Slovenija
121 ogledov

Države namestitev beguncev v župnišča ne zanima preveč

slovenija 19.12.13. cerkev, zvoniki, piramida maribor, foto: nino verdnik Nino Verdnik
Slovenska Karitas je ponudili pomoč pri namestitivi beguncev, a kot kaže dodatna pomoč, ki bi pomenila tudi finančni vložek iz Nemčije, države ne zanima kaj preveč.

Na ministrstvu za notranje zadeve že dlje časa napovedujejo, da bodo "v kratkem" ponovili razpis za trajno preselitev okoli 20 beguncev iz Turčije, ki že imajo priznan status. A tako kot je v negotovosti sporazum med Evropsko unijo in Turčijo, v skladu s katerim bi Slovenija begunce sprejela, še vedno ni povsem jasno tudi kaj se bo zgodilo s slovenskim sprejemom beguncev.

Pomoč sta se že pred več tedni sicer ponudili dve nevladni organizaciji, ki bi ob primerni, tudi finančni, podpori s strani države oziroma Evropske unije, nase prevzele skrb za integracijo in namestitev beguncev s kriznih žarišč. "Na zadnjem sestanku nam na ministrstvu za notranje zadeve niso niti pojasnili, ali razpis sploh bo," nam je pojasnil koordinator za pomoč beguncev na Slovenski Karitas Danilo Jesenik, iz česar je sklepati, da ministrstvo njihova ponudba ne zanima kaj dosti.

Na ministrstvu za notranje zadeve nam na vprašanja o morebitnem novem razpisu niso odgovorili, je pa Nina Gregori, direktorica direktorata za migracije in integracijo, pred slabim mesecem poudarila, da država razmišlja, da bi trajno premestitev ogroženih izvedla s pomočjo kakšne druge evropske države članice, ki je to že počela, na primer Nizozemske.

Namestitev v župnišča bi sofinancirala celo nemška Karitas

"Mi smo zaenkrat pripravljeni namestiti do 20 beguncev in zanje poskrbeti," je še pojasnil Jesenik in navedel, da so v Ljubljani, Mariboru in Celju že izbrali tudi možnost namestitve v objektih Slovenske Karitas, s čimer so se strinjali tudi krajani. Najprej je bilo sicer v igri celo pet lokacij, a skupnosti povsod z načrtovano pomočjo niso soglašale.

Program, ki bi trajal 40 tednov, bi v sodelovanju s Slovensko Karitas financirala celo nemška Karitas, a le ob pogoju, da bi dobili tudi nekaj evropskih sredstev preko razpisa ministrstva za notranje zadeve. "V primeru, da bi sami pripeljali begunce in zanje poskrbeli, do teh sredstev ne bi bili upravičeni," je še zatrdil Jesenik. 

Pomoč je državi je tudi formalno ponudila tudi RKC, ki bi soglašala z načrtom, da po zapolnitvi kapacitet država begunce namesti v državne ustanove, potem pa tudi v cerkvene ustanove, recimo opuščena župnišča in samostane.

Namestitve za begunce v zasebne namestitve sicer še vedno išče tudi ministrstvo za javno upravo, kamor pa bi namestili posameznike šele po pridobitvi statusa begunce oziroma subsidiarne zaščite.

barbara.erzen@zurnal24.si

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 5
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 20:58 04.junij 2016.

    Naših popov zagotovo ne zanimajo ženske, pač pa begunčki do 12 let! Zato pa tako ponujajo nastanitve.

  • dragec 09:32 04.junij 2016.

    Župnišča-mogoče je to dobra ideja, saj tudi naši popi so potrebni .....

  • primoz.g 01:05 04.junij 2016.

    Ni šanse teoretske, da muslimana nastaniš v cerkvi al pa da objekt vsaj lasti cerkev, oni bi znoreli ko bi zvedeli za to, zato ta cela kolobocija, mogoče čez par let JA, zdaj pa sigurno ne, zakaj bi ustvarjali tenzije, ...prikaži več oni hočejo pač živet v času 800 let pred nami, imeti pa vse dobrine modernega sveta. jest bi jih vrnil v matično državo, ker tam je vse kar oni rabijo, razen denarja, zakaj pa ga ni vprašajte korporacije.