Svet
140 ogledov

Kitajsko ministrstvo pozvalo ZDA k opustitvi mentalitete hladne vojne

Bela hiša
Kitajska nezadovoljna zaradi novega obrambnega zakona ZDA.

Kitajska je danes izrazila nezadovoljstvo nad novim ameriškim obrambnim zakonom, ki med drugim predvideva do deset milijard dolarjev za varnost in oborožitev Tajvana. Nova zakonodaja se vpleta v kitajske notranje zadeve in diskreditira vladajočo komunistično stranko, so sporočili z zunanjega ministrstva v Pekingu.

V Taipeiju se zanašajo na ameriško pomoč

Kitajska, ki Tajvan obravnava kot del lastnega ozemlja, je obtožila Washington, da s tem zakonom krši načelo ene Kitajske. ZDA namreč, tako kot večina preostalih držav, ne priznava neodvisnosti Tajvana, s katerim pa na nezadovoljstvo Pekinga ohranja tesne vezi.

Obrambni zakon v skupni vrednosti 858 milijard ameriških dolarjev del sredstev namenja tudi za pomoč Tajvanu, kar bi po prepričanju kitajskega zunanjega ministrstva lahko načelo "mir in stabilnost v Tajvanski ožini", poroča tiskovna agencija Reuters.

Poroka Naomi Biden Magazin Poroka, o kateri lahko večina le sanja: usodni "da" dahnila kar v Beli hiši Dimitrij Peskov Svet Rusi polni hvale na račun ZDA: "Zelo profesionalno!" Joe Biden prišepne dekletu Ameriški predsednik Svet Tajna služba ni želela, da ta posnetek pride v javnost

Kot navaja kitajska tiskovna agencija Xinhua, je ministrstvo v izjavi tudi pozvalo ZDA k opustitvi mentalitete hladne vojne.

Zakonodajo, ki jo je v petek podpisal ameriški predsednik Joe Biden, so medtem pozdravili na obrambnem ministrstvu v Taipeiju, kjer se zanašajo na ameriško pomoč v primeru morebitne invazije Kitajske na otok.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.