Svet
13306 ogledov

"Grozno, česa takšnega še nisem doživela"

Kebnekaise Epa
Vročinski val prinaša nova in nova presenečenja in opozorila.

Ledenik na švedski gori Kebnekaise se je spričo visokih temperatur toliko stalil, da ni več najvišji vrh v državi.

"Grozno," je pojav komentirala Gunhild Ninis Rosqvist, profesorica geografije na Univerzi v Stockholmu, kjer v okviru raziskave glede klimatskih sprememb že leta meri višino ledenikov.

"Ta ledenik je simbol vseh ledenikov sveta. Ves okoliš se topi, sneg se topi, kar vpliva na celoten ekosistem: na rastline, živali, klimo, človeka, vse," opozarja Rosqvistova. "Na tem območju so klimatske spremembe jasno vidne."

Sonce Opozorila Svet Kaj takšnega se ni zgodilo dva tisoč let

Izgubil je štiri metre snega

Kebnekaise je priljubljena turistična destincija na severu Švedske; ima dva vrha, južnega, ki je prekrit z ledom, in severnega, ki je skalnat.

Južni vrh je julija izgubil kar štiri metre snega in leda. "Površina ledenika nikoli ni bila nižja. Dobesedno s prostim očesom se vidi, kako voda lije v dolino. Česa takšnega nisem še nikoli doživela," je pvedala Rosqvistova.

V začetku tega tedna je južni vrh dosegal višino 2907 metra, bil je 20 centimetrov višji od severnega. "Ponovno ga še nismo izmerili, a glede na to, da se je temperatura dvignila nad 20 stopinj, se je južni vrh gotovo znižal pod višino severnega." Prihodnje uradno merjenje bo v začetku septembra, do takrat opazovalci pričakujejo, da bo vrh vsaj za meter nižji.

Južni vrh, katerega višino spremljajo od leta 1880, v zadnjih desetletjih v povprečju na leto izgubi meter višine. Zima mu nekaj višine vrne, a poletje spet vzame. Vsako leto več.

Švedska je julija zabeležila rekordne temperature, razplamteli so se številni gozdni požari.

Vročina Neobičajno Svet Strokovnjaki odgovarjajo, kaj se dogaja z vremenom Vročina Zaskrbljujoče Svet Črne napovedi glede umrljivosti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.