Svet
468 ogledov

Sodišče EU zavrnilo Madžarsko in Slovaško, ki nočeta sprejeti beguncev

Begunci pred švicarsko mejo EPA
Sodišče EU zavrnilo Slovaško in Madžarsko, ki ne želita sprejeti beguncev iz Italije in Grčije po načelu evropske solidarnosti.

Sodišče je zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske zoper začasni mehanizem za obvezno premestitev prosilcev za azil, po katerem morajo vse države članice glede na več različnih parametrov, kot je velikost države in število prebivalcev, sprejeti določeno število posameznikov, ki potrebujejo mednarodno pomoč. Skupno naj bi tako v dveh letih premestili 120.000 oseb iz Italije in Grčije v druge države članice Evropske unije.

Slovaška in Madžarska, ki sta poleg Češke in Romunije, v okviru Sveta sicer glasovali proti sprejetju tega sklepa, sta sodišču predlagali, naj razglasi ničnost tega sklepa, ker naj bi bile pri sprejemanju tega sklepa storjene procesne napake oziroma je bil sklep sprejet na napačni pravni podlagi. Prav tako sta državi mnenja, da ta poteza ni nujna.

Tožbo je sodišče v celotni zavrnilo, kot so zapisali v sporočilu za javnost, so sodniki presodili, da uporabljena pravna podlaga institucijam EU omogoča sprejetje "vseh začasnih ukrepov, potrebnih za učinkovit in hiter odziv na izredne razmere zaradi nenadnega prihoda razseljenih oseb". Ob tem sodišče ugotavlja, da začasni mehanizem za premestitev beguncev ni ukrep, ki bi bil očitno neprimeren za prispevanje k uresničevanju cilja izpodbijanega sklepa - pomagati Grčiji in Italiji pri obvladovanju posledic migracijske krize iz leta 2015.

Ker Slovaška, Madžarska in Poljska ne sodelujejo pri omenjenem programu, je pričakovati nadaljnje ukrepe Evropske komisije. Vse države so že prejele drugi opomin, ob njihovi nadaljnji neodzivnosti pa najverjetneje sledi tožba pred Sodiščem EU.

Tudi Slovenija hiti počasi

Evropska komisija oziroma njen prvi mož Jean-Claude Juncker so sicer tudi nad drugimi državami večkrat izrazili nezadovoljstvo, ker države ne izvajajo načrta premestitvene sheme dovolj hitro. Tudi Slovenija, ki se je zavezala, da bo predvidoma sprejela 567 prebežnikov iz Italije in Grčije na podlagi evropske sheme, je izpolnila le del svoje zaveze. "Vsekakor na MNZ vlagamo napore v to, da bi sprejete sklepe realizirali. Dejstvo je, da premestitev poteka nekoliko počasneje od predvidene dinamike," so nam pojasnili na ministrstvu pred časom, kjer so do zdaj sprejeli 217 oseb iz Italije in Grčije, in sicer 149 državljanov Sirije, 45 državljanov Eritreje, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva. Število premeščenih oseb predstavlja 38,3 odstotka zaveze naše države.

Omenjena shema je bila predstavljena kot začasna rešitev za obdobje dveh let, a zaenkrat dogovora o stalnem mehanizmu solidarnosti, o katerem se članice pogajajo v sklopu azilne reforme, še ni na vidiku.

slovenija 19.12.13. cerkev, zvoniki, piramida maribor, foto: nino verdnik Slovenija Države namestitev beguncev v župnišča ne zanima preveč
Komentarjev 4
  • francl12 17:47 06.september 2017.

    mrš golazen je treba nagnat od koder je prišla!!!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 14:47 06.september 2017.

    Tem Evropskim voditeljem bi morali soditi kot izdajalcem lastnih narodov!! V Evropo uvažajo kriminalce katerih kmalu več ne bodo mogli krotiti!! Poglejte si samo primer v Riminiju!! Mar je to prihodnost nas Evropejcev!? Sedanji predsedniki vlad izvajajo genocid z to ...prikaži večo islamizacijo lastnih držav!!

  • Alen Jazbec 14:18 06.september 2017.

    Izgnat golazen teroristično, marš na palme!!!!!

Sorodne novice