Slovenija
24 ogledov

Bodo premeščeni begunci sploh želeli ostati v Sloveniji?

Begunci, grčija EPA
V Slovenijo bo vsak čas prispela prva skupina desetih beguncev iz Italije, tudi drugo iz Grčije ministrstvo za notranje zadeve pričakuje še ta mesec. A ker nimajo pravice izbirati končne države, se postavlja vprašanje, ali bodo sploh hoteli ostati.

"Prihod prve skupine iz Italije pričakujemo praktično vsak dan, nimamo pa še točnega datuma, kdaj to bo. Iz Grčije pa še nimamo podatka, kakšne so njihove namere," je včeraj pojasnil državni sekretar Boštjan Šefic, ki dodaja, da je država doslej že opravila varnostna preverjanja za vseh 40 prosilcev za azil. Iz Italije bo prišlo deset državljanov Eritreje, iz Grčije v večini družine iz Sirije in Iraka ter nekaj samskih moških in žensk.

"Pričakujemo, da bo kakšen od teh prosilcev za azil zapustil Slovenijo"

Posamezniki, ki so vključeni v premestitveno shemo Evropske unije, so se s premestitvijo sicer strinjali, a pri odločitvi, v katero državo jih bodo premestili, nimajo pravice sodelovati. Lahko zavrnejo končno destinacijo, a to pomen, da v shemi ne bodo mogli več sodelovati. "Seveda pa lahko pričakujemo, da bo kakšen od teh prosilcev za azil zapustil Slovenijo. Zlasti tisti, ki imajo družine in sorodnike, v kakšni drugi Evropski državi," je podaril Šefic.

Tudi sicer Slovenijo zapusti skoraj polovica prosilcev za azil, še pred ministrstvo za notranje zadeve odloči o njihovi vlogi. V času zadnjega vala begunske krize je izmed skupno 653 prošenj za azil ustavljenih že tretjina postopkov, ker so posamezniki odšli. Podeljenih je bilo 13 statusov begunca in štiri subsidiarne zaščite.

Ministrstvo si zato želi prišleke, ki prihajajo v Slovenijo, že predhodno informirati, kam prihajajo,

Skupni stroški naj bi znašali okoli 8 milijonov

Na notranjem ministrstvu ocenjujejo, da bo skupni strošek za premestitev 567 oseb v dveh letih značal okoli 8 milijonov evrov, pri čemer Slovenija dobi pavšal 6.000 evrov na vsakega sprejetega posameznika. Programi integracije pa se v 75-odstotkih financirajo iz evropskega sklada za migracije.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • blueone 19:40 21.april 2016.

    Tukaj bo en še fejst zaslužil

  • sprehajalec 18:18 21.april 2016.

    Na Dunaju (danes pišejo časopisi), je par Afganistanskih azilantov. Prišla sta po europskih azilantskih zakonih, on 2011, ona mu je sledila 2013. Imata 9 (z besedo devet) otrok. Sedaj planirata 10tega z umetno oploditvijo. Članek je v Kronen Cajtng. <br ...prikaži več />Njihovi mesečni prejemki (samo iz naslova sociale, drugih ni) znašajo točno 5682,60 Eurov.\s\sČe ni to direktno delanje norca iz Europejcev. Takšne razmere kar kličejo po desnih radikalnih vladah. Potem bo pa cviljenja in stokanja.

  • Johan Spohan 13:47 21.april 2016.

    kr ena si bila gotovo komunistka. Sedaj se bivši komunajzarji očiščujejo tako da lajajo na komuniste.