Slovenija
45 ogledov

Kdaj bodo v Slovenijo premeščeni begunci iz Italije in Grčije?

Center za tujce v Postojni Saša Despot
Države članice Evropske unije, vključno s Slovenijo, so se že maja prvič zaobljubile, da bodo sprejele begunce iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije. A tudi Slovenija s tako imenovanim sistemom premestitvenih kvot zavlačuje.

Ob sprejetju prvega dela tako imenovanih kvot, maja letos, je vlada sicer omenjala, da bi prve prosilce za mednarodno zaščito lahko premestili že do novega leta, a zdaj o natančnem datumu začetka na ministrstvu za notranje zadeve molčijo. Kot smo neuradno izvedeli od vira blizu vlade, pa Slovenija že dlje časa Evropsko komisijo prepričuje, da oseb zaenkrat ne more sprejeti, saj Slovenijo vsak dan še vedno prečka nekaj tisoč beguncev in migrantov.

Vključeni le državljani Eritreje, Sirije in Iraka

Zaenkrat pa smo že določili uradnika za zvezo, ki bo varnostno preveril vsako premeščeno osebno in se z Italijo in Grčijo dogovarjal o premeščanju prebivalcev iz Eritreje, Sirije in Iraka. V shemo bodo namreč vključeni le ti državljani, saj se je na podlagi preteklih izkušenj članic izkazalo, da več kot dvem tretjinam oseb iz omenjenih držav dodelijo status mednarodne zaščite. V teh državah namreč poteka grozljiva vojna in teror.

Pravica do mednarodne zaščite "da", do izbire države "ne"

O tem, kam bodo premeščeni, pa begunci ne bodo imeli kaj dosti besede, saj komisija zagovarja mnenje, da "imajo vsi begunci pravico zaščite v Evropski uniji, ne pa tudi pravico odločati, v kateri državi bo to. Premeščanje, kot nam ga je opisal sogovornik iz Evropske komisije, pa naj bi bilo nekoliko podobno trgovanju, saj bosta Italija in Grčija po popisu oseb, kandidate za premestitev predlagala državam članicam. Te pa se bodo glede na sorodstvene vezi, izobrazbo in kvalifikacije posameznikov lahko odločile, ali bodo predlagane begunce sprejele ali ne.

Ob tem se sicer postavlja vprašanje, kako prosilce za azil zadržati v državi, kamor bodo premeščeni. 

Kaj je znanega o "slovenskem načrtu"?

O tem, kaj se bo zgodilo po premestitvi prosilcev za mednarodno zaščito, pa so na ministrstvih zelo skopi. Predstavnica ministrstva za notranje zadeve Vesna Mitrić nam je pojasnil le, da vlada načrtuje postopno premeščanje beguncev. Ti pa bodo najprej nameščeni v azilni dom, nato pa bodo še nastanjeni v eni od integracijskih hiš. Slovenija pa bo tako kot vsem, ki jim država dodeli mednarodno zaščito, tudi premeščenim osebam omogočila 300-urni tečaj slovenščine in dve leti finančne pomoči pri kritju stroškov zasebne namestitve.

"Tudi mi o državnem načrtu ne vemo kaj dosti," pa je izpostavil vodja program migracije pri Slovenski filantropiji Franci Zlatar, ki izpostavlja, da bi morali v načrt bolj aktivno vključiti tudi lokalne skupnosti, saj najverjetneje ne bodo begunci živeli le v Ljubljani ali Mariboru. "Tudi občinam bi morali dati možnost, da lahko ponudijo prazna stanovanja," še navaja Zlatar in dodaja, da bi morala država na prihod te skupine beguncev še veliko bolj resno pripraviti kot na skupine, ki ozemlje Slovenije le prečkajo, "da ne bomo potem čez dve leti govorili o neuspeli integraciji".   

Komentarjev 12
  • h3o 13:10 10.december 2015.

    in kam jih bo banda kravatarska poslala? v neke vasi, daleč od njihovih domov ane? torej, za sosede jih Sveti Miro ne bi imel, jih bo pa zato poslal, drugemu državljanu za sosede?

  • Vesoljec 02:43 09.december 2015.

    Na Fužinah nam bodo še prav prišli Albanci, Makedonci, Srbi in Hrvati. Jim je preveč udobno, da bi mirno gledali radikalce zraven. ;-)

  • dimnikar 22:25 08.december 2015.

    Ti se niso integrirali, ampak furajo vzporedno kulturo, ki je na srečo miroljubna. Je pa trajalo, da je postala miroljubna - v LJ so nas kako desetletje tepli in ropali kar na glavni ulici mesta.