Svet
31 ogledov

Madžarska: Prosilce za azil bodo zadržali na meji

Horgoš Anže Petkovšek
Madžarski parlament je izglasoval zakon, ki predvideva avtomatično pridržanje za prosilce za azil v begunskih sprejemnih centrih na južni meji.

Po uveljavitvi zakona bodo v sprejemne centra za begunce namestili vse prosilce za azil, ki bodo vstopili na Madžarsko, ter tudi tiste, ki so že v državi. Prosilci za azil se tako v času, ko je njihova prošnja v obravnavi, ne bodo mogli prosto gibati po državi ali je zapustiti. Na odločitev glede prošnje za azil bodo morali čakati na območjih ob meji.

Razgovore s prosilci za azil naj bi odslej opravljali v tranzitnih območjih ali kar preko telefona. Prošnjo za azil bo možno vložiti samo v tranzitnih območjih na meji. Oblasti bodo tudi lahko azilni postopek ustavile, če prosilec za azil ne bo pripravljen podati izjave in bo zavrnil odvzem prstnih odtisov in fotografiranje. 

Na tri dni so skrajšali tudi rok za pritožbo, če je njihova prošnja zavrnjena.

Horgoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kot v koncentracijskih taboriščih

Nova madžarska zakonodaja "ne spoštuje temeljnega načela EU, ki prepoveduje pridržanje nekoga zato, ker je vložil prošnjo za azil", ocenjuje Organizacija za človekove pravice Amnesty International. Odzval se je tudi Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) in ocenil, da bo nova madžarska zakonodaja o avtomatičnem pridržanju vseh prosilcev za azil imela grozljive posledice. Kot so opozorili pri UNHCR, bodo odrasli in otroci prisiljeni bivati v transportnih zabojnikih, obdajala pa jih bo visoka ograja z ostrimi rezili.

"Nova zakonodaja krši obveze Madžarske glede mednarodne in evropske zakonodaje in bo imela grozljive fizične in psihološke posledice na ženske, moške in otroke, ki so že doslej zelo trpeli," je dejala tiskovna predstavnica UNHCR Cecile Pouilly. Dodala je, da je pridržanje prosilcev za azil v skladu z mednarodno in evropsko zakonodajo upravičeno le, če ni mogoče izvesti drugih primernih alternativnih ukrepov.