"Prosim, pustite me k otrokom"

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Ekvadorka je ostala ujeta na Hrvaškem. Ne ve, kdaj bo spet videla svoje otroke.
Oglej si celoten članek

"To je prava nočna mora. Če samo pomislim, da ne bom nikoli več videla svojih otrok ... Najmlajši sin ima 17 let in ko sva govorila prek telefona je ves čas ponavljal: 'Mama, kdaj se boš vrnila,'" je za 24sata povedala Rosario iz Ekvadorja. 

Hrvaška letalska družba Croatia Airlines je potrdila, da so v sredo zavrnili prevoz 46-letni ekvadorski državljanki Rosario R. L. zaradi neustreznega potnega lista. Zavrnili so trditve hrvaške jezuitske službe za begunce (JRS), da je šlo za diskriminacijo donedavne prosilke za azil na Hrvaškem.

Potni list in karta nista bila dovolj

JRS je objavila, da Ekvadorki niso dovolili vkrcanja na letalo za Frankfurt, čeprav je imela veljaven potni list in enosmerno letalsko vozovnico do Ekvadorja. Ženska je ostala na Hrvaškem kljub temu, da je iz ekvadorskega veleposlaništva v Nemčiji dobila začasni potni list za vrnitev, ki ji omogoča samo vrnitev v domovino. Tovrstni potni list izdajajo v primeru izgube ali kraje dokumentov, kar je 46-letnica doživela na Hrvaškem.

O kraji obstaja tudi potrdilo hrvaške policije v angleškem jeziku, so zatrdili jezuiti. Kot so dodali, je tudi hrvaška mejna policija na letališču priznala veljavnost potnih dokumentov ekvadorske državljanke. Hrvaški letalski družbi so med drugim očitali, da je zavrnila, da bi v pisni obliki pojasnila svoje razloge. Menijo, da je šlo za diskriminacijo potnice.

Grozljivo Posnetek prodaje ljudi

Letalska družba se je zbala denarne kazni

Croatia Airlines je danes potrdila, da je 46-letnica imela začasni potni list, ki ne velja za potovanja s Hrvaške v Nemčijo. Kot so pojasnili, je potrebovala tudi tranzitni vizum, ki ga določa schengenski red za potovanja iz države, ki ni v območju schengna, v državo članico schengna.

Prevoz 46-letnice so zavrnili tudi zato, ki naj bi imela status "nesprejemljive potnice" in bi tvegali finančno kazen in obveznost, da bi 46-letnico morali vrniti na Hrvaško na stroške družbe, so še zapisali v sporočilu za javnost. Kot so še izpostavili, niso dobili nobenih zagotovil, da potnica ne bo zaprosila za azil v Nemčiji, kar bi družbi lahko povzročilo več kot 10.000 evrov kazni.

Slovenija Zaradi čevljev so ilegalce vrnili na Hrvaško

Žrtev tihotapcev ljudi?

Zgodba o 46-letni Ekvadorki je prišla v javnost sredi poletja, ko so ji Zadrčani pomagali, ker se je kot brezdomka več dni potepala po mestu. Takrat je izjavila, da je bila žrtev tatov, ki so jo oropali. Nato so jo hrvaške oblasti namestile v enega izmed centrov za tujce.

Hrvaški mediji so prav tako poročali, da je na Hrvaško prišla iz Črne gore avgusta letos mimo mejnega prehoda na območju Dubrovnika. Nekaj dni za tem naj bi jo hrvaška policija dobila pri ilegalnem poskusu prehoda hrvaško-slovenske meje. Neuradno naj bi bila žrtev tihotapcev ljudi.

EU kvote Sodišče EU zavrnilo Madžarsko in Slovaško, ki nočeta sprejeti beguncev

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:24 26. November 2017.

    To je zato , ker se v ilegalce vmešujejo " dupebrižniki ! Zakaj jo niso poslali takoj nazaj v Č.G. …

  • 06:24 24. November 2017.

    ti to, dolf, be ni to so imeli sistem ko đugašvili in nikdar ga ne vidi ! Do 100 miljonov …

  • 22:02 23. November 2017.

    Sicer ustašotov ne maram,ampak v tem primeru so ravnali,tko kot vse letalske družbe,ki jim takile padalci potem zaradi neurejenih dokumentov …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.