Slovenija
49 ogledov

Begunci na Gruškovju pustili več tisoč let stare kipce

sirijski artefakt EPA
Policija je v enem od šotorov v Sprejemnem centru Gruškovje našla več kupcev "figure votivnih adorantov – molilcev". Kipci naj bi bili avtentični.

V enem od šotorov sprejemnega centra Gruškovje so policisti 4. novembra lani našli več kipcev "figure votivnih adorantov – molilcev". Najdene kipce je policija predala v preučitev Narodnemu muzeju Slovenije. Kustos je podal mnenje, da gre za kipce iz alabastra, ki bi po karakteristikah sodili na območje Sirije ali Iraka. Kipci izvirajo iz časa pred našim štetjem.

Koliko naj bi bili kipci vredni, še ni znano. Prav tako zaradi interesa preiskave policija ne more z javnostjo deliti fotografij omenjenih kipcev. Ker je bilo na podlagi mnenja Narodnega muzeja ugotovljeno, da gre za avtentične kipce, zadevo policija obravnava kot kaznivo dejanje. Zoper neznanega storilca so tako podali kazensko ovadbo. 

Kam in komu so bili artefakti namenjeni, ni znano. V sprejemnem centru Gruškovje so sprejemali migrante z Afganistana, Sirije, Iraka in drugih ogroženih območij, ki so v Slovenijo prišli s Hrvaške.

Mnogi ljudje, ki zapuščajo vojna območja, poskušajo s prodajo tovrstnih predmetov zaslužiti nekaj denarja za preživetje. 

Prodajajo za nekaj sto dolarjev

V Londonu so 27. februarja organizirali simpozij na temo tihotapljenja artefaktov z vojnih območij. "To je znak obupa ljudi, ki so ujeti v konflikt … Artefakte vidijo kot ključ do izhoda iz pekla, v katerem so se znašli," opozarja novinar Mike Giglio, ki poroča s turško-sirske meje. Kot je povedal za The Art Newspaper je videl številne artefakte, ki so jih uspeli pretihotapiti čez mejo. Večji primerki so prej izjema kot pravilo. "Nekateri moji viri so prodali predmete za nekaj sto dolarjev ali celo nekaj tisoč dolarjev. Največ posla pa se opravi z majhnimi transakcijami, ki se odvijajo neprestano." Ob tem Giglio dodaja, da je veliko artefaktov, ki prihajajo iz Sirije, ponaredkov. 

Prodajajo vsi po vrsti

Giglio poudarja, da je nezakonito trgovanje z artefakti prisotno od nekdaj. Po njegovih besedah so v Siriji v to vpletene vse oborožene skupine. Isis naj bi trgovala s kovanci, ker naj bi jih bilo najlažje prodati na mednarodnem trgu. Po pripovedovanju njegovih virov, naj bi Isis vzpostavila sistem dovolilnic, ki jih morajo pridobiti tisti, ki bi radi na njihovih območjih izkopavali artefakte. 

Sam Hardy z ameriške univerze v Rimu opozarja, da ni nobenih dokazov o tem, koliko naj bi Isis služila na ta način. "Zbral sem vse različne številčne podatke o tihotapljenju predmetov iz Sirije. Prepričan sem, da je 99 odstotkov podatkov napačnih," pravi Hardy. Michael Will, direktor skupine za organiziran kriminal pri Europolu, poudarja, da ni nobenih dokazov, da Isis za financiranje svojih aktivnosti prodaja artefakte. 

Škoda, ki nastaja v Siriji zaradi tihotapljenja artefaktov, je nepredstavljiva. "To, čemur pravimo Sirija, izginja stavbo za stavbo, begunec za beguncem, artefakt za artefaktom," pravi Giglio. 

Komentarjev 3
  • malonaokoli 18:00 02.marec 2016.

    kakšna sreča, sedaj jih pa le dajte v vetrino in na ogled v Muzej. Ko pa bo konec vojne v Siriji pa vrnite predmete nazaj izvorni državi.

  • ojla 17:40 02.marec 2016.

    Kakšni poštenjaki ,če verjameš, med njimi so tudi bivši zaporniki ,teroristi in strahopetci.Ali misli vse to kaj beži tudi v Evropi ostati, potem se nam vsem slabo piše.Brez dela ni jela je stari pregovor ,ki je še tako resničen....

  • Avatar čavez
    čavez 16:54 02.marec 2016.

    Sami poštenjaki derejo čez mejo.