Hrvaška stopila na nevarno pot, obetajo se novi ukrepi na mejah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Hrvaška je v zadnjih 24-tih urah zabeležila kar 116 novih okužb.
Oglej si celoten članek

V zadnjih 24-tih urah je na Hrvaškem zabeleženih 116 primerov okužb z virusom SARS-CoV-2, število trenutno aktivnih primerov v državi je 1038, so objavili na tiskovni konferenci po 14. uri. V zadnjem dnevu sta zaradi covida-19 dve osebi umrli. 

Hrvaška ima trenutno 25,5 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev, a je z današnjim rekordnim rezultatom novih okužb stopila na pot proti epidemiološko nevarni državi. Če bi imeli 14 dni povprečno 117 okužb, bi presegli mejo 40 in prešli v rdeče območje.

Novi ukrepi 

Glede na trenutno epidemiološko sliko v državi je republiška civilna zaščita na Hrvaškem sprejela odločitev o novih ukrepih glede zbiranja več kot sto ljudi. V tem primeru mora organizator srečanja obvezno pristojnim na nivoju županije sporočiti informacijo o srečanju in to 48 ur prej. Dolžni so voditi evidenco o gostih srečanja. 

Minister Vili Beroš je medtem danes medijem napovedal, da bodo povišali tudi ukrepe na mejah ob vstopu v državo zaradi - kot poudarja Beroš - slabega stanja v sosednjih državah. 

V izjavi za javnost po sestanku svetovalne skupine in civilne zaščite je povedal: "Uvedli bomo strožje kriterije za vstop na Hrvaško, bodisi samoizolacijo 14 dni ali krajšo samoizolacijo z obveznim testiranjem." 

Beroš je dodal, da bodo priporočili tudi obvezno uporabo zaščitnih mask v nekaterih dejavnostih kot so trgovine ali gostinstvo. 

Opažajo nove simptome

Na Hrvaškem odmeva tudi opis vodje puljske bolnišnice Irene Hrstić, ki je v gostovanju na Dnevniku HRT-ja opisala najbolj pogoste simptome obolelih med poletjem. 

"V novem valu ali nadaljevanju prvega, kakorkoli že poimenujemo naraščanje okužb, smo opazili, da veliko pacientov razvije trebušnje motnje. Dejstvo je, da se v nekem trenutku pri teh ljudeh pojavi tudi kašelj, da pride do respiratornih težav, vendar ni tako kot je bilo prej z značilnim vnetjem pljuč in slabostjo, zdaj so trebušne težave pogostejše, vsaj pri naši populaciji," je povedala Hrstićeva.  Na vprašanje, kako naj človek razlikuje covid-19 od sezonske gripe ali viroze, je odgovorila, da težko in pri tem izpostavila epidemiološko anamnezo. V vsakem primeru je dobro, da se pacient s simptomi obrne na zdravnika. 

Podrobneje o tem na tej povezavi. 

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe, do danes, so na Hrvaškem zabeležili 3532 primerov okužb z novim koronavirusom, 117 ljudi je umrlo. V samoizolaciji je trenutno 4608 ljudi. 

Covid-19 Hrvati pri pacientih ugotavljajo te nove simptome

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 13:41 11. Julij 2020.

    Tudi jaz sem za zaprtje vseh slo meja a najprej iz države naterat komunajzarsko levičarsko golazen, potem pa neprodušno zapret …

  • 01:10 11. Julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

  • 00:14 11. Julij 2020.

    mhm,se malo pa bojo uvedli korontenska taborisca...gesapo ni bil tak

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.