: Tadej Mesarič
Slovensko odbojkarsko reprezentanco je tik pred začetkom svetovnega prvenstva prevzel eden najbolj iskanih strokovnjakov na svetu.
Oglej si celoten članek

Pred dvema tednoma je odjeknila novica, da je pri slovenski odbojkarski reprezentanci vsega tri tedne pred začetkom domačega svetovnega prvenstva prišlo do menjave selektorja. Posloviti se je moral Avstralec Mark Lebedew, njegovo pozicijo pa je zavzel eden največjih zvezdnikov med evropskimi trenerji, Romun Gheorghe Cretu.

Časa za pripravo na prvo veliko tekmovanje ni bilo veliko, a tako izkušenega in priznanega trenerja to ne moti preveč. "Ne želim razmišljati o tem, da ni veliko časa za pripravo. Zame ne obstaja takšen način razmišljanja. Ni važno, ali se pridružiš ekipi tri tedne pred začetkom, ali tri mesece, pomemben je le odnos, kako si z glavo pri stvari. Čas tu ni glavnega pomena. Poleg tega si sam rad postavljam in sprejemam prave izzive in potem ko sprejmem odločitev, v primeru neuspeha ne iščem kakšnih alibijev. To zame ne obstaja, vedno gledam le naprej. In če imam na voljo le tri tedne, ali tri mesece, je zame enako. Z enako intenziteto bom delal z ekipo in vem, da bomo naredili vse, da nam uspe."

"Kot darilo z neba" "Na svetu ni bolj vročega trenerskega imena... In izbral je Slovenijo!"

Nekdanji selektor Estonije, ki je s slednjo dvakrat osvojil evropsko ligo, je v petek in soboto odvodil svoji prvi dve tekmi na klopi slovenske reprezentance, ko je v prenovljeni dvorani Tabor premagal Egipt (3:0) in Turčijo (3:1). "Zagotovo sta mi prvi tekmi na klopi Slovenije dali še določene odgovore, ekipa se še nekoliko uigrava, saj smo imeli zelo dolgi tekmovalni premor brez tekem, nazadnje so fantje pravo tekmo odigrali pred kakšnimi šestimi tedni. Ponovno moramo igralce povezati v igri. To je bilo na teh dveh tekmah najpomembneje, saj je ena stvar določene stvariti ponavljati na treningih, medtem ko je to izvesti na pravi tekmi povsem nekaj drugega. Dosti je seveda odvisno od nasprotnika, kako servira, kako je postavljen, kako se taktično loti tekme. Za sploh prvi tekmi pod mojim vodstvom sem zelo vesel, da nismo storili prevelikega števila napak, saj smo se dogovorili, da čim manj grešimo, tudi ko žoge niso idealne, odigramo pametno. To je bil glavni cilj. Prav tako je bilo dobro, da nismo zlahka prepuščali točk, igrali smo dobro obrambo v polju, dobro v bloku in nasprotniku nismo dovolili veliko neposrednih točk," je v pogovoru za Žurnal24 analiziral svoji prvi tekmi na čelu Slovenije.

Mnogi so bili sicer začudeni, kako je uspelo Sloveniji v svoje vrste zvabiti v tem trenutku najbolj vroče trenersko ime na svetu, potem ko je imel na klubskem nivoju skoraj popolno sezono, saj je v svoji prvi sezoni na klopi Zakse uspel osvojiti skorajda vse, kar se je osvojiti dalo. Naslovu poljskega državnega prvaka in pokalnega zmagovalca je namreč ravno v Stožicah dodal še naslov zmagovalca lige prvakov, ko je slavil na velikem superfinalu, ki ga je letos organizirala Slovenija. "Stožic zagotovo ne bom nikoli pozabil, toda gremo naprej! Preteklost je preteklost! Živimo v sedanjosti!" 

Foto: Profimedia Gheorghe Cretu

"Vedno sem najraje delal z igralci in ekipami, ki imajo v sebi ogromen potencial. Ki imajo v sebi voljo doseči velike stvari. In Slovenci so prav to vedno dokazovali. Nisem le navijač vaše odbojke, sem tudi ljubitelj vaše košarkarske ekipe in drugih športnikov. In vedel sem, da ko bom stopil z vašimi igralci v dvorano, da bomo skupaj resnično uživali. To je bil glavni razlog, da sem sprejel ponudbo. Način, kako so ponavljali, da si želijo zmagovati… O ponudbi nisem razmišljal več kot pol ure, pa mi je bilo jasno, da jo moram sprejeti," je svojo odločitev pojasnil romunski strokovnjak, ki je svojo trenersko pot začel v Avstriji, se nato preizkusil tudi v Belgiji, Italiji in Katarju, zadnja leta pa vodil številne ruske in poljske velikane.

K odločitvi je nekoliko pripomoglo tudi dejstvo, da bo Slovenija organizirala svetovno prvenstvo, saj Cretu naravnost obožuje igranje pred polnimi dvorani v vroči atmosferi. "Obožujem to! Živim za takšne trenutke! S tem se hranim. To so moj zajtrk, moje kosilo, moja večerja! Vsi vedo, da obožujem igrati v takšnem vzdušju. Sicer se zdaj morda med prijateljskimi tekmami še toliko ne vidi, ker moram med igro slediti določenim stvarem, ampak sem zelo čustven in sledim svojim čustvom. Obožujem igrati v s čustvi nabiti atmosferi. Tudi to dejstvo je še dodatno prispevalo k hitrosti moje odločitve, da prevzamem Slovenijo. Za mene namreč šport brez gledalcev sploh ne obstaja."

Pogovor s kapetanom Urnaut: "Želim si, da bi lahko vsak vsaj enkrat občutil nekaj takega!"

In kakšni so cilji, ki si jih je postavil ob prevzemu Slovenije? Nenazadnje je na klubskem nivoju osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, Je čas, da poseže med zvezde tudi na reprezentančnem nivoju? "Ko sem sprejel ta posel, sem vprašal fante, kaj si želijo doseči. Rekli so, da si želijo zmagovati. Rekel sem OK, prihajam, prepričali ste me. Potrebno je trdo delati ter sanjati o najvišjem možnem cilju, saj ti šport ponuja priložnost, da ob trdem delu dosežeš ta cilj. Ko sem lani na primer prevzel Zakso, so skorajda vsi trdili, da je prišlo do prevelikih sprememb v ekipi, da se klub sploh ne bo prebil iz skupinskega dela lige prvakov in tralala, bla, bla, bla… Vedno sem fantom dopovedoval, da če bomo trdo delali, bomo imeli možnost zmage. Vedno. Vse je odvisno od nas samih. In ljudje na Poljskem so se mi sprva smejali. Načinu, kako smo razmišljali. Toda verjel sem v nas, vsi smo verjeli vase. In na koncu nam je uspelo. Vedno tako zagovarjam, da je treba trdo delati in sanjati visoke cilje," je pogovor za Žurnal24 zaključil romunski strokovnjak na klopi Slovenije.

Pogovor pred SP Pomočnik novega selektorja: "Tega še ne bi želel razkriti slovenski javnosti!"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.