"Grozno, česa takšnega še nisem doživela"

Foto: Epa
Foto: Epa
Vročinski val prinaša nova in nova presenečenja in opozorila.
Oglej si celoten članek

Ledenik na švedski gori Kebnekaise se je spričo visokih temperatur toliko stalil, da ni več najvišji vrh v državi.

"Grozno," je pojav komentirala Gunhild Ninis Rosqvist, profesorica geografije na Univerzi v Stockholmu, kjer v okviru raziskave glede klimatskih sprememb že leta meri višino ledenikov.

"Ta ledenik je simbol vseh ledenikov sveta. Ves okoliš se topi, sneg se topi, kar vpliva na celoten ekosistem: na rastline, živali, klimo, človeka, vse," opozarja Rosqvistova. "Na tem območju so klimatske spremembe jasno vidne."

Opozorila Kaj takšnega se ni zgodilo dva tisoč let

Izgubil je štiri metre snega

Kebnekaise je priljubljena turistična destincija na severu Švedske; ima dva vrha, južnega, ki je prekrit z ledom, in severnega, ki je skalnat.

Južni vrh je julija izgubil kar štiri metre snega in leda. "Površina ledenika nikoli ni bila nižja. Dobesedno s prostim očesom se vidi, kako voda lije v dolino. Česa takšnega nisem še nikoli doživela," je pvedala Rosqvistova.

V začetku tega tedna je južni vrh dosegal višino 2907 metra, bil je 20 centimetrov višji od severnega. "Ponovno ga še nismo izmerili, a glede na to, da se je temperatura dvignila nad 20 stopinj, se je južni vrh gotovo znižal pod višino severnega." Prihodnje uradno merjenje bo v začetku septembra, do takrat opazovalci pričakujejo, da bo vrh vsaj za meter nižji.

Južni vrh, katerega višino spremljajo od leta 1880, v zadnjih desetletjih v povprečju na leto izgubi meter višine. Zima mu nekaj višine vrne, a poletje spet vzame. Vsako leto več.

Švedska je julija zabeležila rekordne temperature, razplamteli so se številni gozdni požari.

Neobičajno Strokovnjaki odgovarjajo, kaj se dogaja z vremenom

Zaskrbljujoče Črne napovedi glede umrljivosti

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.