H&M se je moral javno opravičiti

Foto: EPA
Foto: EPA
Številne kritike zaradi spornega modela.
Oglej si celoten članek

Švedski tekstilni velikan H&M se je moral danes javno opravičiti, ker je za model trenirke z napisom "najlepša opica v džungli" uporabil temnopoltega dečka.

H&M je bil zaradi temnopoltega dečka deležen številnih kritik, na stotine uporabnikov socialnih omrežij je podjetju očitalo rasizem. "Fotografija je zdaj odstranjena iz vseh kanalov H&M in opravičujemo se vsakomur, ki bi to morda lahko užalil," je po poročanju CNN dejala predstavnica H&M Anna Eriksson.

To pa ni edini primer, ko se je moral švedski gigant opravičiti za nepremišljeno potezo.

Magazin H&M se je opravičil

Nevarno sporočilo Po peticiji H&M umaknil sporni pulover

Temnopolti deček je bil model v britanski verziji švedske prodajalne na spletu. Za drugi trenirki iz iste serije z napisom "strokovnjak preživetja" ter printom živali, sta modela belopolta otroka.

H&M ni edina družba, ki se je zaradi rasističnega oglaševanja znašla pod plazom kritik. Podjetje Unilever, ki je lastnik kozmetične linije Dove se je moral oktobra opravičiti zaradi oglasa za losjon za telo. Trisekundni posnetek je prikazoval temnopolto žensko, ki se (zaradi uporabe losjona za telo) spremeni v belko. Temnopolta ženska v oglasu sleče majico, pod katero je telo belke.

Nivea, ki je del nemške skupine Beiersdorf (BDRFF), je v aprilu odstranila oglas s sloganom "bela je čistost", ki ga je na spletnih omrežjih delila desničarska skupina.

Odločitev H&M zapira trgovine

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:07 12. Januar 2018.

    kdor se pobuni je rasist,jaz vidim le fantka

  • 22:21 8. Januar 2018.

    švedi prsmojeni, v drzavi pa se jim je zaredila golazen da dihat več ne upajo

  • 20:29 8. Januar 2018.

    Popolnoma pošten oglas in ne vidim,kaj naj bi blo spornega?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.