Kitajsko ministrstvo pozvalo ZDA k opustitvi mentalitete hladne vojne

Foto: Profimedia
Kitajska nezadovoljna zaradi novega obrambnega zakona ZDA.
Oglej si celoten članek

Kitajska je danes izrazila nezadovoljstvo nad novim ameriškim obrambnim zakonom, ki med drugim predvideva do deset milijard dolarjev za varnost in oborožitev Tajvana. Nova zakonodaja se vpleta v kitajske notranje zadeve in diskreditira vladajočo komunistično stranko, so sporočili z zunanjega ministrstva v Pekingu.

V Taipeiju se zanašajo na ameriško pomoč

Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del lastnega ozemlja, je obtožila Washington, da s tem zakonom krši načelo ene Kitajske. ZDA namreč, tako kot večina preostalih držav, ne priznava neodvisnosti Tajvana, s katerim pa na nezadovoljstvo Pekinga ohranja tesne vezi.

Obrambni zakon v skupni vrednosti 858 milijard ameriških dolarjev del sredstev namenja tudi za pomoč Tajvanu, kar bi po prepričanju kitajskega zunanjega ministrstva lahko načelo "mir in stabilnost v Tajvanski ožini", poroča tiskovna agencija Reuters.

Magazin Poroka, o kateri lahko večina le sanja: usodni "da" dahnila kar v Beli hiši Svet Rusi polni hvale na račun ZDA: "Zelo profesionalno!" Ameriški predsednik Tajna služba ni želela, da ta posnetek pride v javnost

Kot navaja kitajska tiskovna agencija Xinhua, je ministrstvo v izjavi tudi pozvalo ZDA k opustitvi mentalitete hladne vojne.

Zakonodajo, ki jo je v petek podpisal ameriški predsednik Joe Biden, so medtem pozdravili na obrambnem ministrstvu v Taipeiju, kjer se zanašajo na ameriško pomoč v primeru morebitne invazije Kitajske na otok.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.