Svet
55 ogledov

Madžarska nad kvote z referendumom

Begunci na madžarski meji EPA
Madžarske oblasti vztrjajo, da ne bodo sodelovali pri preselitveni shemi, v skladu s katero države sprejemajo begunce iz Italije in Grčije. O kvotah bodo zdaj odločali na referendumu 2. oktobra.

"Kot predsednik republike določam, da bo referendum izveden 2. oktobra," je povedal madžarski predsednik Janos Adler, ki je danes sporočil pričakovani referendum, s katerim je grozila vlada Viktorja Orbana že vse od lanskega sprejema premestitvene shem Evropske unije. Iz najbolj obremenjenih članic Italije in Grčije bi v ostale države članice v dveh letih premestili 160.000 beguncev.

Orban in njegova vlada, ki je bila preglasovana pri odločanju o premestitveni shemi, EU očita, da gre za "zlorabo moči". Volilci bodo zato odgovarjali na vprašanje: "Ali želite, da EU določa obvezno preselitev ne-madžarskih državljanov na Madžarsko,  ne da bi s tem soglašal madžarski parlament?"

Poleg Madžarska proti shemi ostro nasprotuje tudi Slovaška, ki je že sprožila spor na sodišču. A v Bruslju ne kažejo zadovoljstva niti nad ostalimi članicami, saj jih šest s preseljevanjem sploh še ni začelo (Poleg Madžarske in Slovaške, še Avstrija, Hrvaška, Danska in Poljska). Vse ostale članice pa so do srede junija izvedle le 2.280 ljudi.

Slovenija je prvi dve skupini (28 oseb iz Grčije in 6 iz Italije) sprejela v maju. 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:09 05.julij 2016.

    Referendum ne bo nič pomagal ker so mednarodne pogodbe nad voljo ljudstva, ustavo. Lahko edino glasuješ za izstop iz EU. To lahk narediš pa ti ni treba sprejet. Če pa si v EU pa s tem sprejmeš pogodbo ki vključuje ...prikaži več nadvlado. Pač če ne bodo sprejel bodo moral odidt iz EU. Pol pa kokr čjo.